Türk Dünyası İşbirliği Haftası kutlamaları çerçevesinde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’un, Türk Dili konuşan 14 Türk cumhuriyetinin Kültür Bakanlarının oluşturduğu Daimi Konseyinin müşterek sarayı olan Türk Otağı, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tarihi binasında hizmet açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Türk Otağı’na ev sahipliği yapmak Trabzon’umuz için büyük mutluluktur” dedi.

Türk Dünyası İşbirliği Haftası kutlamaları ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’un kuruluşunun 25. yılı çerçevesinde Trabzon’da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Türk dili konuşan 14 Türk Cumhuriyetinin Kültür Bakanlarının oluşturduğu, TÜRKSOY Daimi Konseyinin müşterek sarayı olan Türk Otağı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tarihi belediye binasında oluşturulan Türk Otağı’nın açılışında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türk Otağı’na ev sahipliği yapmanın kendileri için çok büyük bir mutluluk olduğunu söyledi. TÜRKSOY’un Türk dünyası için çok önemli çalışmalar icra ettiğine değinen Gümrükçüoğlu, “Öncelikle TÜRKSOY’a bu sempozyumu Trabzon’umuzda yapma ve dünyaya Trabzon’umuzdan mesaj vermeyi tercih ettikleri için tarihi şehrimiz adına teşekkür ediyorum. Türk dili konuşan 14 Türk Cumhuriyetinin Kültür Bakanlarımızın oluşturduğu TÜRKSOY Daimi Konseyinin müşterek sarayı olacak olan, tarihi belediye binamızdaki bu salon hepimiz için büyük öneme haiz olacaktır” dedi.
TÜRK DÜNYASI ADINA TRABZON’A TEŞEKKÜR ETTİ
TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseniov ise Trabzon’da bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Kaseniov, “Türk Dünyası İşbirliği Haftasının en güzel noktası burada olmak. Türk Dünyası adına Trabzon’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TÜRK OTAĞI İÇİN TRABZON’UN SEÇİLMESİ GURUR VESİLESİDİR
Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise TÜRKSOY’un, Türk Dünyası için yaptığı çalışmalarının önemine dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyetinin, Türk dünyasında birlik ve beraberliğin en üst düzeyde yürütülmesi için ciddi çalışmalar içinde olduğunu ifade eden Vali Yavuz, “Trabzon’umuz çok güzel bir şehrimiz. Türk Otağı için Trabzon’un seçilmesi bizim için gurur vesilesidir. Ülkemiz, Türkî cumhuriyetler içinde birlik ve beraberliğin en üst düzeyde sürdürülmesi için yoğun gayret sarf ediyor. TÜRKSOY’un çalışmaları takdir ediliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tarihi binasında oluşturulan Türk Otağı, hizmete açıldı. Törende; Vali Yavuz, Başkan Gümrükçüoğlu ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov’un yanı sıra Türk Keneşi Aksakallılar Meclisi Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen, TÜRKPA Genel Sekreteri Altınbek Mamayusufov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, TDMMB Genel Sekreteri Dr. İlyas Demirci, TDMMB Trabzon Temsilcisi Saim Adanur, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Türkî devletin yetkilileri, kamu kurumları ve STK’ların temsilcileri ile vatandaşlar hazır bulundu.