Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu, fırıncıların zor şartlar altında ayakta kalmak için yaptıkları mücadeleye değinerek ekmek zammının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu yaptığı açıklamada; “Son zamanlarda sık sık ortaya atılan Ekmek zammı kaçınılmazdır dedi. Kutoğlu, “Yaklaşık olarak iki aydır inanılmaz bir zam furyası ile başbaşayız. Ama ne yazık ki! Bunların hiç biri basında yer almadığı için çoğu kesimin yani vatandaşımızın bu zamlardan haberi bile olmuyor. Ben Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı olarak fırıncıların zor şartlar altında ayakta kalmak için yaptıkları mücadeleye değinmek istiyorum.”

GÜNAH KEÇİSİ FIRINCILAR MI?

Başkan Kutoğlu, “Konu Ekmek Zammı olunca hemen suçlu maalesef ki fırıncılar olur. En kolay ve basit fırıncıyı suçlamaktır. Elbette ki her meslek dalı kendince kutsaldır. Buna saygı duyarım. Fakat fırıncılık apayrı bir meslek dalıdır. Nasıl zorluklarla mücadele edildiğini çoğumuz bilmeyiz. Sizler sadece sabah, öğleyin ve akşamdan sofranıza gelen ekmeği görürsünüz. Hangi zorluklarla ekmeğin meydana geldiğini bilemezsiniz. Fırıncının bayramı, cenazesi, düğünü, eğlencesi, gecesi ve gündüzü yoktur. Fakat nedense toplumda şöyle bir imaj ve algı var. “Un’a suyu kat, sat oh ne ala gelsin paralar.” İlçemizde 24 tane fırıncı esnafımız var. Kaç tanesi yaşamını lüks içerisinde sürdürüyor. İnanın ki! Yarısı beklide daha fazlası zar zor geçiniyor. Piyasada konuşulan böyle boş laflarla lütfen fırıncıyı karalamayalım. Unutmayalım ki, 1 işçinin sadece sigorta primi 1100 TL. Bir Ekmeğin maliyetinde sadece un, maya, su, tuz yok. Gider olarak sayabileceğimiz 15-20 tane madde vardır. Bunun yanı sıra kâğıdı, poşeti, kirası, vergisi, yemeği, çayı gibi giderlerin karşılanması maalesef ki fol deresinden akan sudan gelmiyor dedi.”

“EKMEĞE ZAM GELİNCE HALKIMIZ PARLIYOR”

Başkan Kutoğlu, “Bu ülkede herkes her şeyi istediği fiyata satar fakat sorgulayan yoktur. Herhangi bir marketler zinciri olan (Bim, Şok, A101 vb.) marketlere girdiğinizde alışveriş yapıyorsunuz kasaya gelip paranızı kuzu kuzu peşin yada kredi kartıyla ödüyorsunuz. Fakat ne hikmetse sıra raişe ilçede yaşam mücadelesi, ayakta kalma mücadelesi veren esnafa yani bizlere gelince (Fırıncı, Çaycı, Kasap, Lokantacı, Pastacı, Berber vb.) kıyamet kopuyor. Ortalık toz duman. Marketler zinciri olan yerlerden alışveriş yaparken birince, bulgura, suya, sabuna sesini çıkartmayan halkımız maalesef ekmeğe sıra gelince parlıyorlar. Vay bu fırıncıların gözü doymuyor diyorlar.”  

“HİÇ BİR ESNAF BİNDİĞİ DALI KESMEZ”

Başkan Kutoğlu, “Çok kıymetli ilçe halkımız, durum sandığınız gibi değil. 90 TL.’ye aldığımız bir çuval un 160 TL. oldu. Başka bir şey söylemeye gerek var mı? 1 koli maya 100 TL., 1 işçinin sigortası dahil bir işyerine maliyeti asgari 5-6 bin TL.’yi buluyor. 6 aydır maliyetlere gelen zamlar karşısında fırıncı esnafımız zor ayakta duruyor. Her geçen gün kan kaybediyor. Hiçbir esnaf isteyerek veya art niyetli olarak zam yapmak istemez. Hiçbir esnaf bindiği dalı kesmez. Bu gün yaşanan şartlar üzülerek söylemek zorundayım ki zammı gerektiriyor. Yaklaşık olarak 2 aylık sürede piyasada zam gelmeyen ürün yok. Maalesef ki ülkemizde Buğday dolarla dışarıdan ithal ediliyor. İthal buğday olmadan kaliteli ekmeklik un olmaz. Yerli buğdaydan kaliteli ekmeklik un çıkmıyor. Kısaca suç fırıncının veya esnafın değil, sana ne dolardan diyen siyasetçinin değil mi? 6 ay önceden buğdayı stoklayıp fiyatların artmasını sağlayan sanayici stokçuları da araştırmamız gerekmiyor mu? Dedi.”

“SAĞLIĞINIZ BİZİM İÇİN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Başkan Kutoğlu, “Ben fırıncılar dernek başkanı olarak ilçe halkımızdan birkaç ricam olacak. Dünyanın en iyi ekmeğini üreten ilçede yaşıyoruz. Ama ne yazık ki marketler zinciri olarak saydığımız marketlerden ekmek alıyorsunuz. Bu nasıl bir anlayış anlamıyorum. İkincisi, defalarca uyarmama rağmen yinede söylüyorum. Bu tür marketler zinciri olan marketlerden bu ekmek çeşitlerini almayın. Diyet ekmeği diye aldığınız ekmekler katkı maddeli ekmek, dost ekmeği alıyorsunuz yine katkılı, başka bir şey demeye gerek var mı diye düşünüyorum. Sağlığınız bizim için önem arz etmektedir. Ayrıca reyonlarda satılan ekmekleri de almayın. Ekmek reyonlarının komisyon karşılığı aldıkları ekmekler yüzünden hem satan zarar ediyor hemde çoğu fırıncı esnafımız ekmek satamıyor ve sıkıntı yaşıyor. İlçemizdeki bütün fırınlarımızda coğrafi işaret standtarlarımızı taşıyan katkısız ekmekler yapılmaktadır. Fırıncı esnafımıza ne kadar sahip çıkarsak, bunun karşılığı olarak piyasaya yansıması da daha güzel olacaktır diye düşünüyorum dedi.