Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığınca “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam” yürüyüş programı düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı tarafından ilçede Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü düzenlendi. Hareketsiz yaşam sadece ülkemizi değil bütün insanlığı tehdit eden önemli bir sağlık problemidir. Hareketsiz yaşam; kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi hastalıklarının temel nedenleri arasındadır. Bu hastalıklardan korunmanın en önemli yolu fiziksel aktiviteyi yaşamımızın bir parçası haline getirmektir. Bu nedenle yetişkinlerin haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir.
"HAREKET EDİN HAREKETSİZ KALMAYIN!"
Vakfıkebir Tolum Sağlığı Merkezi Başkanlığı Eğitim Hemşiresi Şaduman Şahin'in yaptığı açıklamada, "Sağlık; bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda tam bir iyilik halinde olmasıdır. Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerine etkileri temelde şu başlıklar halinde incelenebilir.
Bedensel sağlığımız üzerine olan etkileri, Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması, Vücut düzgünlüğünün  korunması, Yorgunluğun azaltılması, Kalbin ritmi düzenlenir, Kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi ge­çirme riskini azaltır, Solunum kapasitesinde artış meyda­na gelir, Düzenli aktivite yapan bireyler sigara bağımlılığından kurtulma ko­nusunda aktivite yapmayan bireylerden daha başarılıdırlar, Düzenli fiziksel aktivite insülin aktivitesinin kontrolünü sağlayarak şeker hastalığının ve kan VAKFIKEBİR'DE SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞÜ
şekerinin kontrolüne yardımcı olur, Vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesine yardımcı olur, Enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler, Damar yapısına etkileri nedeniyle beyine olan kan akışının artışına bağlı olarak erken demans (bunama) ve unutkanlık gelişim riskini azaltır, Beyin damar hastalıkları gelişim riskini azaltır.
Ruhsal ve sosyal sağlığımız üzerine olan etkileri, Sağlıklı kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkileri nedeniyle vücut düzgünlüğü ve farkındalığını geliştirerek bedeni ile barışık, özgü­venli bireyler yaratır, Olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir, Kendini iyi hissetme ve mutluluk oluşturur.
Düzenli fiziksel aktivite; yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık, diyabet, meme ve kolon kanseri ve depresyon riskini azaltmaktadır. Fiziksel aktivite ile koroner kalp hastalığı, inme (felç) ve diyabet riskinin azaltılması arasında direkt bir ilişki vardır. Kanıtlar, günlük 30 ila 60 dakikalık fiziksel aktivitenin göğüs ve kolon kanseri riskini ciddi ölçüde azalttığını göstermektedir. Her hafta 150 dakikalık orta şiddetli fiziksel aktivite yapmanın iskemik kalp hastalığı riskini yaklaşık %30, diyabet riskini %27, göğüs ve kolon kanseri riskini %21-25 azalttığı belirtilmektedir. Ayrıca fiziksel aktivite felç, hipertansiyon ve depresyon riskini de azaltır. Dedi.