Vakfıkebir ilçesinde “03 Aralık Dünya Engelliler Günü” İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Özel Etim Merkezi öğrencileri tarafından Gençlik Merkezi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.



Vakfıkebir ilçesinde “03 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Vakfıkebir Hükümet konağı önünde başlayan kutlama etkinlikleri daha sonra Kemaliye Mahallesi güzergâhı izlenerek Gençlik Merkezine kadar yürüyüş korteji yapıldı. İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Muhammet Balta, Milli Eğitim Müdürü Samim Aksoy, Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, Jandarma Komutanı Bekir Gündüz, İlçe idari amirleri, engelli vatandaşlarımız ve kalabalık halkın katılımıyla yapılan yürüyüş Gençlik Merkezinde sona erdi. Yürüyüşün ardından Gençlik Merkezinde saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, Vakfıkebir İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Özel Eğitim Merkezi öğrencilerinin hazırladığı program izleyenlere eğlenceli ve duygusal dakikalar yaşattı. Semazen, çayda çıra, halk müziği, kol bastı show ve şiirlerle sunulan gösterilerde engelli öğrencilerimiz hem eğlendi hem eğlendirdi. Programın hazırlanmasında okul müdüresi Cemile Kahyaoğlu ve okul öğretmenlerinin özverili çalışmaları takdir edildi. Günün anlamına özel saat: 12.00 de Belediye Başkanı Muhammet BALTA  "MAVİ SARAY" gemisinde 350 kişilik resepsiyon verdi. Vakfıkebir limanından kalkan gemi Yalıköy sahillerini ve Beşikdüzü sahillerini gezerken, yenilen yemeğin ardından müzik eşliğinde eğlenceli dakikalar geçirildi. Engellilerimizin gözünde parıldayan ışık onların ne kadar mutlu olduğunu bizlere hissettirdi.
“EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTİR.”
Dünya Engelliler günü dolayısıyla bir açıklama yapan IMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdürü Cemile Kahyaoğlu “En büyük engel sevgisizliktir. Zihinlerdeki engelleri kaldırmak için gayret göstermek hepimizin görevi” olduğunun altını çizdi. Müdür Kahyaoğlu; “Engellilik yalnızca engellilerin ya da ailelerin karşı karşıya bulunduğu bir sağlık sorunu değil,  toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Birey olarak vatandaşlarımızın konuya gösterecekleri ilgi, duyarlılık ve destekleri onların, daha iyi yaşam koşullarına kavuşmalarına, sosyal yaşama katılmalarına hız kazandıracak yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlayacaktır. Her birey ya engelli, ya da engelli adayıdır. Engellilerin hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri temel bir insan hakkıdır” dedi.
“HİÇBİR ENGELLİLİĞİN BİLEREK VE İSTEYEREK OLMADIĞINI UNUTMAYALIM.”
Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Bedensel, zihinsel farklılıklarımızı birer engel olarak değil, hayata başka yönlerden açılan değişik pencereler olarak görebilir ve o pencereleri sonuna kadar açıp, başka hayatların havasını da cesaretle soluyabilirsek, aramızdaki tüm engelleri aşarız demektir.  Önemli olan pencerenin ardındaki dünyayı da, engelsiz yaşayanların dünyasına eş değer hale getirebilmektir. Kişinin doğuştan gelen, ya da sonradan edindiği engelinin gündelik, iş ve özel yaşamında olabildiğince az hissedilebilir hale geldiği bir yaşam için çabalarımız sürüyor.  Engelli vatandaşlarımızın, yaşlı yurttaşlarımızın ve ailelerinin yaşamını daha kolay ve yaşanır kılmak adına gösterdiğimiz hassasiyet ve çabalar, hayata karışmak için evden dışarı atılan her bir adım ile birleştiğinde, yaşadığımız kent daha da değişip renklenecek ve farklı anlamlar kazanacaktır. Kentimiz, ülkemiz ve dünya, başarı ve mutluluk için hiçbir fiziksel ya da zihinsel engelin aslında bir engel olmadığını gösteren örnekler ile dolu. Kendilerine inanıldığı ve fırsat verildiği takdirde, engel tanımadan ve herkes kadar başarılı ve üretken olabildiklerini “bizzat” kendilerini kanıtlayan engelliler, bu başarılarıyla toplumun geneline de örnek olmaktadırlar. Hiçbir engelliliğin bilerek ve isteyerek olmadığını unutmayalım. Her normal insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım. Bir gün bizim de sakat kalabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan, onlara yardımcı olalım. Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Engelliler Günü’nü, bu konudaki bilinç ve hassasiyetin daha da artmasına vesile olması temennisiyle kutluyorum.”dedi.
“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ BİZİM İÇİN, BİRER GÜÇ KAYNAĞIDIR.”
Engellilik konusunun yalnızca engelli bireyleri ve ailelerini ilgilendirmediğini anlatan kaymakam Mesut Yakuta, engelliliğin sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Kaymakam Mesut Yakuta, ”Engelli olmalarına rağmen hayat mücadelesi veren ve hayatlarını onurlu bir şekilde geçirmek adına ekonomik ve sosyal hayatın içerisinde olan engelli vatandaşlarımız bizim için, birer güç kaynağıdır. Tüm zorluklara rağmen, spordan sanata, edebiyattan siyasete, eğitimden çalışma hayatına, her alanda önemli başarılara imza atan engelli kardeşlerimizin verdikleri mücadele takdire şayandır. Bu duygu ve düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli kardeşlerimiz ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasına, onların hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımlar atılmasına vesile olmasını diliyorum. Tüm Engelli vatandaşlarımızın sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam geçirmesini diliyorum” dedi.