Vakfıkebir-Trabzon arasında yolcu taşımacılığı yapan halk otobüsleri ile minibüsçülerin Vakfıkebir Belediyesi çatısı altında birleşme kararı alması kamuoyunda alınan hayati bir karar olarak yankı buldu.

Aynı çatı altında birleşme kararı alınmasının ardından bir açıklama yapan Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Baştan beri benim arzu ve isteğim Vakfıkebir- Trabzon arası taşımacılık yapan minibüs ve halk otobüslerinin birleştirilmesi yönündeydi. Bu bağlamda daha önce de kendilerine, özellikle Büyükşehir olduktan sonra tüm il sınırları içinde taşımacılık yetkisinin Büyükşehir’e geçtiğini söyledim. Vakfıkebir Belediyesi’nin hem kendi arabaları vardı, hem de özel sektörle birlikte taşımacılık yapıyordu. Belediyemizin yaptığı taşımacılık tamamen büyükşehir’in yetkisine geçti. Ama bu gün Halk Otobüsü altında çalışan esnaf kardeşlerimiz büyükşehir’e dahil olamadılar. Çünkü onlar Vakfıkebir Belediyesi ile aralarında olan özel sözleşme gereği taşımacılık yapıyorlardı. Biz de büyükşehir sürecinde bu iki kooperatifin birleşerek belediye çatısı altında taşımacılık yapmalarını hem yolcular açısından, hem de kendileri açısından daha iyi olacağını ifade ettik. Ancak sonuçta onlar iki ayrı kooperatif ve bağlı oldukları resmi organları var. Yaklaşık 74 tane minibüs, 11 tane de belediye çatısı altında halk otobüsleri ile taşımacılık yapıyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
BAŞKAN BALTA: “ASLA ZORLAYICI OLMADIM”
Ayrıca ortada bir de rekabeti andıran yarış olduğuna dikkat çeken Başkan Balta, “Bizler de yolcunun lehine değil, aleyhine olan bu yarış sonucu kendi aralarında oluşan huzursuzluğu ortadan kaldıralım istedik. Bu durum aynı zamanda yolculara da yansıyordu. Gelinen süreçte düşüncelerimi ben kendileriyle paylaştım ama hiçbir zaman da zorlayıcı olmadım. İşlerin daha güzel yürümesi adına kararı onların vermelerini istedim. Sonuç olarak minibüsçüler bir genel kurul yaptılar. Genel kurul sonucu belediye ile olan sözleşme gereği taşımacılık yapanlarla aynı çatı altında taşımacılık yapma kararı aldılar. Aynı kararı bizimle taşımacılık yapan arkadaşlar da genel kurulda alacaklar ve sözleşme yapacağız. Minibüsçüler 74 aracı 37’ye düşürecekler ve halk otobüsleri de minibüse dönüştürülerek 48 araçtan oluşan bir taşıma filosu oluşturacağız. Belediye ile sözleşmeli olarak çalışan arkadaşlarımız Trabzon’dan belli saate kadar yolcu taşıyorlar. Ama diğer minibüsler akşam geç saatlere kadar yolcu taşıyorlar. Böylece Trabzon’a gidip gelen kardeşlerimiz de geç saatlerde araba bulabilme sıkıntısı yaşamayacaklar, hem de daha kaliteli hizmet almış olacaklar. Biz de onlar için çaba harcayarak hem durak yerlerine hem de kalkış saatlerine düzen getirilmesine çalışıyoruz. Bunun hem kendileri açısından, hem Vakfıkebir açısından, hem de yolcular açısından çok daha yararlı olacağına inanıyorum. Bu bağlamda hem denetleme anlamında, hem hizmetlerin kaliteli yürümesi anlamında belediye olarak kendilerine her türlü desteği vereceğiz” dedi. Balta ayrıca, Büyükşehir Belediyemizin Moloz’da bir kavşak düzenleme çalışması var. Bu düzenleme sonunda minibüslerle ilgili olarak bekleme ve kalkışlarına ilişkin bir düzenleme yapılacak. Vakfıkebir’le ilgili olarak daha önce büyükşehir tarafından belirlenen durak yerlerine ilave olarak Çamlık’tan başlayıp, Yalıköy çıkışına kadar özellikle yolcuların iletişim hatları olan belli noktalarda durak sayısını artıracağız. Bunun yanı sıra duraklara yerleştireceğimiz özel iletişim sistemiyle hangi durakta yolcu beklediğini şoför kardeşimiz bilecek ve kalkış saatini ona göre belirleyecek” dedi.
 
ÇOBANOĞLU: “SÜRDÜRÜLEBİLİR HİZMET ANLAYIŞI ORTAYA ÇIKACAK”
Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu da yaptığı açıklamada; Belediye Başkanı Muhammet Balta’nın her iki kooperatif üyelerinin birleşmesinde öncü olduğunun altını çizerek, “Başta Belediye Başkanımız olmak üzere bizler de elimizi taşın altına koyduk. Bundan sonra bizlerin de katkıları ile taşımacılık işlerin artık Vakfıkebir Belediyesi’nin koordinesinde yürüyecek ve tüm mesuliyet Vakfıkebir Belediyesi’nde olacaktır. Yapılan sözleşme gereği kurallara uyulmadığı takdirde belediye tarafından cezai müeyyideler uygulanacak,  bu konu da her iki kooperatif ve belediye arasında yapılacak sözleşmede yer alacaktır. Ayrıca iki kooperatifin birleşmesiyle birlikte ilçede birlik ve beraberlik adına yeni bir ilke imza atılmasını da çok önemsiyoruz. Çünkü vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmet kalitesi artacak, Vakfıkebirli hemşehrilerimizin daha çok yararına olacaktır. Yaptığımız tüm iyi niyetli girişimler şoför arkadaşlarımızın kazançlarının artırılması yönünde yapılan girişimlerdir. Bu bağlamda hem yolcularımız mağdur olmayacak, hem de iki durak arasında yaşanan rekabet/ yarış ortadan kalkacak, hem de kaliteli ve sürdürülebilir bir hizmet anlayışı ortaya çıkacak. Bu bağlamda bizlerden desteklerini esirgemeyen ve her zaman yanımızda olan Belediye Başkanımız Muhammet Balta başta olmak üzere diğer esnaf kuruluşlarının başkan ve temsilcilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.