Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam Ahilik haftasıyla ilgili yaptığı açıklamada, Ahiliğin önemli bir kültür ve esnafla toplum arasındaki bir terbiye geleneği olduğunu dile getirdi.

Ahi Evran Hazretleri tarafından yaklaşık 800 yıl önce başlatılan ve tüm ülke geneline yayılan Ahilik Geleneği ülkemizde Ahilik Haftası etkinlikleri adı altında kutlanırken, hafta dolayısıyla açıklamada bulunan Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam ahilik toplumla esnaf arasında bir terbiye kültürü olduğunu söyledi. Başkan Sağlam, Ahiliğin bir gelenek olduğunu ve esnaflar arasında yaygınlaşması gereken bir kültür olduğunu vurgulayarak “Ahilik kültürünün temeli insanı esas almıştır. Bu esaslarda ticaret ve toplumsal hayatta dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakı ile hak ve hukuka riayet etmedir. Bu anlamda esnaflarımızda toplumun temel taşlarındandır.
“AHİLİK TÜRKLERİN RÖNESANS’IDIR.”
Başkan Sağlam, “Bizim atalarımız ahilikle modernlik oluşturmuşlardır. Deyim yerindeyse ahilik Türklerin Rönesans’ıdır. Ahiliği Anadolu’da kuran Ahi Evran-ı Veli’dir. Ahiliğin manevi başkenti Kırşehir’dir. Ahilik yalnız esnaf sanatkârlarımız arasında örgütlenme değil, aynı zamanda toplumsal düzeni kurma ve sağlam zeminlere oturtma görevi vardır. Bu yapılanma, bir toplumun devlet olabilme yeterliliğinin göstergelerinden biridir. Öyle ki modern dünyanın bugün dahi örnekleme yapabileceği geçerli sistematiği bulunmaktadır. Bugün Almanya’nın mesleki eğitim sisteminin temelini Ahilik oluşturmaktadır. Ahilik, esnaf ve sanatkârlarının birliğini, çalışma düzenini oluşturan, sosyo-ekonomik bir Türk kurumudur. Ahiliğin kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan, ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat felsefesi olduğunu vurgulayan Sağlam, Ahiliğin ortaya koyduğu temel ilke ve prensipler yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkârlar ile Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuzdur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük, güvenilirlik, herkesin hak ve hukukuna saygı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak ahiliğin en önemli kurallarıdır. Günümüz sosyal ve ticari hayatını düzenleyen birçok kural aslen ahilik kültüründen izler taşımaktadır. Sağlam, Güzel ülkemiz hassas günlerden geçiyor. Bu bağlamda gün, esnaf ve sanatkârlarımızın ve milletimizin birliğini, dirliğini, beraberliğini ve kardeşliğini gözler önüne serme, devletimize, milletimize sahip çıkma günüdür. Bu anlamda Ahilik ruhunu canlı tutabilmek ve yaşatabilmek büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede ilçemizdeki tüm esnafların haftasını kutlar, bol kazançlı ve bereketli günler dilerim” ifadelerine yer verdi.