Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimlerinden Dr. Zafer Kamiloğlu, Baharla birlikte sıcaklıktaki ani iniş çıkışlar ve doğanın uyanma döneminde yer değiştiren polenler, bahara özgü hastalıklara yol açabilir. Polen ve alerji mevsimi olarak bilinen bu aylarda, alınacak küçük tedbirlerle baharın tadını çıkarmanız mümkün dedi.

Mevsim geçişlerinde sürekli değişen hava şartları, günlük hayatımızı etkileyeceği gibi yorgun hissetmemize neden olur. Aynı zamanda polen mevsimi olarak bilinen bu aylar, dikkat edilmezse birçok hastalığın da habercisidir. Özellikle kronik hastalıkları ve alerjisi olan bireyleri etkileyen polenler, daha çok şubat - mayıs aylarında kendini gösterir. Polenler, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit ve astım hastalıklarını bu mevsimlerde tetikleyeceği gibi şikâyetleri de artırabilir.
“BAHARDA ÜST SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARINA DİKKAT!”
Dr. Zafer Kamiloğlu; İlkbaharda havaların ani ısınması ve soğuması solunum yolları hastalıkların artmasına neden olur. Bademcik iltihabı, farenjit, sinüzit ve orta kulan enfeksiyonlarının yanında ateş, boğaz ağrısı, öksürük, geniz akıntısı gibi şikâyetler kendini hissettirir. Isı değişimini dikkate alarak mevsime uygun kıyafetlerin tercih edilmesi gerekirken, düzenli ve sağlıklı beslenmek, korunmak için önemli adımlar arasındadır. Günde 2 litre su tüketimi ve düzenli uyku, ek tedbirler arasında yer alabilir.
ALERJİK RİNİT: ‘Saman nezlesi’ olarak da adlandırılan alerjik rinit, burun mukozasının alerjik nedenlerle iltihaplanması anlamına geliyor. Ev tozu ve küf mantarları derken yıl boyunca da görülebilen alerjik rinit ilkbaharda havada uçuşan polenler nedeniyle artış gösteriyor. Hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, öksürük, geniz akıntısı, koku almada güçlük, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık alerjik rinitin belirtileri arasında yer alıyor. Alerjik riniti olanların yüzde 30’unda alerjik astım da görülebiliyor. Bu nedenle ‘bahar alerjisi’ deyip geçmemek düzenli tedaviye başlamak şart. Alerjenlerden korunmak ve polenlerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmak, gerektiğinde maske kullanmak da önemli.
ALERJİK ASTIM: İlkbaharda alerjik astımı olanları zor bir süreç bekliyor. Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalık olan alerjik astımda da alerjik nedenlerle oluşan bir iltihap söz konusu. Burada etkilenen yer hava yolları (bronşlar) oluyor. Bu iltihap nedeniyle hava yollarının mukozası şişerek ödem oluşuyor. Kişi dış ortamdaki etkilere daha hassas hale geliyor. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alerjik astımın belirtileri arasında yer alırken, ateş ve koyu renk balgamlı öksürüğün eklenmesi enfeksiyon eklendiğini düşündürüyor. Tedavinin aksatılmaması ve alerjenlerden korunmak çok önemli.
MİDE HASTALIKLARI: İlkbahar aylarında nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte reflü, gastrit, peptik ülser gibi hastalıklarda da artış yaşanıyor. Daha önceden hafif şikayetleri olanlarda alevlenmeler olabilirken, hiç şikayeti olmayanlarda da yakınmalar başlayabiliyor. Karnın üst kısmında ağrı ve yanma, şişkinlik, geğirme, ağza ekşi su gelmesi, bulantı, kusma ve gece uykudan uyandırabilecek kadar şiddetli ağrı belirtiler arasında yer alıyor. Bu hastalıktan korunmak için kızartma, yağlı ve baharatlı yiyecek, kahve ve gazlı içecek, alkol ve sigaradan kaçınmak gerekirken, az ama sık yemek ve kilo kontrolüne dikkat etmek önem taşıyor.
BAHAR YORGUNLUĞU: Metabolizmadaki değişiklikler bazı kişilerde bahar yorgunluğuna yol açabiliyor. Bu durum kişinin iş ve aile yaşamı ile genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Bahar yorgunluğunun belirtileri arasında halsizlik ve yorgunluktan eklem ve baş ağrılarına hatta sürekli uyuma isteğine dek birçok faktör bulunurken, bu belirtilerin bahar yorgunluğuna bağlanması için önce gerekirse tetkikler yaptırılarak olası fiziksel rahatsızlıkların saptanması gerekiyor. Bahar yorgunluğundan korunmak için; düzenli spor yapmak, düzenli beslenmek, vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek, alkol ve sigaradan uzak durmak, bol su tüketmek ve uyku ritmine dikkat etmek önemli.
ÜRTİKER: Dr. Zafer Kamiloğlu, “Halk arasında ‘kurdeşen’ olarak da bilinen ciltte kızarıklık kabarma kaşıntı ile seyreden bir hastalıktır. Pek çok neden ürtikere yol açmakla birlikte polen maruziyetinin arttığı ilkbahar aylarında hastalığın görülme sıklığı yaygınlaşmaktadır. Korunmada diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenlerden kaçınmak gerekmektedir” diyor.