Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Çay ocaklarının sabah açılış saati uygulaması hakkında piyasada oluşan spekülasyon ile ilgili son noktayı koydu.

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Çay ocaklarının sabah açılış saati uygulaması hakkında piyasada oluşan spekülasyon ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. Başkan Sağlam, İçişleri Bakanlığının genelgesi açık ve nettir.

“ÇAY OCAKLARININ AÇILIŞ SAATİ SABAH 8 OLMALIDIR!”

Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam; “İçişleri Bakanlığının genelgesine binaen 18.11.2020 tarihli il hıfsısıha kurulunun açık kararı o tarihte tüm odalara tebliğ edildi. O tarihte alınan karar gereği, Sabah saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında esnafa servis yapabilecek şekilde sadece çay ocaklarının açılmasına müsaade edilmiştir denildi. Bu yayınlanan genelgenin içerisinde kahve ve kıraathaneler yok. Bunların dışında İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelgeyi ve bu genelgenin dışında İl Hıfsısıha kurulunun ek bir tedbir alacaksa ek bir tedbir kararı ekleyebiliyor. Aksi halde Hıfsısıha kurullarının ya da başka bir kurumun İçişleri Bakanlığının genelgesini delecek, gevşetecek, esnetecek bir karar alma yetkisi yoktur. Bakanlığın üzerinde hiçbir kimsenin karar alma ve karar verme yetkisi yoktur. Öncelikle bunun iyi bilinmesini istiyoruz. İlçe genelinde yapılan spekülasyonlar ve tartışmalar boşunadır. Bundan önceki yasaklarda ilçemizde de zaman zaman uygulamalarda esneklik gösterildi. Fakat bu tamamen hastalığın yayılma noktasında insanlarımızı ve esnaflarımızı zor duruma sokuyor. Her gevşemede ve rehavette Pandemi kuralları unutuluyor dedi.”

“ÇAY OCAKLARI İLE İLGİLİ GENELGE AÇIK VE NETTİR”

Başkan Sağlam; “Gelelim bir diğer önemli meseleye, çay ocağı işleten esnaf kardeşlerimizin sabah saat 8 de bizde diğer esnaflar gibi açalım talepleri olmuştur. Bizde Esnaf Odası olarak bu yasakların başlaması ile birlikte aynı şeyleri söylüyoruz.  Eğer ilçedeki esnaflarımız sabah 8 de açıyorsa çay ocağı işleten esnaf arkadaşlarımızda onlara çay servisi yapmaları noktasında aynı saatte açmaları yönünde taleplerimizi dile getiriyoruz. Haliyle bu talebimizi yasalaştıracak olan ilçe hıfsısıha kurulları, ilçe kaymakamları ya da il pandemi kurulları değildir. Bizzat İçişleri Bakanlığının genelgesinin bu yönde olması gerekiyor. Bunun aksine bir uygulama yapılan bir ilçe varsa, İçişleri Bakanlığının genelgesine rağmen farklı bir uygulama yapılıyorsa bu yasa dışıdır. Yasal değildir. Sağlam, Bizim Vakfıkebir Esnaf Odası olarak talebimiz sabah 8 de çay ocaklarının açılıp servis yapmalarıdır. Fakat bu izin henüz oluşmuş değildir. Bizleri bağlayan karar İçişleri Bakanlığının 18.11 2020 tarihli genelgesinde belirtilen sabah saat 10 ile akşam 20 saatleri arasında esnafa servis yapabilecekler şekliyle düzenlenmiş bakanlığın ifadesidir dedi.”  Başkan Kadem Sağlam, “Son günlerde bazı spekülasyonların olduğu haberleri bizlere kadar ulaştı. Mesela bazı ilçelerde bu genelgenin delindiği ve farklı uygulandığı yönünde söylendiler ortaya çıktı. Lakin bende bir esnaf odası başkanı olarak bu spekülasyonların nereden kaynaklandığını ve doğruluk derecesini araştırdığımda ilginç bir sonuçla karşılaştım. Mesela Vakfıkebir İlçe Emniyet Müdürümüz Sayın Erdal Ergüven 2. Sınıf emniyet müdürü olduğu için şuanda kıdemi gereği 6 ilçenin emniyet müdürlüğü görevini yürütüyor. Baktığı ilçelerle alakalı olarak bu söylemlerle ilgili kendisi ile istişarede bulundum. Sayın Müdürümüz aynen şu ifadeleri kullanıyor. Bu 6 ilçeye ben bakıyorum. Uygulamalarımızı aynı Vakfıkebir ilçemizde olduğu gibi diğer ilçelerde de uyguluyoruz. İçişleri Bakanlığımızın genelgesinde hangi ifadeler kullanılıyorsa aynı kuralları 6 ilçede de aynen uygulamaktayız. Bu genelgenin dışına çıkmak gibi bir yanılgı içerisinde olmamız mümkün değildir. Müdürümüz ayrıca şunları da ilaveden söyledi. Ne yazık ki! aynı ifadeleri bana da söylüyorlar. Fakat hiçbir şekilde İnandırıcılığı olmayan ifadelerdir dedi.”

