Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam yaptığı açıklamada, "İki yıldır okulların açılmasını bekleyen başta kantinci, servisçi ve kırtasiyeci esnafımız olmak üzere eğitim sektörüne doğrudan ve dolaylı yoldan hizmet veren tüm esnaf ve sanatkarlarımız yeni eğitim öğretim sezonunun başlamasını dört gözle bekliyor" ifadesini kullandı.

“YÜZBİNLERCE ESNAFI OLUMLU ETKİLEYECEK”

Okulların açılmasıyla piyasanın hareketleneceğini belirten Başkan Sağlam, esnafın Kovid-19'u yenmek adına aşı dahil tüm önlemleri 6 Eylül'e kadar tamamlamak için yoğun bir faaliyet içinde olduğuna işaret etti. “Ülke genelinde 27 milyon öğrencinin yüz yüze eğitime başlamasıyla başta kantinci, kırtasiyeci esnafımız olmak üzere okul kıyafeti satan konfeksiyoncu, ayakkabıcı, çantacı, terzi, lokanta ve pastacı, berber-kuaför, taksici, dolmuşçu gibi dolaylı yoldan eğitim sektörüne hizmet veren yüz binlerce esnaf büyük bir hareketlilik bekliyor. Fakat bunların yanı sıra Servisçi esnafı ise halen daha belirsizlikle mücadele ediyor. Servisçi esnafının sorunları çözülmüş değil. Çünkü bir öğrencinin okula başlaması için kırtasiye alışverişleri, önlükler, beslenme çantaları, suluk, ayakkabı gibi okul araç ve gereçleri, temizlik ürünleri, ulaşım maliyetleri, yiyecek-içecek giderleri gibi tüm harcamalar için ortalama 25 milyar TL harcama yapılıyor. Bu da piyasanın hareketlenmesi ve esnafımızın iş yapabilmesi açısından çok büyük önem arz ediyor.

“HERKES EĞİTİM SEZONUNU BEKLİYOR”

Eğitim öğretim yılının başladığı dönemde piyasada canlanma yaşandığını ve nakit para harcamasının yapıldığını bildiren Sağlam, şu değerlendirmede bulundu: "Bu da piyasanın hareketlenmesi ve esnafımızın iş yapabilmesi açısından önem arz ediyor. Ülke genelinde yaklaşık 400 bin okul servis aracı ile 15 binden fazla kantinci esnafımız iki yıldır evine ekmek götüremedi. Okulların açılmasıyla kantinci esnafımız birikmiş kira, fatura, vergi, sosyal güvenlik primi gibi borçlarını ödeyebilecek. Okul servis araçları ise halen daha ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar. Okul servis araçlarını yenilemek zorunda kalan bazı servisçilerimiz tam kapasiteli örgün eğitime geçilmediğinden dolayı krediyle aldıkları yeni servis araçlarının borcunu ödeyemiyor. Kredi borcu olan servisçi esnafımız yüz yüze eğitimin başlamasıyla rahatlamak yerine içine düştüğü dar boğazdan nasıl kurtulurumun çaresini arıyor. Öte yandan okul sezonuna dayalı alışveriş hacmine sahip olan ve iki yıldır iş hacmi büyük ölçüde daralan kırtasiyeci esnafımızın da işleri açılacaktır. Bu vesile ile yeni Eğitim Öğretim yılının ilçemize ve ülkemize hayırlar getirmesini diyorum.  Eğitim camiamız başta olmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğümüze, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve velilerimize hayırlı ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum dedi."