T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri hemşerimiz Zeki Yavuzyılmaz, 01.08.2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine atanmış ve görevini başarılı bir şekilde yürütmektedir. Çocuğunun düğünü nedeni ile geldiği memleketi Vakfıkebir İlçemizde bizleri de unutmayarak ziyaret eden Yavuzyılmaz, göreve başladığı günden bu yana Azerbaycan’da yaptıkları çalışmalar hakkında Yazı işleri Müdürümüz Ahmet Kamburoğlu’na bilgiler verdi.

“AZERBAYCAN’DA 1130 KİŞİNİN BULUNDUĞU TÜRK ŞEHİTLİĞİMİZ”

T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Zeki Yavuzyılmaz ziyaret sırasında yaptığı açıklamada; “Azerbaycan da Türkiye Sefirliği, Türkiye Büyükelçiliği, Din Hizmetleri Müşavirliği, 2 adet Ticaret Müşavirliği, Gümrük Müşavirliği, Ekonomi Müşavirliği, Hukuk Müşavirliği, Askeri Ateşe olmak üzere 10 civarında müşavirlik var. Bizde Din Hizmetleri Müşavirliği olarak Büyükelçilik binasında yerimiz var. Osmanlı ordusunun Ruslarla savaştığı 1918 yılında 1130 kişinin şehit olduğu Bakü de bulunan Türk şehitliğimiz var. Şehitliğin bulunduğu merkezde Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından şehitlerimizin anısına şehitlik camii yaptı. Ayrıca Türk Diyanet Vakfı da Türk şehitliğini düzenleyerek mükemmel bir şehitlik yaptı. Azerbaycan ve Türk şehirliği yan yana yapılmış, gezilip görülmeye değer turistik bir eser. Ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından bizlere yeni bir bina yapıldı. Bu yeni binada sadece müşavirlik değil gelen misafirlere de yardımcı olma, onları ağırlama gibi Türklerin misafirperverliğini gösterme, dini kitap ve eserlerimizin yer alığı bir binaya sahibiz. Azerbaycan Ordusunun Karabağ Zaferiyle başlayan ve 10 Kasım 2020 tarihinde askerî operasyonların durmasının ardından, Azerbaycan Karabağ bölgesindeki diğer kent, kasaba ve köyler üzerinde de egemenliğini temin etmiş, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü sağlanmıştır. Karabağ Azerbaycan’dır. Diyerek sözlerini devam ettirdi.”

AZERBAYCAN’DA 8 CAMİ, 1 LİSE  ve 1’DE ÜNİVERSİTE YAPILDI

T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Zeki Yavuzyılmaz, “Azerbaycan`da 2.250 mescid, 16 kilise ve 7 sinagog vardır.01.09.2009 tarihinden itibaren 970 dini kurum devlet kaydiyyatına alınmıştır: (933 İslam, 37 gayri müslim). Diyanet işleri ve Diyanet Vakfımızın yapmış olduğu 8 tane camimiz var. Bunların içinde en anlamlısı Bakü Şehitliğinin yanında yapılan Şehitlik Camisidir. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle Azerbaycan`da 8 cami (Bakü Şehitlik Camii, Bakü Karaçukur Hacı Salih Gürkan Camii, Bakü İlahiyat Camii, Bakü Mehdiabad Camii, Kusar Mustafa Kazdal Camii, Ağdaş rayonu-Leki Camii, Yevlak rayonu Çorumlular Camii, Nahçıvan Kazım Karabekir Paşa Camii), bir TDV Bakü Türk Lisesi ve bir İlahiyat Fakültesi yapılmıştır.

