Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, sonbaharın yaklaşması ve okulların açılmasına günler kalması nedeniyle bulaşıcı hastalıkları ele aldı. Dr. Kamiloğlu, basit yöntemlerle önlem alabileceğiniz bu hastalıklar, kâbusunuz olmaktan çıkabilir dedi.

Vakfıkebir Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Sonbaharın yaklaşması ve okulların açılmasına az bir zaman kalması, ailelerin akıllarına çeşitli soruları da beraberinde getiriyor. Bir yandan okul hazırlıkları yaşanırken bir yandan da “acaba olası hastalıklardan çocuğumu nasıl korurum” endişesi ebeveynleri sarmış durumda.
“BASİT YÖNTEMLERLE ÇOK RAHAT KORUNABİLİRİZ.”
Dr. Kamiloğlu, “Her mevsim görülebilecek olan ve çeşitli yollarla bulaşan bu hastalıkların en önemli risk faktörü, kalabalık ortamlarda yaşamak. Özellikle kreş ve okula giden küçük çocuklar bağışıklıkları henüz tamamlanmadığı için risk altında kalabiliyor. Bu hastalıklar genellikle, hasta kişilerin öksürük ve hapşırıkları ile hasta kişilerin salgılarıyla kirlenmiş eller ve eşyalarla direkt temas halinde bulunulması ile ortaya çıkar. Özellikle günlerce eşyalar üzerinde canlı kalabilen virüsler, direkt temas yoluyla daha kolay bulaşır. Bu nedenle temizlik çok önemlidir. Okullar, çalışma ortamları, her gün sıklıkla kullanılan toplu taşıma araçları risk oranlarının yüksek olduğu ortamlardır. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunanlar ve okula başlayacak öğrenciler için çeşitli uyarılarda bulunuyoruz. Basit önlemlerle atlatılabilecek nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, iyi tedavi edilmediği zaman otit, sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabiliyor. Hastalıkların önüne geçmek için alınması gereken önlemler ise el temizliği, kış aylarının başında aşı yapılması, dengeli beslenme ve yeterli derecede sıvı tüketmek olduğunu unutmayalım. Yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve velilerimizin hayırlı, başarılı ve sağlıklı bir dönem geçirmelerini diliyorum.” Dedi.