Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Trabzon'da bir yerel gazete de 06.12.2017 tarihinde yayınlanan Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik’in yaptığı açıklamalara ve “Trabzon Ekmeği” söylemine cevap verdi.



Başkan Kadem Sağlam yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Öncelikle belirtmeliyim ki; Trabzon bizim üst kimliğimizdir ve Trabzonlu olmaktan her zaman gurur duyuyoruz. Ancak ilçemize mal olmuş olan Vakfıkebir Ekmeğimizden,  Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik’in ve bazı çevrelerin ısrarla Trabzon Ekmeği diye bahsetmesi bizleri derinden üzmüştür.        
Vakfıkebir Ekmeği bir Dünya klasiğidir. Tüm ülkemizde ve Dünya’da Vakfıkebir Ekmeği olarak tanınmaktadır. Gerek Osmanlı belgelerinde, gerekse tüm ülke çapında tanınmış olan tarihçilerin yaptığı araştırmalarda geçmişinin 1825 yılına kadar dayandığını bilmekteyiz. Bu gerçek belgelerle de ispat edilmiştir. Ayrıca o tarihler de Vakfıkebir Ekmeği Vakfıkebir’e özel fırınlarda ve ilçemizde yetişen ustalarımız tarafından belirtilen özelliklerde yapılmaktaydı. Günümüze kadar da gelmiştir.  Bu özellikleri dolayısıyla Vakfıkebir Ekmeği unvanını almıştır. Lezzeti, bayatlamama özelliği, büyüklüğü, dilimle satılabilmesi gibi çok sayıda kendine has özelliği ile diğer ekmeklerden ayrılmaktadır.  İlçemizden çıkışla Trabzon ilimizde ve ülkemizin birçok yerinde Vakfıkebir Ekmeği olarak yapılıp satılmaktadır.
    Bu ismi tüm ülke benimsemişken ve ilçemiz ile özdeş hale gelmişken Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik’in bunu görmezden gelmesi çok şaşırtıcıdır. Sayın Başkanın bu gerçeği görmezden gelerek Vakfıkebir ismini telaffuz etmekten kaçınmasının nedeni nedir? Bu telaffuz ilçemize bakış acısını mı yansıtıyor?
Vakfıkebir Belediyemiz tarafından ekmeğimizin coğrafi işaretini almak için yaptığı başvuruda, şart olmamasına rağmen tamamen nezaket kuralları gereği Trabzon Fırıncılar Odası’ndan da denetleme görevi için personel talep edilmiştir.  Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik, belediye tarafından kendilerine iletilen resmi yazıya günlerce cevap vermemiş başvurunun gecikmesi için elinden geleni yapmıştır.
  Kendisine bir kez daha soruyoruz? Vakfıkebir Ekmeği ibaresinden neden rahatsız oluyor? Acaba Akçaabat Köftesi’ne, Sürmene Bıçağı’na, Hamsiköy Sütlaçı’na da Trabzon ibaresini ekleyerek açıklama yapabilir mi? Yada bu ilçelerimizin ve Hamsiköyümüzün haklı olarak kendi ürettikleri ve simgeleri haline gelen bu ürünlerle anılmasından da rahatsızlık duyuyor mu?
    Ekmeğimiz ilçemizin simgesidir. Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik’in bakış acısı ve açıklamaları bu gerçeği değiştiremeyecektir.  Tamamen algı operasyonu olarak düşündüğümüz bu açıklamalar ilçemizde büyük bir tepki ile karşılanmıştır. Fırıncılar Odası Başkanı olarak yaptığı bu açıklamaları şiddetle kınıyor, Vakfıkebir halkından acil bir şekilde özür dilemesini beklemekteyiz.