Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu 1 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren kış lastiği uygulaması ile ilgili olarak ticari araç sürücülerini uyardı.



Oda Başkanı Çobanoğlu yaptığı açıklamada; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan ve 8 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren; Ticari Araçlarda kış lastiği uygulaması, 1 Aralık 2017 tarihinde başlamıştır dedi.

Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu 1 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren kış lastiği uygulaması ile ilgili olarak ticari araç sürücülerini uyardı. Oda Başkanı Çobanoğlu yaptığı açıklamada; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan ve 8 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren; Ticari Araçlarda kış lastiği uygulaması, 1 Aralık 2017 tarihinde başladığından tüm ticari araç sürücülerine uyarıda bulunarak, “Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olamasın şehir içi veya şehirlerarası karayollarında seyreden, kamyon, çekici, tanker otobüs, minibüs, kamyonet ve A türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerde (ticari taksi) her yıl 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunlu” dedi.



“TAŞIDIĞINIZ ÖĞRENCİLER VEYA YOLCULARIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİNDEN SİZLER SORUMLUSUNUZ.”
Kış lastiği zorunluluğunun sadece ticari araçlar için olduğunu ancak; tüm araçların kış lastiği uygulamasına hassasiyet göstermesi gerektiğini de hatırlatan Başkan İsmail Hakkı Çobanoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Yönetmelik ve buna bağlı genelgeler, kış aylarındaki emniyetli sürüş ve trafik kazalarının azalması adına çok önemli bir adımdır. Ancak trafikte kayıtlı yaklaşık toplam 22 milyon araç bulunmakta olup, bunların yaklaşık 12 milyon adedi de binek otomobillerdir. Ticari araçlar için zorunlu kış lastiği kullanımının, binek otolara uygulanmaması tam bir yol güvenliğinin sağlanmaması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda zorunluluk kapsamının genişletilmesi ve trafikte dolaşan tüm araçların bu dönemde kış lastiği takması desteklenmelidir. Böylece trafikteki tüm araçların en uygun lastikle seyrinin sağlanması gerçek anlamda yol güvenliği açısından riskleri minimize eder.  Ayrıca; Denetimlerde uygulanacak usul ve esaslar hakkında da bilgililer vererek, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır. Ayrıca yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı üzerinde bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiği olma zorunluluğu kaldırılmış olup, lastik diş derinliğinin 4 mm olma zorunluluğu getirilmiştir. Yol kenarı denetimlerinde yukarıda belirtilen araçlardan kış lastiği takmayanlara 625 lira ceza uygulanacak olup, 2018 yılından itibaren bu cezanın 715 liraya çıkacak olup, araçlara kış lastiği takana kadar trafikten men edilecektir.” Başkan Çobanoğlu, tüm araç sürücülerinin ve özellikle ticari araç sürücülerinin araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmalarını araçlarında çekme halatı, zincir gibi ekipmanlar bulundurmaları gerektiğini de bilirdi. Özellikle sabah saatlerinde oluşabilecek gizli buzlanmalara karşı araç sahiplerinin tedbirli olmalarını, ani soğuklar nedeniyle camlarda oluşacak buğulanma ve buzlanma için de antifrizli cam suyu kabının dolu olduğunu, klimanın çalıştığını kontrol etmeliler diyen başkan Çobanoğlu, “Taşıdığınız öğrenciler veya yolcuların can ve mal güvenliğinden sizler sorumlusunuz. Bu nedenle araçlarınızın kış bakımlarını yaptırın, kış lastiklerinizi mutlaka taktırın, güvenlik yolculuk yapın. Tüm araç sürücülerine kazasız, cezasız bol kazançlı günler dilerim” dedi.