Karadeniz programları kapsamında Trabzon’a gelen CHP heyeti Vakfıkebir CHP İlçe Başkanlığı’nda bir program düzenledi.



Düzenlenen programa İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’dan oluşan CHP heyeti vatandaşların sorularını yanıtladılar.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan ilçe başkanı Mehmet Keskin iktidara yüklenerek “Vakfıkebir’in parlak bir ekonomik geçmişi vardı” dedi.
“İLÇEDE 2 FINDIK FABRİKASI VARDI”
İlçemizin çok parlak bir ekonomik geçmişi olmasına rağmen, beklenen ekonomik gelişmeyi bir türlü yakalayamamış olduğunu belirten Başkan Keskin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Yörenin ekonomik tarihine bakıldığında, Fındığın işlenme faaliyetleri eskiden ilçede yapılmaktaydı. 1905'den önce ilçede elle çalışır fındık değirmenleri mevcuttu. 1905'de fındık fabrikası kuruldu. 1937'de ilçede 2. fabrika açılıp, 1947 yılına kadar faaliyetlerini sürdürdü. 1908'li yıllarda Vakfıkebir limanından İspanya'ya yumurta, Almanya'ya ceviz kütükleri ve fındık, Rusya'ya yiyecek maddeleri ihraç edilirken, Fransa'dan Marsilya tipi kiremit, Rusya'dan makarna, şeker, kibrit ithal edilirdi. Ayrıca o dönemlerde yurt içinde yağ, yumurta, fasulye, peynir, kabak, deri vb. ürünler satışa sunulurdu dedi.
“VAKFIKEBİR’DE ÇİFTÇİMİZ BANKALARA VE TEFECİLERE BORÇLANDI”
Bu günün sorunlarını sıralayan Başkan Keskin; Vakfıkebir’de çiftçimiz bankalara ve tefecilere borçlandı. Birçok fındık bahçesi icra yolu ile satılıktır. Fındık ilçemizde ve bölgemizde çiftçimizin umudu, alın teri, emeği, ekmeğidir. Ama AKP iktidarında fındık üreticisi sahipsizdir.  AKP döneminde ilçemizde hayvancılık bitmiş durumdadır. 1 litre süt, 1 litre su fiyatına satılmaktadır.  Piyasadaki durgunluk esnafımızı derinden etkilemektedir. 533 esnafımız aldığı kredileri geri ödeyemiyor. Kredi sicili bozuldu yeni kredi alamıyor. Çek ve senetlerini ödeyemiyor. Her üç esnafımızdan birisi icralıktır. 2800 ailenin aylık geliri açlık sınırının altındadır. 1600 gencimiz (18-24 yaş arası) işsiz olduğunu belirtti.
“CHP İLÇE TEŞKİLATI OLARAK VAKFIKEBİR İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VARDIR”
CHP İlçe Başkanlığı olarak bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin olduğunu söyleyen Keskin önerileri şu şekilde sıraladı;  Fındık bahçelerinin ıslahı, yenilenmesi, budanması, gübrelenmesi gibi faaliyetler desteklenmeli, fındık üretiminde kalite artırılmalıdır. TMO fındıktan anlamıyor, FİSKOBİRLİK yeniden yapılandırılmalıdır. Maliyet ve üretici kârı dikkate alınarak fındık fiyatı hesaplanmalı,  üretici alın terinin karşılığını mutlaka almalıdır.  Ürünün bol olduğu yıllarda fiyat düşmesinden üreticiyi korumak için piyasaya müdahale edilmelidir. Ürün borsası dışarıda değil, Karadeniz’de belirlenmelidir.  Fındığın Karadeniz dışına yayılması ve kaçak çay önlenmelidir. Kota kaldırılmalıdır. ÇAYKUR yeniden yapılandırılmalıdır. Çaylık alanların ıslahı, yenilenmesi, budanması, gübrelenmesi gibi faaliyetler desteklenmeli, çay üretiminde kalite artırılmalıdır. Yem fiyatları düşürülmeli, süt fiyatı artırılmalıdır.
“VAKFIKEBİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BİR AN ÖNCE İŞLEVSEL HALE GETİRİLMELİ”
Sanayi ve ticaret yönünden önerlerimiz ise şu şekilde;  İstihdam alanları yaratmalıyız. İlçemizin Ekonomisini büyütebilmemiz için OSB, Liman, Çikolata Fabrikası olmazsa olmazımızdır. Vakfıkebir organize sanayi bölgesi bir an önce işlevsel hale getirilmeli böylece istihdam artırılıp işsizlere iş olanağı sağlanmalıdır.   OSB ile bir bütünlük içinde Limanımız yük gemilerinin yanaşabileceği şekilde büyütülmelidir. Tarihi iskelemiz uzatılarak, eski işlevselliğine kavuşturulmalıdır. Çikolata Fabrikası mutlaka yapılmalı, hammaddesi olan süt, tereyağı ve fındık yereldeki üreticiden sağlanarak çiftçimiz kalkındırılmalıdır. Çiftçimizin ürettiği hayvansal ve tarımsal ürünlerin sergileneceği modern bir pazaryeri ve hal derhal hizmete sunulmalıdır. Modern bir balıkhane yapılmalıdır. Ekmeğimizin markasıyla ekonomimizi büyütebilir, böylece istihdam yaratabiliriz. İlçemiz bir dünya markası olan ekmeğimizden yeteri kadar yararlanamıyor.  Sahil geçiş yolunun etrafında oluşan dolgu alanının üzerinde ekmeğimizle birlikte yöresel ürünlerimizin de pazarlanacağı tesisler yapılmalıdır. Vakfıkebir ekmeğinin Türkiye genelinde ismini kullanan fırınlardan yıllık aidat alınıp gelir sağlanmalıdır. Turizmle ekonomimizi büyütebilir, böylece istihdam yaratabiliriz. Karadağ yaylamıza turistik tesisler yapılarak, turizme açılmalıdır. Üniversite bacasız fabrikadır.  Yüksekokulumuz artık fakülteye dönüştürülmelidir şeklinde oldu.
Özellikle fındıklarını TMO’ya vermek için çırpındıklarını ifade eden vatandaşlar TMO’nun fındık almak gibi bir meselesi olmadığını özellikle almamak için bahaneler ürettiğini ve TMO eksperlerinin fındıktan anlamadıklarının altını çizdiler.
Vatandaşlar iktidarın fındık bahçelerini sökün ve yerine başka ne dikerseniz dikin serzenişinde bulunduklarını belirterek fındıktaki hastalıklarla mücadele edemediklerini bu gidişle 20 sene sonra fındık diye bir mahsulün kalmayacağını.  Devletin bir an önce bu hastalıklarla mücadele yolunu bulması gerektiğini, gerekirsi tarım uçaklarıyla toplu ilaçlama yapması gerektiğini,  devlet doğrudan reçete yazmalı.  Doğrudan desteğin kaldırılması gerektiğini, Özellikle Büyükliman Bölgesi’ndeki fındığın çok kaliteli olduğunu belirterek bölgenin gelirinin fındıktan olduğu, vatandaşların katkılarıyla FİSKOBİRLİK’in kurulduğunu ve yeniden asıl işlevine dönmesi gerektiğini. FİSKOBİRLİK’in asıl sahibinin üretici olduğunu, devletin fındığa koyduğu ambargo kaldırılması gerektiğini ifade ettiler.
“İKTİDARIN SON DÖNEMİDİR,  ABBAS YOLCUDUR”
AKP’nin her şeyi sattığını ve gelecekte çocuklarımıza yaşayacak ülke bırakılmadığının sitemini yapan vatandaşlar iktidarın son dönemidir Abbas yolcu olduğunun altını çizdiler. Ülke sorunlarının çarşı Pazar gezilerek CHP yönetimleri tarafından vatandaşa anlatılması gerektiğini, iktidar olabilmek için topyekün seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söylediler.
Memleketin ve doların durumunun ne olduğu sorusuna İlhan Kesici’nin memleketin durumu ile fındığın durumunun aynı olduğu yönündeki verdiği cevap ise manidardı.