Festival Hükümet Konağının önünde Atatürk Anıtına festivalin çelengini konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.



Kaymakam Halit Mengi burada yaptığı açış konuşmasında: "Terayağının ve Horon'un memleketi, turizm cenneti Tonya ilçemize hoş geldiniz. Kendine has rengi, kokusu ve lezzeti ile Osmanlı Salnamelerinde övülen katkısız Tonya Tereyağını;  markalaşmış folkloru ve doğa harikası yaylaları ile öne çıkan ilçeyi tanıtmak, kültüre ve sanata güç katmak, sevgiyi ve barışı pekiştirmek amacıyla organize edilen Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivalimiz amacına ulaşmıştır. ” dediler.



“16. TONYA TEREYAĞI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ BAŞLADI.”
Ardından festival yürüyüşü gerçekleştirildi. Kürtün caddesinde devam eden yürüyüş Cumhuriyet Meydanı süt çeşmesi etrafında kurulan horon halkasıyla saatlerce horon oynandı. Oluşturulan horon halkasına eşlik eden atlı grup festivale ayrı bir renk kattı. Akşam ise, Şehit Ayhan Güner ilkokulu bahçesinde devam eden festivalde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Osman Beşel: "Bugün birlik ve beraberliğimizin en güzel örneklerinden birinin hayat bulduğu bir gün yaşıyoruz. Tonya Tereyağı'nın varlığının ve öneminin bütün dünyaya bir daha hatırlatılması bu vesile ile ortak paydamız olan kültür değerlerimizin, kardeşlik, komşuluk arkadaşlık duygularıyla aynı ortam da bir daha paylaşılması amacıyla düzenlediğimiz festivalimize katılan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Festivale ayrıca Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, siyasi ve STK Başkanları ile mahşeri bir kalabalık katıldı.