2. DÖNEM BUZAĞI DESTEKLEME BAŞVURULARI BAŞLADI 2. DÖNEM BUZAĞI DESTEKLEME BAŞVURULARI BAŞLADI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Olgunlaşma Enstitüsü'nün organizasyonunda Valilik, Belediye Başkanlığı ve Trabzon Turizm Konseyi'nin desteği 'Trabzon Ot Lezzetleri Festivali' düzenlendi. 'Doğadan Tabağa, Nineden Toruna' sloganı ile yapılan festivalde; bitkilerden yapılan lezzetlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlandı; ünlü şeflerin menüleri katılımcılara sunuldu. Festivalde yemek yarışmalarının yanı sıra yöreye ait yenilebilir otlar da tanıtıldı.

“OTLARDAN ÇEŞİT ÇEŞİT YEMEKLER”

7 ünlü şefin katıldığı festivalde; otlardan çorba, kavurma, sarma ve salata çeşitleri yapıldı. Yörede yetişen tomara, pirçol, hoşkıran, baldıran, yevşen otu, karanindiba, diken otu, dere lahanası, kuspita, kaya otu, tutya, pamuklu pala, pazı, evelek otu, ısırgan bitkilerinden yapılan lezzetler tanıtıldı. Şefler eşliğinde yapılan Simira yemeği, karalahana sarması, gongoroş kavurması, ısırgan otlu gözleme, evelek otu sarması, horojili ekmek, külür tavası, tomara tavası, avlida borani, baldıran çorbası katılımcılara ikram edildi.

“BİLİMSEL VERİLERLE HAREKET ETMEYE ÇALIŞTIK”

Etkinliğe katılan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, "Bugün bu festivalin ilkini yapıyoruz. Her şeyde ilk çok önemlidir. Bu işe baş koyarken bilimsel verilerle hareket etmeye çalıştık. Olgunlaşma Enstitümüz yaklaşık 3 yıldır Trabzon'da ciddi bir çalışma yaptı. Tüm arazilerimizdeki bitki türleri ve çeşitleri incelendi. Daha sonrasında bu çalışmayı da kitaplaştırdı. 70 bitkiden farklı lezzet türlerinin ortaya çıkacağının tespitini yaptı. 270 çeşit yemek yapabileceğimizi de ortaya koydular. Trabzon; bir tarih şehri, bir kültür şehri, medeniyet şehri ve attığımız bu adımlarla da ilimiz gastronomi şehri olma yolunda da ilerliyor. Turizmin farklı bileşenleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de gastronomi turizmi. Geçen yılda 'Somon Lezzetleri Festivali' düzenlemiştik. Bu yıl da onun ikincisini düzenleyeceğiz. Gastronominin farklı alt bileşenleri ile birlikte de turizm anlamında ivme kazanmayı planlıyoruz. Bölgenin kıymetli değerlerini insanlığımızla buluşturacağız" dedi.