 İLAHİYAT FAKÜLTESİ, 1992-1993 eğitim öğretim döneminde Bakü Devlet Üniversitesi bünyesinde Azerbaycan ve Türkiye’nin karşılıklı anlaşması ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın maddi ve manevi desteğiyle açılmıştır. Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1992 yılında eğitim-öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1997’de vermiş, 2018 yılına kadar 800`den fazla öğrenci mezun olmuştur. Başta Türkiye, Azerbaycan ve Kıbrıs olmak üzere birçok ülkede hizmet veren 50 civarında Akademisyen yetiştirmiştir. Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Kelam, İslam Felsefesi, Din Sosyolojisi, Din Psikolojisi, Tasavvuf, Dinler Tarihi ve başka alanlarda hocalar yetişmiştir.  Azerbaycan’ın çeşitli devlet kurumlarında üst düzey görev yapan ve herkesin takdirini kazanan mezunları vardır. Mesela Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi’nde 1 (bir) başkan yardımcısı, 5 (beş) şube müdürü ve bu kurumun çalışanlarının yüzde yetmişten fazlası ve yine Nahçıvan Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi Başkanı da bu fakülte mezunudur. İlahiyat alanı ile birlikte, Cumhurbaşkanlığına bağlı Multu-Kulturalizm Merkezinin Şube müdürü, İlimler Akademisinde 1 (bir) Şube müdürü, Azerbaycan’ın yurt dışı Büyükelçilik ve Elçilik temsilciliklerinde çalışan ve ancak çok güven telkin eden insanlara verilen birçok görevi üstlenen mezunları bulunmaktadır. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in, ''Ülkede dini, manevi yapının korunması ve geliştirilmesi, dini faaliyetlerin icrası için ihtisaslı kadroların hazırlanmasını temin edecek bir yüksek eğitim kurumu oluşturulması''na ilişkin, 9 Şubat 2018 tarihli kararı ile Dini Kurumlarla İş Üzere Devlet Komitesi bünyesinde Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü kuruldu. Aynı karar ile Bakü Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi de enstitünün bünyesine verilmiştir dedi.”

“TÜRK LİSESİNDEN GEÇEN YIL MEZUN OLAN 142 ÖĞRENCİNİN TAMAMI ÜNİVERSİTEYİ KAZANDI”

T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Zeki Yavuzyılmaz, “TDV Bakü Türk Lisesi, Bakü Devlet Üniversitesi ile TDV arasındaki bir protokole istinaden Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığının 03/08/1994 tarih ve 502 sayılı emri ile faaliyetine başlayan, 27 yıldır (1994-2021) eğitim-öğretimini sürdüren ücretsiz bir vakıf okuludur. Okulun tüm harcamaları, masrafları TDV tarafından karşılanmaktadır. Okul müdürü dışında tüm personel Azerbaycan vatandaşıdır. 2020 yılı itibariyle 6-11. sınıflarda 534 erkek ve 345 kız olmakla toplam 879 öğrenci ve 139 öğretmen ile faaliyetine devam etmektedir. 2001-2020 yılları arası 1.648 öğrenci mezun olmuş, bunların %98’i üniversite sınavlarını kazanmıştır. 2020 yılında mezun olan 142 öğrencinin tamamı üniversite sınavını kazanmıştır. 2001-2020 yılları arası TDV Bakü Türk Lisesinin 19 mezunu üniversite sınavlarında 700 tam puan almış, bu kadar birinci çıkarma anlamında Azerbaycan eğitim tarihinde bir rekor kırılmıştır. 2001-2020 yılları arası 19 yıllık mezuniyet dönemine bakıldığında TDV Bakü Türk Lisesinin 31 mezunu üniversite sınavlarında ülke birincisi olmuştur.  Türkiye ve Azerbaycan, tarih boyunca kader birliği içerisinde oldukları gibi, bugün de aynı pencereden geleceğe bakmakta; bugünümüzü ve yarınımızı ortaklaşa şekillendirmektedirler dedi.”

