Vakfıkebir'de Yöresel Ürünlerde Kadının Emeği Eğitim Projesi kapsamında 23 Mart 2018 Cuma günü gerçekleştirilen İstiridye Mantar eğitiminde hazırlanan ve mayalanmak üzere poşetlenen Miselli Kütükler düzenlenen sertifika programı ile açıldı.



Yöresel Ürünlerde Kadının Emeği Eğitim Projesi kapsamında 23 Mart 2018 Cuma günü gerçekleştirilen İstiridye Mantar eğitiminde hazırlanan ve mayalanmak üzere poşetlenen Miselli Kütükler, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bahçesinde kursiyerlere yönelik düzenlenen belge töreninde kütükler de poşetlerinden çıkarıldı.
Mantar yetiştiriciliği kursuna devam eden kursiyerlere verilen belge ve mantarların poşetlerinden çıkarılma törenine Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit Gülbay, İl Müdür Yardımcısı Süleyman Boz, İlçe Tarım Müdiresi Remziye Kuleyin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Trabzon Veterinerler Odası Başkanı Erol Sayın, Cumhuriyet Anaokulu Müdiresi Nural Balta, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Birol Yüksek, Yazı İşleri Müdürü Şifa Karadeniz, Gençlik Merkezi Müdürü Mustafa Turupcu, Gençlik ve İlçe Spor Müdürü Yunus Ali Civil, Sosyal Hizmet Müdürü Yaşar Saral, Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç ve eğitime katılan çiftçi kadınlar programa katıldı.
"45 GÜN ARADAN SONRA MANTARLAR AÇILDI"
Yapılan programda kursiyerler ve protokol üyeleri tarafından 23 Mart 2018 günü yani 45 gün önce mantarlar mayalanmıştı. 45 gün aradan sonra kütükler mayalı poşetlerinden çıkarıldı. Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen uygulamalı eğitimde, uzman Ziraat Mühendisi Osman Sağlam istiridye mantar yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi ve sunumda bulundu. Sağlam; “B3 vitamini sebzelerde bulunanın çok üzerinde; demir miktarı ise kırmızı et ve kümes hayvanlarına eşdeğerdir. Yapısında bulunan Levostatin maddesinin kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.  Antibakteriyel özelliği vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Demir eksikliği anemisi olanların beslenme diyetinde bulunması gereken bir ürün olup yüksek kan basıncını kontrol altında tutarak tansiyonu düzenler. Kansere iyi geldiği iddia edilen istiridye mantarını tazesini pişirerek, salamura yaparak ve kurutarak tüketebilir” dedi. Vakfıkebir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin ise yaptığı açıklamada “Vakfıkebir ilçesindeki üreticilerden gelen mantar yetiştiriciliği eğitimi taleplerinin arttığını belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek bölgemizde uygulaması fazla olmamasına rağmen aslında yetiştiricilik açısından iklim özellikleri mantar yetiştiriciliğine çok uygundur” diye konuştu.
Eğitime katılan Kadın Çiftçilere Katılım Belgesi sunuldu.  İlçemizde üretilen İstiridye Mantarlarından hazırlanmış yemeklerin katılımcılara sunumu ile program tamamlandı.