'8 Mart Dünya Kadınlar Günü' etkinlikleri kapsamında Vakfıkebir Müftülüğü tarafından kadınlara yönelik konferans düzenlendi.


 
Vakfıkebir İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından kadınlara yönelik olarak hazırlanan ve Gençlik Merkezi Salonunda icra edilen konferansa konuşmacı olarak Trabzon İl Müftü Yardımcısı Melek Menteşe katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, aynı haneyi paylaşan kadın ve erkeğin birbirlerine karşı sorumlu olduklarını ve birbirlerine her alanda yardımcı olmaları gerektiğini belirtti. Allah Teâlâ'nın Kur’ân’da, eşleri birbirlerinin elbisesi olarak tarif ettiğini hatırlatan Müftü Köksal, "Kur'an çok ilginç bir ifade kullanıyor; "Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz." Karı-koca arasındaki ilişki de tıpkı böyledir. Her biri, karşı tarafın üzerine örtü çeker, onu korur. Bizim fıtratımızı bizden iyi bilen Rabbimizin, eşleri birbirinin elbisesi olarak tarif etmesi, hiç şüphesiz sonsuz manalar içeriyor olmalı. Birbirimizi örtüyoruz, birbirimizin mahrem hususlarını kapatıyoruz. Allah Teâlâ bizi böyle yaratmış. Elbise insanın ayıplarını örter, öyleyse eşler de birbirlerinin ayıp ve kusurlarını örtmeliler. Elbise insanı sıcaktan ve soğuktan korur. Eşler de birbirlerini günaha düşmekten korumalıdırlar. Elbise insanın vücudunu sıcak tuttuğu gibi, eşler de evi sıcak tutmalı, böylece aile sıcak bir yuvaya dönüşmelidir. Elbisenin insan için süs ve ziynet olması gibi eşler de birbirleri için ziynet olmalıdırlar. Bu anlamda, içinde yaşadığımız sosyal hayatta ortaya çıkan sorunlarla, kadınıyla erkeğiyle birlikte mücadele edeceğiz ve sorunları birlikte halledeceğiz. İşbirliği-elbirliği yapacağız." dedi.
 
İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal'ın salondan ayrılmasının ardından kadınlar arasında, Kur'an ı Kerim, ilâhi ve şiir dinletisi ile devam eden programa konuşmacı olarak katılan Trabzon İl Müftü Yardımcısı Melek Menteşe, 'Asr-ı Saadette Kadın' konulu konferansını sundu.
 
Menteşe burada yaptığı konuşmasında, "İslâm, kadına ya da erkeğe değil insana vurgu yapan, cinsiyeti değil ehliyeti ön plana çıkaran bir hayat nizamı öngörmektedir. Asr-ı Saâdete bakıldığında, akıl dışı âdetlerin esiri olan kadının, Hz. Peygamber (sav)'in uygulamaları sayesinde değerini bulduğu, diri diri toprağa gömülmekten "kristaller" anlayışına bir evrilme gerçekleştiği görülür. Ancak ilerleyen zaman, bazı konularda kadının aleyhine işlemiş ve toplumlar gelişse de kadına yönelik anlayışta adeta başa dönülmüştür. İşte İslâm bu noktada evrensel ilkeler sunmaktadır. Yeter ki bunları anlayalım, birey ve toplum olarak bu ilkelere işlerlik kazandıralım." sözlerine yer verdi.
 
Yapılan duanın ardından, Vaiz Melek Menteşe'ye günün anısına çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona eren programa, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Remziye Kuleyin, İlçe Nüfus Müdürü Gülüzar Ocak, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Şifa Karadeniz, Cumhuriyet Anaokulu Müdürü Nural Balta, İlçe Vaizi Hatice Semiz, Kur'an kursu öğreticileri ve çok sayıda kadın dinleyici katıldı.