Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, kış aylarında egzersizlerin ihmal edildiğine vurgu yapıyor ve gerekli önlemler alınarak vücut ısısı korunduğu sürece soğuk havada da egzersizin güvenli olduğunu söylüyor.

Soğuk kış günleri, kapalı havaların etkisiyle tembelliği körükler. Sıcacık bir evde, pijamalarla, bir koltuğa kedi gibi kıvrılıp televizyon seyretmek çoğumuzun tercihi olur. Ne de olsa mevsim kıştır, lahana misali kat kat giyinenibiliriz. Varsa kilolarımız giysilerimizle kamufle edebiliriz.
VÜCUT ISISINI KORUYUN
Dr. Zafer Kamiloğlu;  Düzenli egzersizin genel sağlığa olan olumlu etkilerinin anlaşılmasıyla birlikte egzersiz alışkanlığı toplumda giderek yaygınlaştı. Her yaştan ve her bireye uygun egzersiz programlarıyla daha sağlıklı bir yaşam hedefleniyor. Bunun başarılmasında düzenli yapılan, bütün yıla yayılan, sürdürülebilir ve alternatif fiziksel aktiviteleri içeren bir egzersiz programı gerekiyor.
Kış aylarında egzersiz birçok nedenle ihmal edilir, ertelenir. Havaların soğuması açık alanlarda yapılan egzersizleri önemli ölçüde kısıtlayıp isteksizliğe neden olabiliyor. Aslında gerekli önlemler alındığı ve vücut ısısı korunduğu sürece soğuk havada egzersiz de güvenlidir.
VÜCUT ISISI DÜŞER
En büyük problem vücudun aşırı ısı kaybetmesidir. Hipotermi adı verilen bu durum egzersiz sırasında vücut ısısının 36.8 derecenin altına düşmesi olarak tanımlanır. Yüksek nem bu riski daha da arttırir. Soğuk havada gerginliği artan kaslar sertleşir, kasılma süresi uzar. Sinir iletim hızı yavaşlar, reaksiyon zamanı uzar, beceri, koordinasyon bozulur ve kondisyon düşer.
BESLENMEYE DİKKAT EDİN
Spordan önce iyi beslenme ve düzenli uyku şart. 
Eğer basit bir yürüyüş ve koşu yapılacaksa yürüyüşten önce iyi beslenmek ve glikojen almak önemlidir. Spor yapan kişilerin mutlaka pilav, makarna veya haşlanmış patates yemeleri gerekir. Ayrıca alkolden de uzak durmaları şarttır. Normal beslenmede de protein, karbonhidrat ve hafif yağ olmalıdır. Spordan minimum 45 dakika önce gerekli olan besinler alınmalıdır. Aksi takdirde glikojen miktarı düşeceği için kas yorgunlukları olur, sonrasında de sakatlanmalar, kopmalar ve kırılmalar oluşabilir. Ayrıca spora başladıktan 20 dakika sonra da ufak bir şişe su içmek gerekir. Spor yapan kişinin uyku düzeni de önemlidir. Çalışmadan önce mutlaka ısınma, bitince soğuma hareketleri yapılmalıdır. Giysiler rahat olmalı, t-shirt, eşofman giyilmeli ve giyeceklerin pamuklu, keten gibi teri çeken özellikte olmasına özen gösterilmelidir.
ÇOK SIKI GİYİNMEYİN
Hava durumunu takip ederek egzersiz için şartların daha uygun olduğu saatlerin (öğle, öğle sonrası gibi) tercih edilmesi doğru olur. Egzersizin ısınma süresini biraz uzatmak ve vücut ısısını arttıracak tempoda hazırlanmak da yararlıdır. Ayrıca ılık-sıcak içeceklerle sıvı kaybı yerine konmalıdır.
Koruyucu giysi açısından en sık yapılan hata çok sıkı giyinmektir. Bu şekilde vücut ısısı aşırı artış gösterebilir. İç giysiler, hava ne kadar soğuk olursa olsun teri tutup ıslanmayacak cinsten olmalı, teri dışa verebilen kumaştan ince bir giysi ve üzerine yünlü bir iç giysi tercih edilmelidir. Soğuk, rüzgarlı ve yağmurlu havalarda dış giysi olarak yağmurluk-rüzgarlık kullanılabilir. Sağlıklı Günler Dileriz.