Nüfus Kanunu’nda değişiklikler yapıldığını ve vatandaşa birçok alanda hizmet kolaylığı sağlandığını ifade eden Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, yeni kanunla ad ve soyadlarında imla hatası olanların mahkemeye girmesine gerek olmadan dilekçe ile değişiklik yaptırabileceğini ifade etti.



Nüfus kütüklerinde vatandaşlarımızın ad ve soyadlarında,  yazım - imla veya düzeltme işareti kullanılmamasından doğan ve vatandaşlarımızım iş ve işlemlerinde zorluklarla karşılaşmalarına neden olan hatalar artık mahkeme kararı olmadan İlçe İdare Kurulumuzca düzeltilebilecektir. İlçelerde bu tür yazım hatalarının fazla olduğu, hiçbir mahkemeye müracaat etmeden düzeltmelerin yapılabileceğinden dolayı isminde veya soyadında yazım hatası olan kişilerin il-ilçe nüfus müdürlüklerine müracaatları kabul edilmektedir.
“DİLEKÇE İLE İSİM VE SOYİSİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ŞARTLARI”
Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta yeni çıkan kanunla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Nüfus Hizmetleri Kanunu düzenlemesine göre, nüfus kaydında değişiklik yapılması ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sy Kanun 19.10.2017 tarihinde kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunun geçici 8. Maddesi geçici bir süre ile bazı durumlarda isim ve soyad değişikliklerinin dava açılmadan düzeltilmesine olanak tanımıştır. Bu bağlamda; 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7039 sayılı Kanun 03.11.2017 tarihli ve 30229 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.” Dedi.
İSİM VEYA SOYİSİMDE İMLA HATASI VEYA YAZIM YANLIŞI BULUNMASI:
 Kaymakam Yakuta; “Söz konusu 5490 sayılı Kanuna eklenen Geçici 8 inci Madde de "Kişinin 2 yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/06/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir"  hükmündedir.” Dedi.
İKİ YIL İÇERİSİNDE BAŞVURU YAPILMASI:
Kaymakam Yakuta; “Değerli vatandaşlarımızın anılan kanun kapsamında, İlçemiz genelinde Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadlarını düzetme taleplerini içeren dilekçeleri İlçe Nüfus Müdürlüğümüzce kabul edilmeye ve İlçe İdare Kurulumuzca karara bağlanmaya başlanılmıştır. Kanun maddesi 2 yıl süre ile sınırlandırılmış olup, isimlerinde ve soyisimlerinde anılan hatalar olan değerli vatandaşlarımızın bu süre içinde başvuru yapmaları önem arzetmektedir diyerek sözlerini tamamladı.