Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Remziye Kuleyin; Fındıkta Külleme hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunarak hastalıkla mücadelenin önemli olduğunu söyledi.



Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Remziye Kuleyin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada hastalıkla mücadele ve önlemleri ile ilgili açıklamada bulundu.
"KÜLTÜREL ÖNLEMLER"
Müdür Remziye Kuleyin; "Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülâsyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir."
" KİMYASAL MÜCADELE"
İlaçlama zamanı, Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise hastalık etmenine göre ilk ilaçlama zamanına karar verilir. P. guttata’nın neden olduğu külleme hastalığı bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden önce yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır. Erysiphe sp.’nin neden olduğu külleme hastalığı bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise meyve (çotanak) bağlama döneminde ilaçlamaya başlanır. Her iki hastalık etmeni için hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları, Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı”nda tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır. Kullanılacak alet ve makineler, İlaçlamada sırt pülverizatörü (mekanik veya motorlu) veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılır. İlaçlama tekniğİ, İlaçlama tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde yapılmalıdır. Gerekli önlemler alınmazsa fındık küçük kalır, ayrıca yeterli derecede iç dolduramaz. Bu şekilde hem miktar hemde kalite olarak zarar oluşur. Tüm üreticilerimizin fındığının küllenmemesini ve ocaklarının sönmemesini istiyoruz dedi.