Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta,  Kemaliye Mahallesi Yavuz Selim Camii arkasındaki dolgu alanında yapılacak olan ‘Medine Parkı’ modeli kapalı Pazar yeri için esnafları bilgilendirdi.



Pazarcı esnaflarla Vakfıkebir Gençlik Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda bir toplantı yapan Muhammet Balta, pazar yeri esnafının bazı haklı beklentileri olduğuna dikkat çekerek , “Biz göreve geldiğimiz günden bu yana nasıl bir ortam yaratırız ve nerede yapabiliriz diye çeşitli fikirler yürüttük. Şimdi burada hem sizin düşüncelerinizi öğrenmek, hem de bizim düşüncelerimizi size aktarmak istiyorum. Neticede bu işi bir noktaya bağlamamız gerekiyor. Çünkü Pazar yerimizin önemli bir kısmı Fol Deresi Islah Projesi ile birlikte yok oluyor” dedi.
 
‘MEDİNE PARKI’ MODELİ
Mevcut Pazar yerinin belediyenin değil, vatandaşın malı olduğunu da hatırlatan Başkan Balta, Pazar yeri projesini slayt gösterileriyle tanıtarak, “Fol Deresi o bölgede 40 metreye çıkacak ve köprü de değişecek. Dolayısıyla proje burayı bitirecek, ya da hukuki olarak geri kalan kısmı vatandaştan satın alarak bir Pazar yeri yapacağız. Fakat geri kalan alan da çok küçülüyor. Kamulaştırmamız için istenen rakamlar çok afakî. Bu rakamlarla burayı satın alarak yapmak sizleri kurtaracak pozisyonda değil. Dolayısıyla başka alternatifler peşinde koştuk. Yavuz Selim Camii’nin arkasında yapabiliriz şeklinde bir düşüncemiz oldu. Burada yapacağımız Pazar yeri için çeşitli yerlerde incelemelerde bulunduk ve ‘Medine Parkı’ denilen bir sistem üzerinde karar kıldık. Sistem sadece Pazar kurulacağı gün açılıyor ve diğer günlerde kapanıyor. Buna alternatif olanlar ise çelik konstrüksiyondan yapılan sabit sistemler. Ancak haftanın bir günü kullanılıyor, diğer günler kütle duruyor ve hoş bir çevresel görüntü oluşturmuyor. Belirlediğimiz sistemle Pazar yerini diğer günlerde sosyal etkinliklerde kullanabiliyorsunuz ve görüntü kirliliği de oluşturmuyor. Ayrıca elektrik tesisatı ve aydınlatmanın bir bütün halinde sistemin içinde var” şeklinde açıklamalarda bulundu.
 
“PAZARCILAR ARASINDA ADALET SAĞLANACAK”
Toplantıya yaklaşık 199 kişiden oluşan semt pazarı esnafından 50’ye yakın insan katıldığının altını çizen Balta, “Her pazarcıya bir pazarcı belgesi, her pazarcıya bir pazarcı kimlik kartı vereceğiz, pazarı da bu anlamda düzenli hale getireceğiz. Resmi olmayan hiç kimse pazarda yer almayacak. 199 kişi var, 146 kişiden işgaliye alıyoruz. Geri kalan uyanık mı yani? Bu kartlarla beraber pazarcılar arasındaki adaleti sağlayacağız. Yeni Pazar yeri oluşturulurken benzer ürünleri satan kişilerin aynı koridor üzerinde olmalarını mı istiyorsunuz? Bunlarla ilgili görüşlerinizi belirtin. Ancak gıda maddeleri ile ilgili olarak hijyen konusunda düzenlemeler yapacağız” dedi. Şu andaki Pazar yerinde işgalci olduklarını ifade eden Balta, “Bu gün bir araya gelseler sizleri oradan atarlar. Bir araya gelemedikleri için oradasınız. Ben onlara da söyledim. Benim yerim olsa bu paralara kiraya vermem orayı dedim” ifadelerine yer vererek, soğuk havalarda ısınma sorununa da çözüm bulunduğunu ve teknik konuların hepsinin tartışıldığını ifade etti.
 
