Sosyal Güvenlik Kurumu Trabzon İl Müdürü Erdem Akbay, 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu ile ilgili olarak yazılı bir açıklamada bulundu. Akbay, açıklamasında sosyal güvenlik borçlarının ne şekilde yapılandırılacağına ilişkin konulara değindi.

“BİRÇOK BORCU YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ”

İl Müdürü Erdem Akbay, sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, genel sağlık sigortası primleri, idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, 5510/Ek-5, Ek-6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler ile Bağ-Kur sigortalılarınındahaöncedurdurulanhizmetsürelerininihyasıhalindedoğanalacaklarınyenidenyapılandırılabileceğinisöyledi.

Borçların Yeniden Yapılandırılabilmesi için Son Başvuru Tarihi 31 Aralık 2020 Başvuru sürelerinin Kanunun Resmi Gazetede yayınlanması ile başladığını belirten İl Müdürü Erdem Akbay, borçlarını yapılandırmak isteyen vatandaşların 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) başvuruda bulunmaları gerektiğini belirtti.

“YAPILANDIRMA BAŞVURULARI İNTERNET ÜZERİNDEN DE ALINABİLECEK”

İl müdürü Akbay, işverenlerin başvurularını e-sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla yapabileceğini, başta Bağ-Kur sigortalıları olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla başvuruda bulunabileceklerini ifade etti.

Genel Sağlık Sigortası Borçları İçin Başvuru Şartı Aranmayacak.

GenelSağlıkSigortasıborçlarıiçinbaşvuruşartınınaranmayacağınınaltınıçizen İl Müdürü Erdem Akbay, tüm borçların otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılacağını söyledi. Akbay, Ağustos 2020 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarının otomatik olarak yapılandırılacağını, 30 Nisan 2021 tarihine kadar ana para borcunun tamamının ödenmesi halinde ise bu borçlara ilişkin gecikme cezası ve zamların silineceğini hatırlattı. Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.

“31 MART 2021 TARİHİNE KADAR GELİR TESTİ YAPTIRILABİLECEK”

Akbay, Gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlardan borcunu ödeyemeyecek durumda olanların 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşların borçlarının silineceğini ve primlerinin devlet tarafından ödeneceğini söyledi.

“ÖDEMELER PEŞİN VEYA TAKSİTLER HALİNDE YAPILABİLECEK”

İl Müdürü Akbay, vatandaşların borçlarını peşin ödeyebileceği gibi, borçlarını taksitle ödemek isteyen kişilerin de Kanundaki vade farkını ödemek suretiyle; 6, 9, 12veya18 taksit seçeneğinden birini tercih edebileceğini açıkladı. Taksitlerin iki şer aylık periyotlarla ödeneceğini söyleyen Akbay, örneğin 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecektir dedi.

Sigorta primi, idari para cezası, işsizlik sigorta primi gibi borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 1 Mart 2021 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

“FAİZLER SİLİNİYOR”

Yapılandırma düzenlemesinin vatandaşlara önemli avantajlar sağlayacağının altını çizen İl Müdürü Akbay, yapılandırma kapsamında borçların faizlerinin silineceğini ve faiz yerine borçların, Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) ile güncelleneceğini belirtti.

“BORÇLARINI PEŞİN ÖDEYENLER KARLI ÇIKACAK”

Akbay, peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’sinin silineceğini ifade etti.

“İDARİ PARA CEZA ASILLARININ %50’ Sİ SİLİNECEK”

Yapılandırmaya başvuranların idari para cezalarının % 50’si ile bugüne kadar uygulanan gecikme cezası ve zamlarının tamamen silineceğini söyleyen İl Müdürü Akbay, kalan % 50'lik kısma sadece Yİ-ÜFE uygulanacağını açıkladı.

"BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI DONDURULACAK"

İl Müdürü Erdem Akbay,31.10.2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının borçlarını 1Şubat 2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde; 31 Ekim 2020 (Ekim ayı dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetlerinin durdurularak prim borçlarının silineceğini belirtti.

“BU ÇOK ÖNEMLİ FIRSATI KAÇIRMAYIN”

Yapılandırma düzenlemesi ile vatandaşlara büyük ölçüde kolaylık sağlandığının altını çizen Akbay, yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemlerinin uygulanmayacağını, yapılandırmada ilk iki taksitin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabileceğini, yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma taksitlerinin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılabileceğini söyledi.

Öte yandan Bağ-Kur borcu olanların, ilk taksitlerini ödedikten sonra cari aylarda 60 günden fazla prim borçlarının olmaması halinde, GSS borcu olanların ise son 1 yıl içinde 30 gün prim ödeme gün sayısına sahip olması halinde hem kendileri hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.