“MÜŞAVİRLİĞİMİZ TARAFINDAN AZERBAYCANDA YAPTIĞIMIZ FAALİYETLER”

T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Zeki Yavuzyılmaz, “Başkanlığımızın Kur`anı Kerim Mealinin Azerbaycan diline tercüme, basım ve dağıtımı. Müşavirliğimize ait Azerbaycan Türkçesinde Kur`an-ı Kerim Meali Başkanlığımız tarafından 5.000 adet basıldı. Dini Kurumlarla İş Üzre Devlet Komitesi tarafından gerekli izin işlemleri alınarak Azerbaycan`a gönderildi. Bu mealle Azerbaycan’da bu çok önemli alanda var olduğumuzu ortaya koymuş olduk. Müşavirliğimiz tarafından Camilere, Kur`an Kurslarına, Medreselere, Derneklere, TDV Bakü Türk Lisesi, Atatürk Lisesi, Anadolu Lisesine dağıtımı devam etmektedir.

“KUR’AN YOLU TÜRKÇE MEÂL VE TEFSİRİ"NİN AZERBAYCAN TÜRKÇESİNE TERCÜME VE BASIMI

Azerbaycan'da tefsir tercümesine büyük bir ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini yapan Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü öğretim üyeleri, Dini Kurumlarla İş Üzre Devlet Komitesi ve Kafkas Müslümanları İdaresi ile yapılan görüşme neticesinde "Kur'an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsiri"ninAzerbaycan Türkçesine kazandırılması noktasında ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. Başkanlığımızın uygun görmesi halinde daha önce Hadislerle İslam adlı eseri tercüme eden vesahasında uzman olan bu heyete Azerbaycan Türkçesine “Kur'an Yolu Türkçe Meâl ve Tefsiri"nintercümesi yaptırılarak, Azerbaycan ve Nahçıvan`da büyük bir boşluğu dolduracağı kanaatindeyiz.Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan proje teklifi Başkanlığımıza gönderilmiştir. Başkanlığımızdan cevap beklenilmektedir.

“BAŞKANLIĞIMIZ YAYINLARINDAN BİLGİSAYAR HATLI KUR`AN-I KERİM BASIMI”

Başkanlığımız yayınlarından bilgisayar hatlı Kur`an-ı Kerimin (Orta Boy) Nurlar Matbaası tarafından basılarak ücretsiz olarak dağıtılacak, ticari amaçla baskı yapılmayacak ve basıldıktan sonra arzu edilen miktarda Müşavirliğimize verilecektir.

“HADİSLERLE İSLAM” ESERİ

Başkanlığımız yayınlarından “Hadislerle İslam” adlı eserin yabancı dil ve lehçelere çevrilmesi için başlatılan tercüme çalışmaları kapsamında Azerbaycan Türkçesine çevrilen eserden 2.000 adet basılmış olup, Dini Kurumlarla İş Üzre Devlet Komitesi, Kafkas Müslümanları İdaresi, cami kütüphanelerine dağıtılmış ve dağıtım işleri şuanda da devam etmektedir.

“KARDEŞ ŞEHİR PROJESİ ÇERÇEVESİNDE KARABAĞ`DA CAMİ YAPIMI VE ONARIMI”

10 Aralık 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız ve beraberindeki heyetin Azerbaycan`ın başkenti Bakü`yü ziyaretleri esnasında kendilerine refakat etmek üzere gelen Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın basına verdiği röportajda işgalden kurtarılan Karabağ topraklarında yeniden camiler inşa edilecek ve onarım çalışmalarına başlanılacaktır. Konuyla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak ve Başkanlığımıza bildirilecektir dediler.

“YARDIM VE SOSYAL İŞLER”

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan ve Azerbaycan`ın zaferiyle sonuçlanan Dağlık Karabağ savaşında Ermenistan ordusunun sivillere yönelik saldırıları sonucu mağdur olan ailelerin yaralarını sarmak amacıyla ülkemizden 6 TIR (2000 gıda kolisi, 32480 adet beyaz önlük, 4920 adet test kiti, 2500 adet nevresim takımı, 600 adet kolonya, 233.280 adet süt (200 ml) ve 21.494 adet karışık oyuncaktan) oluşan insani yardımlar Savunma Bakanlığı, TABİB (Azerbaycan Tıbbi Bölgesel Birimler Yönetim Birliği), Şehit ve gazi ailelerine ve çocuk evlerine dağıtımı yapıldı.

