Vakfıkebir’de sivil toplum kuruluşu başkanları bir basın açıklaması yaparak yaylalardaki evlerle alakalı alınan yıkım kararının yanlış olduğunu ifade ederek, “Bu kararın devlet ile vatandaşı karşı karşıya getireceğini”  söylediler.



Büyükliman Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen basın toplantısına Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, Vakfıkebir Muhtarlar Derneği Başkanı İzzet Çilingir ve Vakfıkebir Ballı Mahallesi Muhtarı Fazıl Yolcu katıldılar.
Başkanlar adına bir açıklama yapan Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, “Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en önemli ve zorlu günlerini yaşarken, Türkiye’nin çimentosu olarak bilinen Trabzon ve Karadeniz Bölgesindeki yaylalardaki evlerde yıkım kararı alınmasını son derece yanlış buluyoruz.  Bölge ile ilgili alınan kararların daha dikkatli ve iyi düşünerek alınması gerekmektedir.  Yetkililer önce insanlarımızla istişareler yaparak böyle kararları alması lazımdır. Yüzyıllardır devam eden yaylacılık kültürü ile ilgili alınan bu karar hem vatandaşı devlet ile karşı karşıya getirecek, hem de devlet ile vatandaşın arasında güvensizlik oluşturacaktır.
 
“YAŞANACAK SIKINTILARIN BEDELİNİ KİM ÖDEYECEK?”
Devletten beklentimiz; yapılanı yıkmak yerine gelecek ile ilgili bir proje hazırlayıp bunu kanunlarla güvence altına alarak uygulamaktır. “01.01. 2017 tarihinden sonra yapılan yapılar yıkılacaktır” diyen Sayın Bakanımızın terörle yaptığı mücadeleden gurur duyuyoruz ve arkasındayız. Ancak bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini düşünüyoruz. “Sorumluluk bende” diyor. Bu devlet anlayışı değildir. Kendisi Turizm Bakanı değildir. Trabzon halkıyla alay mı ediyor? Ben yaptım oldu demekle olmaz. Yaşanacak sıkıntıların bedelini kim ödeyecek? Kendisi bu konuda bir daha düşünmelidir. Bölge milletvekilleri de sorumludur. Bu konu ile ilgili gerekli hassasiyeti göstermelidirler.
Dün hayvancılık yaparak kullandığımız yaylaları bugün ağırlıklı olarak tatil için kullanıyoruz.  Bizde yaylalarımız heba edilmesin istiyoruz. Burada alt yapısı çok iyi olmadığına inandığımız, araştırılmadan bir başka bölgeyle karıştırılarak biranda yıkarım deniliyor. Gönül isterdik ki, seçim döneminde köy köy yayla istişare ederek,” Devlet millet el ele sloganı” ile hareket edenler bu konuda da aynı sloganı uygulasınlar. Ekonomik imkanı olan ve evini kısa zamanda yapan vatandaşın evi kalacak, ekonomik imkanı olmadığı için ev yapımı 2017 yılına sarkan vatandaşın evi yıkılacak. Bu son derece adaletsiz bir uygulamadır.
Ayrıca Vakfıkebir Kaymakamlığı tarafından ilçede inşaat malzemesi satan esnaflarımıza son derece garip bir yazı yazıldı. “Yayalara inşaat malzemesi satmayın” deniyor. Esnaf malzeme satın alan vatandaşın bu malzemeleri nerede kullanacağını nasıl tespit edecek? Birde satış olursa cezai işlem uygulanacakmış. Böyle yanlış uygulama olur mu? Böyle bir yazının yazılmasını esefle kınıyorum. İlk duyduğumda böyle bir yazıyı devlet yazamaz demiştim. Sonra baktım devlet yazmış. Biran önce bu yazı geri çekilmelidir” dedi.