“BİZİMDE ODA OLARAK TALEBİMİZ BU YÖNDEDİR”

Başkan Sağlam, Değerli çay ocağı işletmesi olan esnaf arkadaşlarıma sizlerin aracılığı ile seslenmek istiyorum. İlçemizde bu tür spekülasyonlar çok daha fazla yapılıyor olması esnaf arkadaşlarımızın kafasında soru işaretlerinin olmasına neden oluyor. Birileri bir fısıltı yayıyor ilçeye, herkes de buna inanıyor. Lakin hakikatten bazı ilçelerde birileri erken açıyorsa, birileri kanunları hiçe sayıyorsa, birileri bu topluluklara müsemma gösteriyorsa yasa dışı bir uygulama yapıyorlar. Bu sorunda oradaki idarecilerin zafiyeti olmuş olur. Bunlarında takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bende oda başkanı olarak benim esnafımın hakkını hiçbir kişiye ya da kuruma yetirmeyeceğimi herkes bilir. Gelinen nokta itibari ile yaptığımız araştırmalarda ve istişarelerde bu söylemlerin doğruluk payının olmadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle çay ocağı esnaflarımızın sabah saat 8 de işyerlerini açabilmeleri için TESOB üzerinden Federasyonun bir girişim yapması yönünde taleplerimiz oldu. Bu saat uygulaması ilçe ya da il ile aşılacak bir konu değil. İçişleri Bakanlığı kararnamede bir değişiklik yaparsa ancak bu uygulanabilir. Bu konudaki taleplerimizi biz zaten Federasyon yetkililerine iletiyoruz. Bu konu ile ilgili Bakanlığa da federasyon müracaatta bulundu. Konuyu yakinen takip ediyoruz. Değerli arkadaşlar, birazcık mantıklı ve geniş düşünürsek aylardık kahvehanelerimiz ve kıraathanelerimiz kapalıdır. Kapalı olmaya da devam ediyorlar. Onlarında açılmasını elbette istiyoruz. Bir tarafta da pandemi.  Bu covid-19 hastalığı ile de toptan mücadelemiz sürüyor. Aksi halde orada yasalar gevşetilirse, burada yasalar delinirse bu mücadeleyi başaramayız.  Fakat şu durumda çay ocaklarımız hiç yoktan belirli bir saat aralığında açık tutuluyor. İnşallah müracaatlarımız sonucunda gerekli düzenlemeler yapılır diye düşünüyorum. Sağlam sözlerine şöyle devam etti; Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak hiçbir esnafımızın mağdur olmasından yana değiliz. Aksine bu zor günlerde ayakta kalmanın mücadelesini sizler işyerlerinde verirken, bizlerde sizlerin haklarını savunma noktasında Federasyon yetkilileri ile istişareler içerisindeyiz. Fakat sorumluluklarımızdan da vazgeçemeyiz.  Kanunlar ve genelge neyi emrediyorsa uymak zorundayız dedi.”