Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. Yılında Vakfıkebir de düzenlenen törenlerle anıldı.



10 Kasım Atatürk’ü anma törenleri Vakfıkebir’de hükümet konağı önünde başladı.
Törene, Vakfıkebir Kaymakamı Mesut Yakuta, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Garnizon Komutanı İsmail Delibaş, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Gündüz, Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadem Sağlam, Vakfıkebir Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Topaloğlu, Vakfıkebir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Çobanoğlu, daire amirleri, okul müdürleri, sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldılar.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayıyla Fen Lisesinde de bir program düzenlendi. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu, sinevizyon gösterisi sunuldu. Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirildi.

“20. YÜZYILIN DEHÂSI EŞSİZ DEVLET ADAMI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK”
Vakfıkebir Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Cevdet Öztürk’ün Atatürk’ün Hayatı ve Devrimleri” konulu konuşma yaptı. “Bilindiği üzere 79 yıl önce bugün, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu, ulu önder, eşsiz devlet adamı ve 20. yüzyılın dehâsı olan M. Kemal Atatürk'ü kaybettik. Atatürk'ü, onun yaşamını ve kişiliğini kısaca özetleyerek, ulu önderimizi bu önemli günde bir kez daha yâd edeceğiz. M. Kemal vatanına ve ulusuna çok yüce duygularla bağlı, vatan savunmasını her şeyin üzerinde tutan, millet sevgisi tutku derecesinde olan, yaşarken ve öldükten sonra da maddi ve manevi tüm varlığını ulusuna adayan bir devlet adamı ve komutandı. Onun en büyük ideali; Türk Ulusunun "En medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürmek"ti. Memleketin mutlaka çağdaş, uygar, yepyeni olması onun için bir hayat davası idi. Bilim ve tekniğin hayatımıza hakim olmasını isteyen Atatürk, anlamsız ve mantıksız hurafeleri, hastalıklı olarak nitelendirirdi. "Türkiye Cumhuriyeti Devleti şeyhler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz" derdi. Atatürk'ün görüşleri kesin ve isabetlidir. Çanakkale savaşları sırasında düşman donanmasının nereden çıkarma yapabileceğini sezmesi, 2. Dünya Savaşını önceden tahmin edebilmesi, Hatay'ın Türkiye topraklarına katılması onun ileri görüşlülüğünün en belirgin örneklerindendir. Kararlı, inatçı ve kendinden emin bir kişiliğe sahip olan Atatürk'e göre Türk milleti esir olarak yaşayamazdı. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı'nı başlattığında parolası "Ya istiklâl, ya ölüm"dü. “Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dâhi" lerden olan Atatürk'ü, hayata veda edişinin 79. yılında özlem, rahmet ve şükranla anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz.” Dedi.
Ayrıca ilçe genelindeki okullarda yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere sırasıyla Belediye Başkanı Muhammet Balta, Garnizon Komutanı İsmail Delibaş ve Kaymakam Mesut Yakuta tarafından hediyeleri verildi.