CORA, “Bir taraftan salgınla mücadele ederken bir taraftan da bu süreçte ekonomide beliren semptomlarla mücadele ediyoruz” dedi

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Türkiye’de etkisini artıran Covid-19 süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. CORA, insanların bu süreçte mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğine vurgu yaparken, devletin bir taraftan salgınla mücadele ederken bir taraftan da ekonomidebeliren semptomlarla mücadele ettiğini söyledi.


DÜNYA KEPENK KAPATTI
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bu süreçte Türkiye’den çok kötü bir durumda olduğunu ifade eden CORA, “Türkiye salgınla mücadele konusunda dünyanın gerisinde değil aksine ileride düzeydedir. Avrupa’da ve dünyanın diğer ülkelerinde sağlık sisteminde yaşananlara bakılınca Türkiye’nin güçlü bir sağlık sistemi olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca salgının oluştuğu boyut itibari ile Avrupa’da birçok sektör durma noktasına geldi. Türkiye ise üretim çarklarını döndürerek güvenilir bir tedarikçi olduğunu göstermiştir.” dedi.
VİRÜS YAKINLARIMIZI ALIYOR
Covid-19 vakalarının gittikçe arttığına da dikkat çeken CORA, insanların mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmaması gerektiğine vurgu yaptı. CORA, “Telefonumu elime alıp sosyal medyaya girdiğim zaman hemşerilerimizin yakınlarını Covid-19’dan dolayı kaybettiğini veya Covid-19’a yakalandığını görüyorum. Hastalık o kadar yayıldı ki artık sevdiklerimizi, arkadaşlarımızı bizlerden koparıyor. Hem bütçe nedeniyle hem de salgından dolayı cenazelere katılamamanın üzüntüsünü yaşıyorum. Maske mesafe ve hijyene çok dikkat etmeliyiz. Bu zamana kadar çok şükür bu hastalığa yakalanmadık. Çok yoğun çalışma ortamlarında da bulunduk. Bu süreçte hastalığa yakalanmamış isem bunda maske, mesafe ve hijyen kurallarına hassasiyetle riayet etmemizden kaynaklandığını düşünmekteyim.” ifadelerini kullandı.
DÜNYA GELMİŞ GEÇMİŞ EN BÜYÜK KÜRESEL KRİZLE MÜCADELE VERİYOR
Milletvekili CORA, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Covid-19 seyahat sektöründen konaklama ve hizmet sektörüne kadar her alanı tamamen etkilemektedir. Tüm bunlara rağmen biz milletimizin yanında yer aldık. Kısa çalışma ödenekleri, nakdi destek ücretleri, sosyal destek kalkınma programları ile vatandaşımıza destek olduk. Tüm bunlara rağmen şu anda her şey dörtdörtlük diyemeyiz. Dünya şu anda gelmiş geçmiş belki de en büyük küresel krizle mücadele ediyor. Bu küresel krizde en az etkilenen ülke Türkiye’dir. Bu süreçte tüm ülkeler eksi büyüme gerçekleştirirken Türkiye 0.6 büyüme ile diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışmış durumdadır.”
İLK FIRSATTA AŞI OLACAĞIM
Türkiye’nin salgınla mücadele sürecinde aşının gelmesiylebirlikte son çeyrekte olduğunu ifade eden CORA, “En zor dönemi geride bıraktık. Aşının bulunması vefaz çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ben salgınla mücadelede son çeyrekte olduğumuzu düşünüyorum. Herkesin aşı yaptırmasıyla birlikte İnşallah bu sıkıntılı süreci atlatacağız. Ben de ilk fırsatta aşı olacağım. İnşallah salgın sürecinden sonra ülkemiz, beklediği atılımları daha hızlı şekilde ortaya koyacaktır. Hem üretimde hem istihdamda hem de diğer alanlarda ciddi bir ivme yakalayacağız.” şeklinde konuştu.

HER DAİM VATANDAŞIN YANINDAYIZ
Son açıklanan destek programına da değinen CORA,“Devlet olarak vatandaşımızadesteğimizi sağlıyoruz ancak sektör, sürecin olumsuz etkilerini hissediyor. Sadece ülkemiz değil tüm dünya bunu hissediyor. Biz, bir taraftan salgınla mücadele ederken bir taraftan da bu süreçte ekonomide beliren semptomlarla mücadele ediyoruz. İkisi arasındaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Kısacası bir Covid ikilemi yaşanmaktadır.Yine de her şartta vatandaşımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Son açıklanan destek programı ile kira stopaj oranını yüzde 10, iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını ise yüzde 8 olarak uygulamaya devam ediyoruz. Birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerini 1 Haziran 2021’e kadar uzatacağız. Basit usule tabii 806.871 vatandaşımıza ve 432.567 esnafımıza 3 ay süreyle 1000 lira destek sağlayacağız. İş yeri kirada olan esnafımıza büyükşehirlerde 750 diğer illerde de 500 lira kira desteği sağlayacağız.” dedi.

TÜRKİYE KALKINMAYA DEVAM EDECEK
CORA son olarak pandemi sürecinde en fazla yatırım yapan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini vurgulayarak, “Bu süreçte en fazla yatırımı yapan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Onlarca yatırımın açılışını yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Türkiye hedeflerini belirlemiştir. Büyümeye gelişmeye ve kalkınmaya devam edecektir.” dedi.