Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi ile Vakfıkebir İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminin ortak organizasyonu ile eğitim ortamı ve süreçlerinde sağlık ve güvenlik şartları çalıştayı gerçekleştirildi.


Milli Eğitim Bakanlığının çalışma programı doğrultusunda Eğitim ortam ve süreçlerinin Sağlık ve Güvenlik çalıştayının ilimizde üç farklı merkezden biri olan Vakfıkebir ilçesinde yapıldı. Bu çalıştaya Çarşıbaşı, Vakfıkebir, Tonya, Beşikdüzü, Şalpazarı ilçelerinden her tür ve kademedeki okullardan müdür, öğretmen, öğrenci, okul aile birliği temsilcisi, kantin işletmecisi, yardımcı hizmetler personeli, taşımalı eğitim şoförleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri katıldı. İl temsilcileri düzeyindeki katılımlarda eğitim paydaşlarının tamamının görüşünü yansıtacak bir çalıştay yapıldı. Çalıştayın sonunda ortaya çıkacak rapor’un Milli Eğitim Bakanlığına sunulacağı belirtildi.
Programın sunuculuğunu Per. Kontrol Uzmanı ve İş Güvenliği Uzmanı Kadir Hekimoğlu yaptı. Programda bir konuşma yapan İSG Trabzon İl Koordinatörü ve İş Güvenliği Uzmanı Orhan Karapınar şunları söyledi.
“ÜLKEMİZDE ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ UNSURLARI ÇALIŞANLARDIR”
Karapınar; “Ülkemizde çalışma hayatının en önemli unsurları çalışanlardır. Çalışanların faaliyetleri sırasında büyük oranda katıldığı ve motivasyonun yüksek olduğu işgücü oluşturmak, kendilerine çalışma hayatının, ülke kalkınmasının, üretimin ve ekonominin temel direklerinden olduğunu hissettirmek, insani gelişmenin de göstergelerindendir. Yönetimin temel sorumluluğu bu sistemi geliştirmektir ancak bunu başarmak için gayretini ve vaktini büyük ölçüde insan öğesine tahsis etmek durumundadır. Bu kapsamda; çalışma hayatında Eğitim ve Öğretim hizmeti veren kurumlar olduğumuzdan iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi için toplumsal bir güvenlik kültürü oluşturulması gerektiğinin inancı ve konuya olan farkındalığı arttırmak durumundayız. Okul ve Kurumlarımızda, fiziki mekânlarımızı, çalışanlarımız ile beraber, eğitim ve öğretim hizmeti verdiğimiz öğrencilerimiz, kursiyerlerimiz, velilerimiz ile de paylaşmaktayız. Yerine getirilmeyen İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirleri sonucunda ciddi yaralanmalar, iş görmezlik durumları ve bazen de ölüm gibi son derece vahim ve üzücü olaylar ile karşılaşmaktayız. Yerine getirilmesi gereken İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, çalışanın sadece çalışma performansı değil, aynı zaman da çalışanların bedensel, ruhsal, sosyal iyilik durumlarını en üst düzeye ulaştırmak, bu düzeyde sürdürmek, çalışanların çalışma şartları yüzünden sağlıklarının bozulmasını önlemek amacıyla yapılan çalışmaları ifade eder dedi. Karapınar,  Çalıştaya gösterilen ilgi ve katılımlardan dolayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy´a, Vakfıkebir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Coşkun Yıldız ve tüm okul personeline ayrıca katılımcılara teşekkür ederiz.”  Dedi.
“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN”
Vakfıkebir İlçe Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy yaptığı konuşmada;  "6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkında bilgi almak amacı ile bir araya geldik.  Ülke genelinde Okullarımızda meydana gelen iş kazaları konusunda ulusal basında çıkan haberleri görüyoruz. Bu yüzden İş sağlığı ve güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. Farklı bir özelliğe sahip Karadeniz bölgesinin kendine has sorunlarının bu çalıştayla beraber Bakanlığa sunulması önem arzetmektedir.   “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” kültürünü oluşturan bir milletin insana verdiği değeri önemseyerek, güvenli geleceğe ulaşmamız amacıyla;  İlimizde İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarına vermiş oldukları önem dolayısıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, katılımcılara ve okullarımızda İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarından ötürü Vakfıkebir İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı Zeki Salimoğlu’na teşekkür ediyor, toplantı ve çalıştayımızın İlçemiz, Okul ve Kurumlarımız ile  öğrencilerimiz için hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum." dedi.
Toplantı, sınıflarda okul müdürleri ve okul aile birliği temsilcilerinin bakanlığa gönderilecek iş güvenliği ile ilgili anket kitapçığını doldurması ile son buldu.