“TMO daha hızlı ve daha fazla alım yapmalı, alım merkezlerini artırmalıdır” diyen Başkan Kılıç, yerli firma ve yatırımcıları da fındıkta katma değeri yüksek ürünleri üretmeye ve yeni yatırımlar yapmaya davet etti.

"ANAMI, AİLEMİ İHMAL ETTİM AMA VAKFIKEBİR’İMİZİ ASLA İHMAL ETMEDİM" "ANAMI, AİLEMİ İHMAL ETTİM AMA VAKFIKEBİR’İMİZİ ASLA İHMAL ETMEDİM"

Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, fındıkta yaşanan son gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. 2021 yılında Türkiye’nin Fındık rekoltesinin 684 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Kılıç, “500 bin üreticimiz canla başla, zorlu iklim ve doğa şartlarında Türkiye’nin stratejik öneme sahip ürünü olan fındığı üretmeye, ülkemize milyar dolarlık Döviz girdisi sağlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. Fındık fiyatlarında birtakım spekülasyonlar yaşandığını iddia eden Kılıç, “Malum çevreler yine harekete geçerek her yıl sergiledikleri oyunları, bu yıl da sergilemeye başladı. Spekülasyonlarla kaybeden üretici, tüccar ve ihracatçı oluyor” diye konuştu. Kılıç, “Ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde zaten zor durumda olan üreticilerimizin bir de kendince spekülasyon yaparak piyasaları alt üst eden bir firma tarafından daha da zora sokulmasına, ekonomik olarak sömürülmesine izin verilmemelidir. Alternatifsiz tek geçim kaynağı fındık olan üreticimizin emeğini yedirmeyelim” diyerek üreticilerin yanında olunması çağrısında bulundu. Fındıkta serbest piyasanın oluşmadığını, az sayıdaki alıcıların piyasa üzerinde baskı kurarak fiyatları istediği gibi yönlendirdiğini dile getirdi.

“FINDIĞIN DEĞERİNİ KORUMAK MİLLİ BİR GÖREVDİR”

Bir yabancı firmanın fındık piyasasına yaptığı baskılardan sadece çiftçilerin değil yerli tüccarların, sanayicilerin ve bazı ihracatçıların da rahatsız olduğunu duyduklarını söyleyen Kılıç, “Fındığın değerini korumak milli bir görevdir. Bir firmanın piyasaya yaptığı baskılara dur denmesi gerekiyor. Devlet millet işbirliğiyle devlete hodri meydan çeken bu tekelleri kırmalıyız. Devlet Fiskobirlik’le işbirliği içerisinde ürünün tamamını alacağını kararlı bir şekilde ifade ederek, güçlü bir şekilde piyasaya girmeli, bu oyunu bozmalı ve tekelleşmeyi yok etmelidir. Yerli tüccarımızın, ihracatçımızın, manavımızın, çiftçimizin önünü açmalı, tekellerin değil, ülkemizin kazanması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.