Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Kadem Sağlam, Et ve Süt Kurumunun (ESK) uygun fiyatlı etlerinin sadece 2 market zinciri tarafından satılacak olmasının ilçe esnafını bitireceğini söyledi.

Halka ucuz et satışının zincir marketlerde satılmasının haksız rekabet olduğunun altını çizen Başkan Sağlam, bu durumun ilçe esnaflarını ve kasapları mağdur edeceğini söyledi.
“ET FİYATLARINDAN KDV’Yİ KALDIRSINLAR”
Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam yaptığı açıklamada “İthal edilen Et’in kesinlikle işin ehli olan esnaflarımız tarafından satışa sunulması gerekmektedir. Ülkenin temel taşları olan esnafımız zaten zor günlerden geçiyor ithal edilen et’in satışı kesinlikle esnafımızı bitirme noktasına getirmiştir. Halkın ucuz ete kavuşması ancak yerel esnafın satışıyla mümkün, ilçemizin ekonomisine katkı sunmayan bu küresel sermayeli market zincirlerinin ilçemizde bu ucuz et satışını yapmalarını istemiyoruz. Ucuza et ancak ülke olarak özümüze dönersek mümkün olur. Bu şekilde satış haksız rekabeti ortaya çıkarır bunu da biz esnaf yöneticileri olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz. Büyük şehirlerdeki satış fiyatını baz alarak satılan ithal et satışı Türkiye’yi ve dolayısıyla ilçemizdeki esnafları olumsuz etkilemiştir. Eğer İthal et dışarıdan almak mecburi hale gelmiş ise satışını da işin ehli kasaplar tarafından yapılmalıdır. Devlet adeta büyük mükelleflere teşvik verip küçük bakkalları hiçe saymaktadır.  Eğer bir çözüm yolu aranıyorsa Et’ten KDV’yi kaldırsınlar. Mevsimsel olarak ilçemizdeki esnafımızın işlerinin durgun olduğu bir dönemdeyiz. Bu atılan adım ilçemizdeki tüm esnafları ve üreticiyi ciddi manada olumsuz etkileyecektir. Et ithal etmek hiçbir zaman çözüm olmayacağı gibi ilerleyen zamanlarda daha da büyük zararlara yol açacaktır. Bizim et ithal etmek yerine üreticiyi desteklemek ve büyütmemiz gerekmektedir.” Dedi.
“YERLİ ÜRETİCİ KORUNMALIDIR”
 Yerli üreticinin korunması gerektiğini de ifade eden Başkan Sağlam, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üreticimizin karkas olarak kilogramını 25-26 TL’den sattığı et, maalesef tüketiciye ulaşana kadar 40’ye kadar çıkıyor. Hayvancılığımızın gelişmesi için üreticilerimizin menfaati korunarak, kesimden satışa kadar olan süreçteki yüksek fiyata düzenleme getirilmeli veya müdahale kurumu devreye sokulmalıdır. Aradaki komisyoncular devreden çıkarılmalıdır. Komisyoncular devreden çıkarıldığı zaman, zaten et fiyatları makul seviyelere inecektir. Yerli üretici korunmalıdır.” Sorunun temelinde üretim yetersizliğinin olduğu, bu alanda faaliyet gösteren bütün kesimlerce kabul edilen bir husustur. Halkımıza ucuz et satılabilmesi, bizim de öteden beri arzu ettiğimiz bir konudur ancak bunun, bir kesimi mağdur eden bir uygulamayla yapılmaması gerekir. Dedi.