CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon - Erzincan Demiryolu ile ilgili TBMM’de konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Trabzon kongresinde sözlerini hatırlatan Kaya, Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığı ve Demiryollarının Haritasında Trabzon - Erzincan Demiryolunun 2029 yılında hazırlanma aşamasındaki projeler arasında görüldüğünü söyledi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon - Gümüşhane - Erzincan Demiryolu projesi ile ilgili TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Kaya, “Trabzon’a her geldiklerinde, her konuştuklarında bu konuyu gündeme getirdiler. Trabzon ve Gümüşhaneli hemşerilerime demiryolu konusunu müjde olarak sundular” dedi. Ardından Kaya, “Trabzonlulara, Erzincan - Trabzon Demiryolu ile ilgili ne söylediler, hangi noktadayız bunun altını çizmemiz lazım” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Trabzonlu bakanlar ve Milletvekilleri ile belediye başkanlarına kadar geçmişte bu projeyle ilgili söylenenleri hatırlatarak, “Samsun’dan - Artvin’e kadar illerimizde bugün itibariyle 1 metre ray yoktur. Buradan Sayın Cumhurbaşkanına soruyorum: Anadolu’yu demir ağlarla biz ördük diyor. Bu saydığım iller Anadolu değil mi? Bu illerde 1 metre ray yok. Bu illere neden demiryolu yatırımı yapılmadı?” diye sordu. 

BUGÜN HER TÜRLÜ İMKANA SAHİBİZ AMA ! 

Kaya, “Bu ülke Cumhuriyet ilk kurulduğu yıllarda 1930’lu yıllarda kazma kürek teknoloji ise yılda yaklaşık 200 km demiryolu yapabiliyordu. Elde ne var kazma, kürek. Bugün ki teknolojik imkanların hiç biri yok. Ama yılda 200 km demiryolu yapan bir Cumhuriyet gerçeği var. O gün ile bugünü kıyaslıyor. Bende diyorum ki, az önce saydığım illerin hiç birinde demiryolu yok. Bugünün imkanları o günle kıyaslanmaz. Bugün her türlü teknoloji imkana sahibiz. Ama o gün elde tek teknoloji kazma kürek…” diye konuştu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti Trabzon İl Kongresinde demiryolu ile ilgili sözlerini hatırlatan Kaya, “16 Şubat 2021’de söyledi. Erzincan Trabzon hattının Etüt Projelerini tamamlıyoruz diye. 2022’de etüt tamamlanacak ve hemen ardından inşaata başlanacak. Buradan bunu anlıyoruz. Bakalım durum böyle mi? 10 yıllık periyotta söylenenleri size anlattım. Son sürat devam ediyor denilen projede ilerleme 0” dedi. 

2002’DEN, 2020 YILINA KADAR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Ardından sözlerine Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığı ve Demiryolları Haritasından örnekler vererek devam eden Kaya, “Trabzon Milletvekili olarak ben süreci dikkatle takip etmeye çalışıyorum. Demiryolunun, bölgemiz ve Trabzon için önemini çok iyi bilen bir insanım. Ben süreci takip ederken bu yıl yaptığımız bütçe görüşmelerinde yeni Ulaştırma Bakanımız Adil beye bu proje ile ilgil soru sordum.  Fakat sayın bakan bu sorumuzu duymazdan geldi, tek kelime cevap vermedi! Bu arada 2021 yılı Bütçe Kitapçığı yayınlandı. Az önce Trabzon - Erzincan Demiryolu ile ilgili verilen sözleri sizlere hatırlattım. AKP İktidar olduğu 2002 yılı.. Bakanlığın Bütçe Kitapçığına baktığımızda ne görüyorsunuz? Bahsettiğimiz bölge, Samsun Çarşamba’dan Artvin’e kadar sınır kapısına kadar tek metre demiryolu yok. Mevut konvansiyonel hatlar var. 2002 yılından itibaren böyle. 2002 ile 2020 arasında demiryolu ağı konusunda hiç bir fark yok. Aradan 18 yıl geçmiş, sayın Cumhurbaşkanı Anadolu’yu dört bir baştan, dört bir başa demir ağlarla ördüğünden bahsediyor. Ama bahsettiğim bölgede ray yok… Geliyoruz 2023’e… Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığından.. Samsun’dan başlıyoruz, Artvin’e 1 metre ray yok. 2002 ile aynı. Binali Yıldırım ne demişti? 2023’de bitecek. 

2029’DA Kİ HATLARDA, HAZIRLANMA AŞAMASINDAKİ PROJELER ARASINDA GÖRÜLÜYOR

2021 yılındayız, Ulaştırma Bakanlığının bütçe kitapçığında ve Demiryolu Haritasında 3 yıl daha gittiğimizde projeden dahi bahsedilmiyor.  2029 haritası. Yani 8 yıl sonrasının haritası. 8 yıl sonraki haritaya baktığımızda Erzincan’dan, Gümüşhane, Torul, Maçka’ya kadar bir hat. Buradan Ortahisar İlçemizden, Trabzon’a gelen bir hat. Ve yine Rize’ye ayrılan hat… Ne zaman 2029 yılında. 2029 yılında bu hat bitmiş mi oluyor? Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığı ve Demiryolları Haritasında bu proje yeşiller gösteriliyor.  Yani bu,  proje hazırlama aşamasında olan hatlar arasında yer alıyor.   Yaklaşık 20 yıldır vaat edilen, “başladık, bitiyor” denilen hat 2029 yılının Devlet Demiryolları Haritasında, Ulaştırma Bakanlığının Bütçe Kitapçığında proje hazırlama aşamasında ki hat olarak görülüyor.

2023’TE NEDEN BİR ŞEY GÖRÜLMÜYOR?

“Hayırlı olsun, müjde, 1 yıl sonra ihalesi yapılıyor, gözünüz aydın” deniliyor ama maalesef 2029 yılında proje hazırlama aşamasında ki hat olarak görülüyor. Bitmiş, faaliyette bir hat olarak görülmüyor. Bu resmen Karadeniz insanı, Trabzonlularla dalga geçmiştir. Bizim 100 yıllık hayalimizle oynuyorlar. Sazı her eleni ealan Trabzon - Erzincan Demiryolu hayırlı olsun diyor. Ama 2029 yılında proje hazırlama aşamasında ki hat olarak görülüyor. İlk seçimlerde AKP diye bir parti kalmayacak Türkiye’de.  Sayın Cumhurbaşkanı 2022’de inşaata başlıyorsanız, 2023’te neden bir şey görülmüyor?  Neden 2029’da görülüyor? Bizim aklımızla alay ediyorlar. Eğer verdiğiniz sözü yaparsanız, her birine teşekkür edeceğim. Ama verdikleri sözü şu ana kadar tutmadıklarını, tutmayacaklarını görüyoruz” dedi.  ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİLOĞLU’NA, HEDİYE KARA TREN

Kaya, son olarak ise Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’na kürsünün üzerine koyduğu kara tren maketini hediye edeceğini ve bu trene bakarak verilen sözlerin hatırlanmasını isteyeceğini söyledi. Kaya, “Bu kara treni Ulaştırma Bakanının makamına göndereceğim. Bu tren sayın bakanın önünde dursun ve verdikleri sözü hatırlayıp gereğini yerine getirsinler diye bu treni hediye paketine koyup sayın bakanın makamına iadeli taahhütlü göndereceğim” diye konuştu.