Tonya İlçe Müftülüğü ile Tonya İmam- Hatip Lisesi Mevlid-i Nebi Haftası çerçevesinde birlikte bir program düzenlediler.



Mevlid-i Nebi Haftası çerçevesinde Tonya İlçe Müftülüğü ile Tonya İmam- Hatip Lisesi birlikte bir program düzenledi. Yapılan program saygı duruşu ve istiklal marşı, Tonya İmam- Hatip Lisesi Müdürü Hacı Atmaca’nın açış konuşmasıyla başladı. Kur’an tilaveti, ilahiler, Sinevizyon gösterisinin ardından İlçe Müftüsü Haki Özgül, “Hz. Peygamber ve Gençlik” konulu konferansını sundu.
 
"GENÇLİK ÖMRÜN BAHARI, HAYATIN KAYNAĞIDIR."
 
Tonya İlçe Müftüsü Hagi Özgül, konferansında katılımcılara özetle şunları aktardı; "Gençlik gelecektir. Umuttur, harekettir, berekettir, yenilik ve cesarettir. Gençlik ömrün baharı, hayatın kaynağıdır. Bir milletin istikbali o milletin gençlerinin enerjisini nerede, nasıl ve nelerle tükettiğine bağlıdır. Gençliğin hayat tarzı, bir milletin istikbalini gösteren aynadır.
Eğer bir milletin gençleri güçlerini hayır, maneviyat, bilinç ve fazilet yolunda hizmet ve gayrete sarf ediyorsa, o millet istikbal vadediyor demektir. Gençliğin yetişmesinde ihmal, bir ülkenin geleceğini ve yapısını yok eder. Gençliğin ruhu işlenmeyen bir tarla gibi kendi kendine bırakılırsa, orada ısırgan ve dikenler biter. Dolayısıyla gençliği iyiye, hayra yöneltenler insanlığı iyiye ve hayra yöneltmiş demektir. Gençlik insanın başına hayatta bir kez gelir. Gençler ümitleri; ihtiyarlar hatıralarıyla yaşarlar. İnsan gençliğinde öğrenir; ihtiyarlığında anlar. Hâsılı: Gençler bütün hayallerini gerçek gibi görürler, bizlere düşen ise gençlere gerçeğin ne olduğunu öğretmektir. Âlemlere Rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber gençliğin bu kıymet ve enerjisini çok iyi takdir etmiş ve onlarla yakından ilgilenmiştir. Gençliğin karakter ve kabiliyetini tespit ederek onların çalışkanlık, zindelik, cesaret, metanet, heyecan ve kuvvetlerinden yararlanmayı bilmiştir.
18 yaşındaki Usame’yi, Ömer gibi Ebu Bekir gibi ileri gelen cengâver sahabelerinin önünde savaşa komutan tayin etmiştir. 27 yaşında Muaz b. Cebeli genç yaşta Yemene vali olarak göndermişti. 16 yaşında Erkâm’ın evini İslami tebliği için karargâh olarak belirlemişti.
18 yaşında Mus’ab b. Ümeyyeyi diplomatik ilişkilerde görevlendirmişti. Genç yaşta Zeydb.Sabiti vahiy kâtibi olarak görevlendirmişti. Hayber’de sancağı gencecik Ali b. Ebi Talip’in eline vermiş, hicrette yatağına Hz. Ali'yi yatırmıştı. Kıymetli Misafirler !
Farz edin ki Hz. Peygamberin hiçbir mucizesi yok, risaleti müddetince hiçbir mucize göstermedi onun ilkel bir toplumdan, cahiliye toplumundan örnek bir nesil yetiştirmesi en büyük mucize olarak yeter de artar bile."
Müftü Özgül konferansını Şeyh Edebali’nin Osman Gaziye nasihatiyle sonlandırdı. “Ey Oğul! Yükün ağır, işin çetin, gücün kıla bağlı… Allah Teâlâ yardımcın olsun. Beyliğini mübarek kılsın. Hak yoluna yararlı etsin. Işığını parıldatsın. Uzaklara iletsin. Sana yükünü taşıyacak güç, ayağını sürçtürmeyecek akıl ve kalp versin. Sen ve arkadaşlarınız kılıçla, bizim gibi dervişler de düşünce, fikir ve dualarla bize vaat edilenin önünü açmalıyız. Tıkanıklığı temizlemeliyiz.”
“Oğul! Güçlü, kuvvetli, akıllı ve kelamlasın… Ama bunları nerede ve nasıl kullanacağını bilmezsen, sabah rüzgârlarında savrulur gidersin! Öfken ve nefsin bir olup aklını mağlup eder. Bunun için daima sabırlı, sebatkâr ve iradene sahip olasın!..”
“Sabır çok önemlidir. Bir bey, sabretmesini bilmelidir. Vaktinden önce çiçek açmaz. Ham armut yenmez; yense bile bağrında kalır. Bilgisiz kılıç da tıpkı ham armut gibidir.” Milletin, kendi irfanı içinde yaşasın. Ona sırt çevirme, her zaman duy varlığını. Toplumu yöneten de, diri tutan da bu irfandır. “Oğul! İnsanlar vardır, şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler.”Dedi.
Program Ortaokullar arası Hz. Peygambere mektup yarışması ve liseler arası Hz. Peygambere şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül ve plaket takdimiyle; İmam-Hatip Ortaokulu ve lisesinin kendi öğrencileri arasında düzenlediği Kur'an-ı Kerimi güzel okuma ve Ezanı Güzel Okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere belge takdimi ile sona erdi.