24 Haziran seçimlerinde ilk kez uygulanan tek zarf tek sandık uygulaması 31 Mart seçimlerinde de uygulanacak. İlk defa muhtarlık pusulaları ile başkan pusulaları tek zarfa konulacak.
 
Amaç geçersiz oy oranının önüne geçmek. 2014 yerel seçimlerinde geçersiz oy oranı yüzde 4,19. Yeni uygulama ile birlikte bu oranın büyük oranda düşürülmesi hedefleniyor. 24 Haziran seçimlerinde uygulanan seyyar sandık sistemi bu seçimde de uygulanacak.
 
TAKVİM İŞLEMEYE BAŞLADI
 
31 Mart yerel seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamış olduğu takvim işlemeye başladı. Seçimler için YSK'nın ve siyasi partilerin hazırlıkları devam ederek bu seçimde de ilkler yaşanacak.
 
2014'DE YÜZDE 4 GEÇERSİZ OY ÇIKMIŞTI
 
Daha önce yerel seçimlerde, belediye başkanı pusulası ile muhtar pusulalarının aynı zarfa konulması nedeniyle yaşanan, oyların geçersiz sayılması uygulaması bu seçimlerle birlikte tarihe karışacak. 2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde 4,19 olan geçersiz oy sayısının azaltılması sağlanacak.
 
Yerel seçimlerde gerçekleşecek oy kullanma işlemi tek zarfla yapılacak. Seçmen, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve muhtar tercihinde oyunu tek zarfla kullanacak. Böylece oy pusulalarının yanlış zarfa konulması ve geçersiz sayılması riski ortadan kalkacak.
 
AYNI ZARFA KONULACAK
 
YSK tarafından açıklanan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde uygulanacak usul ve esasları kapsamında bu düzenleme detaylı şekilde anlatıldı. Seçmenlere; büyükşehir belediyesi olan yerlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulalarını aynı zarfa koyacak.
 
İLLERDE NASIL OLACAK?
 
Büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde ise ilçe merkezi ve beldelerde, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine, köylerde ise il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulaları aynı zarfa koyulacak.
 
SEYYAR SANDIK UYGULANACAK
 
24 Haziran seçimlerinde uygulanan seyyar sandık sistemi bu seçimde de uygulanacak. Sandık başına gidemeyecek durumda yaşlı ve hasta olanların oy kullanmaları için sandık ayaklarına götürülecek.