17. Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivale renkli görüntülerle sona erdi. Festivalin son gününde Tonya Tereyağının Coğrafi İşaret Belgesi Teslim töreni binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti.



Festival alanında gerçekleştirilen törende konuşan Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, “Tonya ilçemizde üretilen Tonya Tereyağının tescilli bir marka olması anlamını taşıyan bu gelişme Tonya Tereyağımız ve Tonya’mız için tarihi bir kazanım, tarihi bir olay ve tarihi bir andır. Asırlık bir emek, bürokratik emekle taçlandırılmıştır. Osman Salnamelerine konu olan Tonya tereyağımız için belediye olarak, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvuru ile Tonya tereyağının coğrafi işareti 18 Ağustos 2018 tarihinde itibariyle tescil edilmiştir. İlçemizin markası olan Tereyağı artık tescillenmiştir. Bu gurur hepimizin ve Tonya’mızındır.
Bu mutluluğu bizlere yaşatan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı değerli hemşerimiz Sayın Prof. Dr. Habip Asan Bey’e, Milletvekillerimiz Sayın Salih Cora’ya Sayın Muhammet Balta’ya ilçemiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Tonya Kaymakam Vekili Mesut Yakuta, bugün Tonya’nın en mutlu günü olduğunu belirterek, “Tereyağına asıl değerini katan Tonyalı kadınlarımızın el emeğidir. Tonya tereyağının bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese, üreten herkes çok teşekkür ediyorum” dedi.
AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar; “Tonya ilçemizin bu tarihi gününde sizlerle bir arada olmanın mutluluğu yaşıyoruz. Tonya Tereyağına Coğrafi İşaretinin alınmasında emeği geçen herkesi kutluyor, Tonya’mıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs de törende selamlama konuşmasın yaparak, Coğrafi işaretin Tonya’ya hayır olmasını dileğinde bulundu.
CORA’DAN HABİP ASAN’A TEŞEKKÜR
AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, bugün 17. Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivalinin hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Bugün Tonya ilçemiz için tarihi bir günü yaşıyoruz. Bugün Osmanlı Salnamelerine konu olan Tonya Tereyağının Coğrafi İşaretinin alındığı bir töreni icra ediyoruz. Coğrafi işaret demek Tonya Tereyağının tapusu demektir. Coğrafi işaret demek Tonya Tereyağına dokunulmazlık kazandırmak demektir.  Coğrafi işaret demek Tonya Tereyağına karşı her türlü sahteciliğin önüne kanunla, hukukla, nizamla beraber karşısına çıkabilmek demektir. Bu coğrafi işaret için büyük bir mücadele ortaya konuldu. Belediye başkamız,  Milletvekili arkadaşlarım ve bunda kuskusu çok büyük bir emeği olan değerli hemşerimiz Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan Bey’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TEREYAĞININ PATENTİ BUNDAN SONRA TONYA’YA AİTTİR
Tonya Tereyağı Coğrafi İşaret Belgesi teslim sahneye davet edilen Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan: “Türkiye’de Patentleri, Markaların, Tasarımların yapan bu kurumun başkanıyım. Bugün burada olmaktan son derecem mutlu olduğumu belirtmek isterim.  Şuna Trabzon’umuza ait sekiz tane coğrafi işaret tescilimiz var. Bundan yaklaşık iki hafta önce komşu ilçemiz Vakfıkebir Ekmeğini tescilledik. Bugünde burada Tonya’mızı coğrafi işaretinin belgesini sizlere sunacağız. Tereyağının Patentini Tonya’ya veriyoruz. Tereyağının Patenti bundan sonra Tonya’ya aittir. Bu coğrafi işaretin bir özelliği var. Şunda Türkiye’de 371 tane coğrafi işaret var. Ama Tereyağının onlardan büyük bir farkı var. O da şudur, tereyağın hemen hemen bütün yemeklerde kullanıyoruz. Bu öyle bir coğrafi işaret ki, öyle bir patent ki dünyanın her tarafında kullanılan bir üründür. O anlamda çok ayrı bir önemi vardır. İnşallah bu tescil belgesi hem Tonya’mıza daha çok kazanım sağlar. Bu tescil belgesi İnşallah hayvancılığın daha da gelişmesine katkı sağlar. Bu Coğrafi İşaret Belgesi Tonya ilçemize Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu
Yapılan konuşmaların ardından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Tereyağının Coğrafi İşaret Belgesini Milletvekilleriyle birlikte, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel’e verdi.
Törende Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a, en iyi tereyağı yarışmasında birinci olan Ayşe Birinci’nin tereyağı ile plaket verildi.
Sunuculuğunu Ertuğrul Yayla’nın yaptığı festivalin konser bölümünde ise, Faik Pala, Mustafa Şafak, Aydın Güner, Hüseyin Aydın ve Zeynep Başkan sahne alarak festivale katılan binlerce kişiye unutulmaz saatler yaşattılar.
Festivale ayrı Beşikdüzü Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, işadamları, siyasi ve sivil toplum örgütü başkanları katıldı.
 
TONYA TEREYAĞINA TESCİL TÖRENİ
Tonya Belediyesi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığımız başvuru sonucu Tonya tereyağının coğrafi işareti 18 Ağustos 2018 tarihinde itibariyle tescil edildi. Coğrafi işaret belge teslim töreni ise 25 Ağustos akşam Saat 21.00’de festival alanında, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın katılımlıyla gerçekleştirilecektir. Törende, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ın elinde Tonya tereyağının coğrafi işaret belgesini teslim alacak