“PAZAR KÜLTÜRÜNÜ YOK SAYMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
Sergi tezgâhlarına da bir standart getirileceğinin altını çizen Balta, “Rekabet sadece fiyatla olmaz. Rekabet kaliteli hizmet ve hijyenle olur. Bir kere biz bu Pazar yerini kaliteli hizmet edebilir pozisyona getirebilirsek, hijyenik hale getirirsek o insanlar alış verişlerini bu Pazar yerinden yaparlar. Çünkü bizim insanlarımızda bir Pazar kültürü var. Pazar, ilçe merkezinden birkaç yüz metre uzakta da olsa buraya gelecek, buradan alış veriş yapacaklar. Bu kültürü yok saymamız mümkün değil. Burası aynı zamanda, pazara arabasıyla gelen vatandaşların park etme yeri olacak. Şu andaki Pazar yerinde kimsenin araba park etme şansı var mı?” şeklinde konuştu.
 
BALTA: “SOSYOLOJİK BİR PROBLEMLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Başkan Balta, pazarcı esnaflarının pazarda sattıkları tüm ürünlerin süper veya hiper marketlerde satıldığı ve pazarcı esnafını olumsuz etkilediği ve bu marketlerin ilçe ekonomisine hiçbir katkısı olmadığı yönündeki yakınmalara ise şöyle cevap verdi: “Ben de sizin gibi düşünüyorum ama bunu ortadan kaldırma şansımız yok. Ayrıca rekabet ve fiyat politikasına müdahale edemem. Broşür dağıtılması konusuna gelince, vergisini ödüyor ve dağıtıyor. Siz de broşür bastırın ve yarı parasını biz verelim, siz de gidin onların kapısının önünde dağıtın. Bu durum aynı zamanda çok önemli sosyolojik bir problem. Peşin alış verişi hipermarketlerden yaparız, veresiye alış verişleri ise kendi yerel market veya bakkallarımızdan yaparız. Şikâyet ettiğiniz marketlerden siz de alış veriş yapıyorsunuz. Peşin alış verişimizi Bim, Şok, A-101 gibi hiper marketlerden yapıyoruz, gidiyoruz veresiye alış verişimizi küçük marketler veya bakkallardan yapıyoruz, hatta bazen borcumuzu bile ödemiyoruz; ondan sonra da biz bu büyük marketlerle niye rekabet edemiyoruz diye dert yanıyoruz. Edemeyiz kardeşim. Çünkü önce kendimizi düzelteceğiz. Alış veriş yapmayın onlardan, bakalım durabilirler mi burada? Size yöntemi söylüyorum; bir kişi girmesin dükkânlarına, bakalım açıyorlar mı bu hiper marketleri?  Şok ikinci şubesini açtı, A- 101 iki şube açtı, üçüncü şubesini açmak için uğraşıyor. Yasal şartları yerine getirdiklerinde ben ruhsat vermeye mecburum. Çünkü yasa böyle diyor. Eğer bu hipermarketler burada ikinci, üçüncü şubesini açıyorsa müşterisi var demektir. Ben şimdiye kadar hiç birine girip alış veriş yapmadım. Ben olaya sosyolojik olarak şöyle bakıyorum; cenazede birlikteyiz, düğünde birlikteyiz, cenazede birlikteyiz ama alış verişte de birlikte olalım. Üç kuruşu düşünen biziz, onlara burada şube açtıran biziz, şikâyet eden de biziz. Eğer biz oralardan alış verişe devam edersek daha da çok şubeler açacaklar” dedi. Başkan Balta, yeni Pazar yerindeki alanların ise pazarcı esnafının istekleri doğrultusunda projelendirileceğini ifade etti.