İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TBMM Genel Kurulu’nda hem TÜİK’i hem de ÇAYKUR’a alınacak 300 işçi için yapılan kura çekimini eleştirdi. Örs, “Bu kura çekimine şaibe karışmıştır.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, TBMM Genel Kurulu’nda ÇAYKUR’a alınacak 300 işçi için yapılan kura çekimine ve TÜİK’in işsizlik için açıkladığı rakamlara tepki gösterdi.  TÜİK’in açıkladığı rakamlarla gerçek hayatta karşılaşılan tablonun farklı olduğuna dikkati çeken Milletvekili Örs, “işsizlik üzerine bir iki kelam etmek istiyorum. Şimdi, bir tane kuruluşumuz var, TÜİK. Bu TÜİK'e göre zaten enflasyon azalıyor, işsizlik azalıyor ama bayağı da iyi büyüyoruz. Acaba bu TÜİK'in yayınlamış olduğu işsizlik verileri ile gerçek hayatta karşılaştığımız işsizlik nasıldır? Bununla ilgili bir kıyas yapabilmeniz için bir örnek vereceğim. ÇAYKUR, bizim Doğu Karadeniz'de bu çay sezonunda çalıştırılmak üzere geçici işçi ilanı verdi. Arkadaşlar, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da çalıştırılmak üzere ÇAYKUR'un açmış olduğu geçici işçi kadrosuna alınacak işçi sayısı 300'dü. Peki, buna ne kadar müracaat oldu? 300 kişilik bir yere bin kişi, 3 bin kişi, 10 bin kişi değil değerli arkadaşlar, 300 kişinin alınacağı yere burada 35.412 işsizimiz müracaat etmiştir ve şunun da altını çizeyim özellikle: Bu alınacak işçiler -ÇAYKUR'un ilan metninden söylüyorum- beden işçisi olarak ilana çıkmıştı, buraya da sadece ve sadece erkekler müracaat edebiliyor, buna da ayrıca dikkatinizi çekeyim yani kadınlar müracaat etmemiş, 300 kişilik kontenjana, alıma 35.412 kişi müracaat etmiştir. Peki, müracaatlar oldu, iki gün önce, 12 Nisan’da da bu 35.412 kişiden 300 kişiyi belirlemek için bir kura çekimi yapıldı. Arkadaşlar, bu kura çekimiyle ilgili sosyal medyaya düşen görüntüler var. Bu kura çekimine de şaibe karışmıştır, burada 300 kişilik işe girmek için bekleyen 35.412 vatandaşımızın kafası karışmıştır. Lütfen, bu kura çekiminde bir şaibe olup olmadığını, haksızlık olup olmadığını yetkili ağızlar açık bir şekilde dile getirmeli; topu ona buna atmamalıdır. Ya, bir kura çekimini bile tartışıyoruz bu memlekette. Yani noter huzurunda yapılan bir kura çekimi bile bu memlekette tartışılıyor.” eleştirilerinde bulundu.

“TÜİK SANKİ TÜRKİYE'DE İŞSİZLİĞİ GİZLEME KURUMU”

ÇAYKUR’a iş için başvuran insanları tatmin edecek bir açıklama yapılması gerektiğini kaydeden Milletvekili Örs, “Bir kura çekimi, noter huzurunda yapılan bir kura çekimi bile memlekette tartışılır hâle gelmiş. Lütfen, bu tartışmayı sonlandıracak, bu kuraya katılan insanları, onların ailelerini rahatlatacak bir açıklama yetkililer tarafından yapılmalıdır. Bir kez daha şunu söylemek istiyorum: Biraz evvel söyledim, bu TÜİK'e baktığımız zaman uçuyoruz, enflasyon düşüyor, işsizlik azalıyor ama sahada TÜİK'in verileriyle gerçek yaşantıdaki veriler birbirini tutmuyor. Bu TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu ama bunun ben "K"sini "G" yaptım. Sanki Türkiye'de işsizliği gizleme kurumu "TÜİG" gibi çalışmaya başlamış. Onun için bundan sonra TÜİK verileriyle ilgili diyorum ki: Ya, TÜİK işsizlik rakamlarını gelsin de benim külahıma anlatsın diyorum.” ifadelerini kullandı.