2018-2019 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala çocukların yeni döneme sağlıklı bir başlangıç yapması için yapılması gerekenler konusunda Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu uyarılarda bulundu.


 
 BAZI TARAMA TESTLERİ ÇOCUK SAĞLIĞI AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ
Anaokulu ve ilkokul öncesi çocuklara yapılacak sağlık kontrolleri hakkında bilgi veren Dr. Kamiloğlu; Çocukluk çağında yavaş yavaş başlayan pek çok erişkin hastalığının önlenmesi, bu dönemde yapılan taramalar ile mümkün olabilir. Hipertansiyon, obezite, kalp - damar hastalıkları ve diyabet, uygun beslenme ve spor yapma alışkanlığının kazandırılması ile önlenebilmekte veya azaltılabilmektedir. Bunun için de büyümenin çok yakından izlenmesi, belirli aralıklarla standart büyüme eğrilerin değerlendirilmesi ve normalden sapmaların erken tanınıp çocukta kalıcı etkiler yapmadan önlenmesi gerekmektedir. Tüm yaş gruplarında olduğu gibi, henüz belirti vermeyen bir sağlık sorununun olup olmadığının belirlenmesi için yeni doğan döneminden itibaren belirli aralıklarla yapılan sağlam çocuk muayeneleri, bazı tarama testleri çocuk sağlığı ve toplum sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır’’ dedi.
 
AŞI BİLGİLERİ DOKTORLA PAYLAŞILMALI
Aileler tarafından çocuğun aşı bilgilerinin veya aşı kartının doktorla paylaşılması gerektiğini ifade eden Dr. Kamiloğlu; ‘’Eksik aşılar varsa okul öncesi dönemde mutlaka yapılmalıdır. Bebeklik döneminde aşıları düzenli yapılmış olan çocukların 4-6 yaş aşıları da (difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci, kızamık kızamıkçık- kabakulak ve suçiçeği) okul öncesi dönemde yapılmış olması gerekir. Muayeneye başlamadan önce kilo ve boy ölçümü yapılarak çocuğunuzun büyümesi değerlendirilir’’ dedi.
Ağız ve diş bakımının, çocukların büyüme ve gelişimlerini etkilediğini kaydeden Dr. Kamiloğlu; ‘’ Okul dönemindeki çocuklarda bu kontrollerin okullar açılmadan önce yapılması uygundur. Böylece okul sırasında dişlerle ilgili çıkabilecek problemlerin önüne geçilebilir ve diş hekimimin uygulaması gereken koruyucu işlemler için çocukların okuldan uzaklaşması gerekmez’’ dedi.
 
AĞIR OKUL ÇANTALARININ ÇOCUKLARDA SKOLYOZA NEDEN OLUR
 
Ağır okul çantalarının çocuklarda skolyoz olarak adlandırılan omurga eğriliklerine neden olduğunu belirten Dr. Kamiloğlu; ‘’ Bu nedenle okul çantası sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olmalıdır. Eğer çocuğun okul çantasını yanında taşınması gerekiyorsa 12 yaşına kadar 4 kg’ı, 15 yaşına kadar da 5 kg’ı geçmemelidir. Çantanın uzun süre taşınmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çocukların sınıfta ders dinlerken masaya dayanmamaları, arkalarına yaslanarak, dik oturmaları gerekmektedir. Teneffüslerde ise sırada oturmak yerine, kalkıp dolaşmalıdırlar. Özellikle sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili önlemler tartışılmalıdır. Ayrıntılı sistemik muayene ve tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Son yıl içinde yapılmadıysa tam kan sayımı, demir düzeyi, tam idrar tahlili, kan kolesterol-lipid düzeyi, dışkıda parazit incelemesi, ailesel hikayeye göre açlık kan şekeri, riskli bölgelerde ise kan kurşun düzeyi de bakılabilir. Bu tahlillerin içeriği çocuğun sağlık durumuna ve ailenin hastalık yüküne göre değişebilmektedir. Özellikle okula başlamadan önce veya okulda yapılan göz taramalarında görme tembelliği, şaşılık, yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Herhangi bir göz sorunu olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi olması gerekir. Göz sağlığı, okul başarısını doğrudan etkiler. Gözde bir rahatsızlık olup olmadığı konusunda aileler çok bilinçli hareket etmelidir. Eğer okula başladıktan sonra çocuğunuz okula gitmek, ders çalışmak ya da ödevlerini yapmak istemezse onları tembellikle suçlamadan önce mutlaka gözlerini muayene ettirmelisiniz. Aksi takdirde ilerledikçe tedavisi mümkün olmayan ya da kalıcı hasarlara yol açabilen rahatsızlıklar oluşabilir. Çocuklardaki işitme kaybının çoğu, okul çağından önce gelişir ve hem konuşma hem dil gelişiminde gecikmeye neden olur. Bu nedenle okula başlamadan önce (4-5 yaşlarında) ve okul çağında işitme fonksiyonunun değerlendirilmesi önem kazanır. Gerek görme, gerekse işitme fonksiyonlarındaki sorunlar, çocuğun okuldaki başarısını, arkadaşları ile uyumunu olumsuz yönde etkilediğinden üzerinde önemle durulması gereken taramalardır. Bazen bu kusurlar okumaya başlamakta isteksizlik, öğrenme güçlüğü, derse ilgisizlik, konsantrasyon bozukluğu şeklinde kendini belli edebilir. Yine okul öncesi dönemde 1 yaşından itibaren ağız hijyeni-diş temizliğine alıştırılmış olan çocukların diş muayenesinin yapılması da önerilmektedir.
 
GÜNE DENGELİ BİR KAHVALTI İLE BAŞLAMALARI GEREKİR
 
Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmının ilk kez sosyalleştikleri için sık hastalanabileceklerini ifade eden Dr. Kamiloğlu; ‘’ Bu durum ebeveynler için oldukça kaygı vericidir. Okul çağı çocuklarında en sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlıyoruz. Öncelikle çocuklarınızı aşısı olan hastalıkların hepsinden aşı yaptırarak korumak gereklidir. Özellikle okul çağı çocuklarının sağlıklı beslenmesi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bu nedenle çocukların mutlaka güne dengeli bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Çocuklarımızın bol sebze, meyve, balık, süt ve C vitamini almasını ve fast food gıdalardan uzak durmalarını öneriyoruz. Çinkonun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan, çinko içeren gıdaların tüketilmesi veya doktorunuza danışarak çinko takviyesi kullanabilirsiniz. Okul döneminde de çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal sağlığı için uyku düzenine ve düzenli bir hayatının olmasına dikkat etmeniz gerekir. Çocuğunuzun kendisini bazı hastalıklardan korumasını sağlamak için, mutlaka tuvalet hijyenini ve doğru el yıkama alışkanlığını kazandırmalısınız’’ dedi.