Vakfıkebir Osman Tan Ortaokulu Rehber Öğretmeni Alper Mumcu ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Yavuz Cömert tarafından, çocukların interneti bilinçli ve güvenli şekilde kullanması için ebeveynlere önemli bilgiler verdiler. Düzenlenen seminerde, çocukların interneti bilinçli ve güvenli bir şekilde kullanması için ailelere büyük görevler düştüğü belirtildi.



Osman TAN Ortaokulunda “Teknoloji Bağımlılığı, İnternetin Güvenli Kullanımı ve Siber Zorbalık” konulu veli semineri düzenlendi.Seminer de Osman TAN Ortaokulu Rehber Öğretmeni Alper MUMCU ve Bilişim Teknolojileri Formatörü Yavuz CÖMERT velilere Teknolojinin Bilinçli Kullanımı konusunda çok önemli bilgiler verdiler.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, yeni bir öğrenme ile güvenlik alanını ortaya çıkarmıştır. Gerçek olanla sanal ortamda yaşanılanın ayırt edilmesi, yetişkinle çocuğun dijital ortamı kullanım oranlarının ve engellerinin tartışılması, son zamanlarda önemli bir konu haline gelmiştir. Çocuklar için daha güvenilir internet, konuya dair tartışmalar ve araştırmalarla güncelliğini artırmaktadır.  Dijital oyunlardan sosyal medyaya çocukların hayatlarına mal olan kimi olaylara rastlanmaktadır. Gündemde olan diğer bir konu da siber zorbalık. Neyin siber zorbalık olup olmadığını tartışarak, yasal süreçleri serimleyerek konunun kamuoyu nezdinde tartışılmasına katkı sağlayabilir.
Vakfıkebir Osman Tan Ortaokulunda düzenlenen seminere İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Okul Müdürü Şevket Uçar, Müdür Yardımcısı Muhammet Bulut  ve veliler katıldılar. Okulun Rehber Öğretmeni Alper Mumcu, Teknoloji Bağımlılığı, Güvenli İnternet ve Siber Zorbalık seminerini verirken Okulun Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Yavuz Cömert ise Güvenli İnternet ve Çevrimiçi ortamdaki ayak izlerimiz konuları ile ilgili açıklamada bulundular.
"Ebeveynlere önemli görevler düştüğüne işaret edilerek şu önerilerde bulundular":
Ebeveynlerin, çocuklarını başıboş bırakmamasının istendiği seminerde, "Aileler, internet üzerinden gelebilecek risklerin farkında olmalılar. Günümüzde artık çocuklar sokakta oyun oynamak yerine bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlarda video izliyor, sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçiriyor ve çok fazla dijital oyun oynuyor. İnternet kullanım yaşının her geçen gün düşmesi, mobil telefon kullanımının ve sosyal paylaşım platformlarının giderek yaygınlaşması, bu mecralar üzerinden gelebilecek olumsuzlukları ve riskleri de beraberinde getiriyor" ifadelerine yer verildi.
"Son dönemde dünyada ve ülkemizde pek çok gencin olumsuz etkilenmesine sebep olan, oyun gibi görünüp yayılan tehlikeli akımlara karşı aileler çok dikkatli olmalı. Oyun kılıfı altında, geleneksel aile yapısını, kültürel kodlarımızı, çocukların ve gençlerin güvenliğini hedef alan, sosyal paylaşım ağlarında viral olarak yayılan bu tür tehlikelere karşı ailelere büyük görevler düşüyor. Aileler, öncelikle şiddet, bağımlılık, müstehcenlik, İslamofobi, siber zorbalık ve istismar gibi tehlikeler barındıran bazı oyunların ve bilinçli kullanılmayan sosyal medyanın kötü niyetli kişilerin emellerine ulaşmak için kullandıkları bir silah olabileceğinin farkında olmalıdır."
"TEKNOLOJİK CİHAZLARDA GEÇİRİLEN SÜRE SINIRLANMALI"
Çocuklar için güvenli internet hizmetinin kullanılabileceği de anımsatılarak böylece çocukların internetin zararlı içeriklerinden korunmuş olunacağına işaret edildi. Ebeveynlerin, çocuklarını internetle uzun süre baş başa bırakmaması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Ebeveynler, çocuklarının internet ve sosyal paylaşım ağlarında neler yaptığından haberdar olmalı. Aileler, çocuklarıyla güçlü bir iletişim kanalı geliştirmeli, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine arkadaşça bir yaklaşım sergilemeli. Çocukların bilgisayarda veya cep telefonu gibi teknolojik cihazlarda geçirdikleri süreye mutlaka sınır getirilmelidir. Dijital oyunları çocuklar ile birlikte oynamak mevcut risklerden haberdar olmak ve zamanında önlem almak açısından son derece önemlidir. Ayrıca oyunlar çocukların yaşına uygun olarak seçilmelidir."
 
SİBER ZORBALIK NEDİR?
Siber zorbalık, internet kullanımının ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan kavramlardan biri. Sosyal ağlar ya da sohbet odaları gibi çevrimiçi ortamlarda bireyleri aşağılayıcı, alay edici, tehditkâr, cinsel taciz veya şiddet içeren mesajlar göndermek, siber zorbalık örneğidir. İşte, siber zorbalık hakkında detaylı bilgi. Siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak bir birey ya da gruba yapılan teknik ya da ilişkisel tarzda zarar verme davranışlarıdır. İki çeşit siber zorbalık bulunmaktadır: Birincisi daha çok teknik yönünü içeren elektronik zorbalık (electronic bullying), diğeri ise psikolojik yönünü içeren elektronik iletişim (e-iletişim) zorbalığıdır (e-communication bullying).
Elektronik zorbalık kişilerin şifrelerini ele geçirmek, web sitelerini hacklemek, spam içeren mailler göndermek ya da bulaşıcı e-postalar göndermek gibi teknik olayları içerir. Elektronik zorbalık, bireysel yapılabileceği gibi birçok kişi tarafından organize bir şekilde aynı anda da yapılabilir. DDoS denilen bu tür saldırıların hedefi sistemi kullanılamaz hale getirmektir. Bu tür saldırılar kişilerin sahip olduğu web sitelerine yapılabildiği gibi büyük kurum ya da devletlere ait yazılım ya da sitelere de yapılmaktadır. Bu saldırılar donanım ve yazılımlara direkt olarak etkide bulunurken, dolaylı olarak kişilerin duygularına da etki etmektedir. Denildi.