Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, yayla evleri konusunda günebakış’a önemli açıklamalarda bulundu.
 
Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, yayla evleri konusunda günebakış’a önemli açıklamalarda bulundu.
Belediye Başkanı Osman Beşel konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada: “Bu konuda kirletilmiş bir piyasa var. Kirletenler de bellidir. Ortada geleneksel yaylacılıkla uğraşanların evlerinin yıkılacağı ve geleneksel yaylacılığın engelleneceği yönünde söylemler dolaşmaktadır. Bu tamamen siyaha beyaz beyaza siyah deme hastalığı olan, siyasi çevrelerce ortamın kirletilmesidir. Bu açık bir yalandır.  Burada amaç Meraların geleneksel yaylacılıkla geçinen yöre halkının hayvancılık ortamı olması, yöre halkı tarafından kullanılması, tahrip edilmemesi, mera vasfından çıkartılmaması, talan edilmemesi, ranta konu edilmemesidir” dedi.
Başkan Beşel, burada sadece Tonya’nın yaylaları değil bütün Karadeniz yaylaları söz konusu olduğunu dile getirerek: “Herkes biliyor ki geleneksel yayla hayvancılığı yapan insanların dışında hayvancılıkla hiç ilgisi olmayan, o yöre ile alakası olmayan insanlar bir taraftan Antalya sahillerinde  deniz turizm yaparken öbür taraftan da yaylalarımızda yılda 10-15 gün kullanmak üzere sayfiye amaçlı ev yapmaktadırlar. Bu da yöre halkının hayvancılık alanını daraltıyor. Düşünün ki Kadıralak Yaylası veya Zere Yaylası veya Erikbeli Yaylası bir gün şehir haline geldi. Şehirlerdeki altyapı sorunu ne ise buralardaki altyapı sorunları aynı şekilde olacak. Bir daha da bu yaylaların geri dönüşü olmayacak. Yörede geleneksel hayvancılık yapan insanlarla ve evleriyle hiç kimsenin bir derdi yok. Başta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu olmak üzere hepimizin derdi bu meralara haksız, hakkı olmadan ev, tesis yaparak hayvanların mera alanını daraltan, o yöre ile ilgili olmayan, o yöreye de ekonomik bir katkısı da olmayan, sadece oradan sayfiye amaçlı istifade etmek isteyen insanların önünü kesmektir” diye konuştu.

HAYVANCILIK YAPAN HANGİ VATANDAŞIN EVİNE DOKUNULDU?
Beşel açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Bu güne kadar geleneksel olarak hayvancılık yapan hangi vatandaşın evine dokunuldu. Şu da bir gerçek, hayvancılıkta yapan yaptığı evini o yaylanın görüntüsünü bozmayacak, doğayı bozmayacak, doğa ile uyumlu olacak bir şekilde yapması lazım. Son günlerde Tonya’da bir yaylanın adının turizmle anılmaya başlamasıyla birlikte bu yaylada 1 Ocak 2017 tarihinde bu zamana kadar 17 tane inşaat başlamış. Ahırı bile yok. Bunun neyine ve hangi hakkı savunarak sahip çıkıyorlar. Bunu doğru olarak izah etmeleri gerekir. Milli değerler üzerinde politika yapılmaz. Özet olarak hazine arazisi olan meraların talan edilmesini önleme amaçlı olarak Mera alanlarını daraltan, hayvancılığa darbe vuran, hayvanların otlayacağı alanları inşaat alanlarına çeviren izinsiz, hayvancılık amacı taşımayan kanuna aykırı inşa edilmiş binaların yıkılmasına karşı çıkan görüşün bu konudaki önerisinin ne olduğunun da açıklanmış olması gerekir.