Vakfıkebir İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurban ibadeti ve kurban kesim işlemleriyle ilgili bilgilendirmede bulundu.

İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, kurban ibadeti, kurbanlık hayvanın niteliği, kesim ve deri ile ilgili işlemlerle alakalı yaptığı bilgilendirmede şu bilgileri paylaştı:
Kurban, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir.
Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Bir kimsenin seferi olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.
Kurban kesmeyi vacip kılan zenginliğin dini ölçüsü, artıcı olsun olmasın kişinin borçları ve temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. altına ya da bunun değerinde paraya veya mala sahip olmasıdır. Bu şartları taşımayan kişi kurban kesmek zorunda değildir.
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılındıktan sonra başlar. Bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder.
KURBANLIK HAYVANIN NİTELİĞİ:
Kurban edilecek hayvan; sağlıklı, azaları tam ve besili olmalı, yürüyemeyecek derecede topal veya aksak, hissedilir derecede hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük, uyuz, yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvandan kurban olmaz.
Ancak, doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış, memelerinin bir kısmı yok ise kurban edilebilir.
Kişi, kendi evinde besleyip büyüttüğü hayvanı, kurban etmeye karar verse; sütünden yararlanabilir. Fakat kurban olarak alınan bir hayvanın kesim öncesinde sütünden ve yününden yararlanmak uygun değildir.
Sığır cinsi büyükbaş hayvanın kurban edilebilmesi için, iki kameri yaşı, küçükbaş hayvanın da bir kameri yaşı bitirmesi gerekir. Koyun semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olması halinde 6 ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.
KESİM İŞLEMİ:
Kurban edilecek hayvan, eziyet edilmeden ve incitilmeden kesim yerine götürülmeli.
Kurban edilecek hayvan, kıbleye karşı yatırılıp ehil bir kimse tarafından kesilmeli, kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmeli, hayvana acı çektirilmemeli ve kanının iyice akması sağlanmalı.
Kurban niyetiyle yahut başka bir amaçla hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti yenmez.
Kesim işlemi boğazın iki tarafındaki şah damarları, nefes ve yemek borusu kesilerek yapılmalı ve hayvanın kanının iyice akmasını temin etmek için bir süre beklenmelidir.
Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıl olmakla birlikte hayvanın ölüm acısını azaltmak için kesimin, hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak yapılması da caizdir. Ancak hayvanın bayıltıldıktan sonra ölmeden boğazından kesilmesi gerekir. Hayvan şok etkisiyle ölürse, kurban da olmaz, eti de yenmez.
Hayvanın canı çıkmadan başını gövdesinden ayırmamaya özen gösterilmelidir.
Çevre temizliği ve hijyen şartlarına riayet edilmelidir.
Hayvanlar, birinin diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalıdır.
Kurban etinin bir kısmının veya kurban derisinin kesim ücreti olarak verilmesi dinen doğru değildir.
DERİYLE İLGİLİ İŞLEMLER:
Bıçakla yapılan yüzme işlemlerinde deride oluşacak bıçak yarasını, kesimde verimin düşmesini ve yüzme işlemleri esnasında ete mikrop bulaşmasını önlemek için kesim, ruhsatlandırılmış kesim yerlerinde, ehil kasaplar marifetiyle yapılmalı,
Deri, kesim işleminin ardından kelle ve kuyruktan ayrılmalı,tuzlanarak serin yerde muhafaza edilmelidir.
Kurban derilerinizi Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ilçe müftülüğümüz şûbesine veya ilçemizde yapımı devam eden Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu eğitim kompleksi inşaatımız için yine ilçe müftülüğümüze makbuz karşılığında teslim edebilirsiniz.
Yüce Allah kurban ibadetimizi kabul buyursun. Kurban Bayramının ülkemize milletimize, bütün dünya Müslümanlarına hayırlar getirmesini, insanlığın kurtuluşuna, dünyanın kin ve nefretten arınmasına, birlikte yaşama hukukunun benimsenmesine vesile olmasını, ibadet kastımızın indellah'ta kabul görmesini, memleketimizi ve milletimizi kıskaca almak isteyen şer güçlere fırsat vermemesini, aziz milletimize her daim umut olmasını Yüce Mevlâ'dan niyaz ederim.