Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, okul döneminde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon riskinin arttığını belirterek, aileleri uyardı.

Milyonlarca çocuk yaz tatilinin bitimiyle birlikte okula başladı. Sonbahara denk gelen okulların açıldığı şu günlerde soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon riski ise artıyor. Okul döneminin düzen ve disiplini beraberinde getiren bir süreç olduğunu belirten Dr. Zafer Kamiloğlu, “Yaz tatilinde çocukların uyku ve beslenme düzenleri değişir. Bu sebeple okula başlayan çocuklar, uyku, beslenme ve hijyen açısından okul dönemine iyi hazırlanmalı. Mevsimsel hastalık risklerine karşı korunmalı” dedi.
Okul ve kreşlerin açılmasıyla birlikte çocukların arkadaşları ile yakın temasta bulundukları için hastalıkların kolayca yayıldığını belirten Dr. Kamiloğlu, “Çocuklar okula başladıkları süreçte sürekli tekrarlayan hastalıklar ile boğuşmak durumunda kalıyorlar. Bu hastalıklar soğuk algınlığı olarak kalmıyor beraberinde burun tıkanıklığını, kulak şikâyetlerini de doğuruyor” dedi. Her soğuk algınlığının atlanmaması gerektiğini belirten Dr. Kamiloğlu, “Hastalık belirtileri atlanmamalı. 5 gün içerisinde geçmezse, bir Kulak Burun Boğaz hekimine başvurulmalı” dedi.
ALERJİ HASTALARI DAHA DİKKATLİ OLMALI!
Bazı çocukların solunum yolu hastalıklarına karşı risk grupları içerisinde yer aldığını belirten Dr. Kamiloğlu, “Alerji hastalarının daha dikkatli olması gerekiyor. Zira diğer hastaların 2-3 günde atlatacağı süreci alerji hastaları 1 hafta ya da 10 gün geçirebiliyor. Bu süreçte alerji hastaları rutin ilaçlarını göz ardı etmeden kullanmalı. Aylık veya iki aylık takiplerini KBB uzmanı ya da alerji uzmanları ile sürdürmeli” şeklinde konuştu.
HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN BU UYARILARI DİKKATE ALIN
Dr. Kamiloğlu okul döneminde hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: 1- Çocuklar hastalıklar konusunda bilinçlendirilmeli. Hasta bir arkadaşları varsa onunla çok yakın temas kurmamaları konusunda uyarılmalı. 2- Çocukların beslenmelerine dikkat edilmeli. Karbonhidrat ağırlıklı değil, protein ve yeşil sebze ağırlıklı beslenme düzenine geçilmeli. Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketilmeli. 3- Uyku düzenine özen gösterilmeli. 4- Hijyene dikkat edilmeli özellikle eller sık sık yıkanmalı. Duş alıp, ıslak saçla okula gitmemeli. 5- Son olarak bağışıklık sistemini toparlayıcı destekler alınmalı. Açıklamalarında bulundu.