“EĞİTİM/ÖĞRETİM, HADİS VE FIKIH DERSLERİ”

Bakü`deki Türk misyonu ve Azerbaycanlı kardeşlerimizden oluşan gruplara yönelik haftalık Hadis ve Fıkıh dersleri internet üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca, öğrencilere yönelik sosyal medya üzerinden derslerimize devam edilmektedir. Kur`an Kursu, İmam Hatip Lisesi ve Lisans alanında dini öğrenim görmek isteyen uygun öğrenciler Türkiye`ye gönderilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Üniversiteler işbirliği ile ülkemizdeki İmam-Hatip Liseleri ve İlahiyat fakültelerinde öğrenim görmek üzere Azerbaycan`dan kabul edilecek öğrencilerin mülakatları 15-16 Nisan 2021 tarihlerinde yapılmıştır.

“DİNİ YAYINLARIN TEKRAR BASIMI”

Daha evvel Azerbaycan Türkçesine çevrilmiş ve Başkanlığımız yayınlarından olan Hadislerle İslam, Kur`an`dan Öğütler, Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı, Temel İslam Bilgileri (Ahlakım, İnancım, Peygamberim, İbadetim), Resimlerle Namaz, Hatemü`l Enbiya, Temel Dini Bilgiler vb. kitaplardan Türkiye`de tekrar basılmasını planlıyoruz. Bu kitaplara yoğun bir talep vardır. Baskı işlemleri bittikten sonra cami, medrese ve derneklere dağıtmayı planlıyoruz.

“RAMAZAN ve KURBAN PROGRAMI”

Ramazan ayının coşkusu anlam ve önemini birlikte yaşamak, anlatmak, dini bilgi ve duygularını, ahlaki değer ve toplumsal duyarlılıklarını geliştirmek amacıyla (İftar, Gıda dağıtımı vb.) faaliyetler düzenlenmektedir.2021 Yılı Ramazan Ayı Gıda Dağıtımı Programı ile ilgili Türkiye Diyanet Vakfımızdan Müşavirliğimize ayrılan 600 kolinin dağıtımı tamamlanmıştır. Ayrıca DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) tarafından gönderilen 1.500 kolinin hazırlık işleri devam etmekte olup, önümüzdeki günlerde dağıtımına başlanılacaktır. Kurban Bayramında yaklaşık 1.600 hisse küçük ve büyükbaş olarak kurban kesimi sağlanmaktadır. Ağırlıklı olarak fakir aileler, öğrenciler, şehit ve gazi derneklerine dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

“MEVLİD-İ NEBİ PROGRAMI”

Mevlid-i Nebi Haftası vesilesiyle Peygamberimizin örnek yaşayışını özellikle ihlas ve samimiyete verdiği değer ve önemi bütün boyutlarıyla gündeme taşımak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Belirtilen tarihler arasında topluma ve gençlere yönelik konferans verilmekte, gül ve kitaplar dağıtılmaktadır diyerek sözlerini tamamladı. Ayrıca hemşerilerine de selam söyleyen Zeki Yavuzyılmaz, Vakfıkebir ilçemizi, Trabzon’umuzu ve Türkiye’yi en iyi şekilde Azerbaycan da temsil etmenin gururunu yaşıyorum. Bana güvenerek bu kutsal görevi devdi eden başta sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan’a Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş’a ve tüm devlet erkanına teşekkür ediyorum dedi.

Büyükliman Postası Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ahmet Kamburoğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek,  T.C. Azerbaycan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Zeki Yavuzyılmaz’a görevinde başarılar diledi.