Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, Ramazan Bayramı tatiline çıkacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Çobanoğlu, Türkiye'de özellikle de bayram tatillerinde, kara yolu trafiğinde yoğunluğun büyük oranda arttığını ve kazalar yüzünden yolların kan gölüne döndüğünü ifade ederek, "Bayramlar, hüzünleri, acıları değil, mutluluk ve sevinçleri paylaştığımız günlerdir. Bayramda sevinçleri yaşamalı, trafik kazaları yüzünden yasa bürünüp, matem yaşamamalıyız. " dedi.
“KURALLARA UYULMASI ŞART”
Bayram öncesi sürücülere kurallara uymaları çağrısında bulunan Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu; Dikkatsiz davranmak, uykusuz araç kullanmak ve hatalı sollamanın kazaya davetiye çıkardığına dikkat çekerek güvenli bir seyahat için araç bakımının büyük önem taşıdığını söyledi.  Çobanoğlu, bayramda yola çıkacak olan araç sürücülerine yönelik yaptığı açıklamada, Yola çıkmadan önce otomobilinizi mutlaka kontrolden geçirin. Özellikle lastikler de aşınma olup olmadığını inceleyin. Işık sistemi; farlar, sinyal ve stop lambalarının çalışıyor olmasına dikkat edin. Trafik kurallarının gereksiz olmadığının altını çizen Çobanoğlu; Kazalarda aşırı hız önemli bir faktördür. Buna rağmen bazı sürücüler hız limitlerine uymamaktadır. Bu duruma hatalı sollama ve dikkatsizlik de eklenince kaza kaçınılmaz olmaktadır.  Şoförlerin yola çıkmadan önce uykularını iyi almış ve dinlenmiş olmaları gerekir. Yolculuk esnasında da her iki saatte bir mutlaka araçtan inilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kaslarda uyuşma olacak ve refleksler zayıflayacaktır. Kurallara uyulması halinde kaza ve ölüm olaylarının ciddi miktarda azalacaktır. Trafik kazalarının bayram tatilinin birinci ve ikinci günü ile son dönüş günü en üst düzeye çıktığını hatırlatan Başkan Çobanoğlu, sürücülerin bu günlerde daha dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.  
“YOLA ÇIKACAKLARA UYARI”
 Başkan Çobanoğlu; “Ülkemizde Bayramlarda meydana gelen trafik kazalarının büyük çoğunluğu hatalı sollama sebebiyle gerçekleşiyor. Yorgun ve uykusuz araç kullanma, aşırı hız ve mıcırlı yollardaki dikkatsizlik de kazaları artırıyor. Sürücülerimiz, yoğunlaşan bayram trafiğinde her zamankinden daha dikkatli araç kullanmalı, yol yapım ve onarım çalışmalarına dikkat etmeli. Bilinmelidir ki, en iyi sürücü, hız yapan değil, kaza yapmayandır. Tecrübeli sürücü, trafikte sıkışan meslektaşına yol verir, yol gösterir, alkollü ve yorgun araç kullanmaz, kural ihlali yapmaz. Güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için mümkün olduğunca yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınılması, 2 saatte bir 15 dakikalık mola verilmesi gerekiyor. Emniyet kemerinin hem şehir içi trafiğinde ve hem de uzun yolculuklarda herkes tarafından takılması ise olmazsa olmazlardan. Bayram tatili nedeniyle uzun yola çıkacaklara "Her zaman olduğu gibi bayramda da aşırı hız, dikkatsizlik, uykusuzluk ve yorgunluk, kimsenin duymak istemediği kazaların en önemli sebebidir. Ruhen ve bedenen kendimizi iyi hissetmedikçe yola çıkmayalım" uyarısında bulundu.
“KONTROL LİSTESİ YAPIN”
Trafikte güvenliğinin en önemli noktalarından birinin lastik güvenliği olduğunu hatırlatan Çobanoğlu , araç sahiplerini uzun yola çıkmadan önce mutlaka araç bakımının yapılması konusunda uyararak, gözden kaçan ufak bakım eksikliklerinin özellikle uzun yolda önemli sorunlara neden olabileceğini ifade etti. Buna göre uzun yola çıkmadan önce sürücülerin mutlaka kontrol listesine uygun bakımlarını yaptırması ve araçlarını yola hazırlaması gerekiyor. Kontrol listesinde olması gerekenler şöyle: Hayati önem taşıyan lastiklerin hava basıncı kontrolü, Aracın periyodik bakımı çerçevesinde, fren sisteminin kontrolü ve gerekiyorsa balata değişimi, fren hidroliği yağ seviyesinin kontrol edilmesi, Kriko, süspansiyon, rotil, rot kolu, direksiyon aksamı ve tekerlerin bağlı bulunduğu aksamlar ile motor kayış aksamı, stepne ile akü kontrolü, Yağ kontrolünün yapılması ve yağ değişimine kısa bir süre kaldıysa beklemeden yağın değiştirilmesi, Araç farlarının, radyatör suyu ile silecek suyunun da kontrolden geçirilmesi, Teknik bakımların yanı sıra sürücülerin ceza almamaları için aracın yasal yükümlülükleri olan araç muayenesi ile Zorunlu Trafik Sigortası tarihinin kontrol edilmesi çok önem arz etmektedir diyerek tüm sürücülere hayırlı yolculuklar ve tatiller dileyerek sözlerini tamamladı.