Unutulmaya yüz tutmuş oyunlarımızı gün yüzüne çıkarmak ve geleneksel çocuk oyunlarımızı yeniden canlandırmak amacıyla Vakfıkebir ilçemiz de “Geleneksel Çocuk Oyunları” şenliği yapıldı.

Vakfıkebir i İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen "Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği" Vakfıkebir Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirildi.
“VAKFIKEBİR İLÇEMİZDE İLK”
Vakfıkebir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Yunus Ali Civil konuşmasında şunları söyledi.
Müdür Civil; “Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı 2013 yılında unutulmakta olan Geleneksel çocuk oyunlarını (Mendil Kapmaca, Yağ satarım Bal satarım, Yakan Top, Fasulye Torbası, Tompik, Çift Ayak Atlama, Hedef, Bayrak Koşusu v.b.) çocuklarımıza öğretmek ve bu oyunların unutulmamasını sağlamak için yapmış oldukları protokolle çocuk oyunlarını okul sporları programına dahil ettiler. 2014 yılında sadece İl merkezlerinde geleneksel çocuk oyunları şenliği düzenlendi. Bu seneye kadar sadece il merkezlerinde yapılan bu şenliğin ilk olarak Vakfıkebir ilçemizde gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ilkleri bundan sonra da inşallah ilçemizde sıkça gerçekleştireceğiz. Bu konuda bizlere yardımcı olan okul müdürlerimiz ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Geleneksel çocuk oyunlarının günümüz koşullarına uyarlanarak oynatılması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’ne katılan bütün takımları tebrik ediyorum. Organizasyonda emeği geçen bütün idareci ve öğretmenlerime teşekkür ediyorum. 1.olan takımlarımızın ilçemizi Trabzon’da Mayıs Ayı içerisinde düzenlenecek finallerde en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyor ve şimdiden kendilerine başarılar diliyorum” dedi.
“KÜLTÜREL YOZLAŞMA VE GEÇMİŞİNİ UNUTAN BİR NESİL İSTEMİYORUZ”
Vakfıkebir İlçe Kaymakamı Mesut Yakuta ise yaptığı konuşmada; "Hızla gelişen teknoloji maalesef beraberinde kültürel yozlaşma ve geçmişini unutan bir nesil yetişmesine sebep olmakta. Geçmişte sokaklarda koşup oynayan, sosyalleşen çocuklar bugün bilgisayar, tablet, akıllı telefon ellerinde nerdeyse günün 24 saati sosyal medya internet oyunları gibi sanal aleme dalmış, dünyadan kopmuş, asosyal birer canlıya dönüşmüş durumda. Bakanlıklarımızın imzaladığı protokol sonucu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İlçe Spor Müdürlüğümüzün işbirliğinde hayata geçirdiğimiz bu etkinlik ile çocuklarımızı sanal alemden kurtararak gerçek dünyada arkadaşlar edinebileceği, sosyalleşe bileceği, geçmişte sokaklarımızda mahalle aralarında oynanan yağ satarım bal satarım, yakar top, beş taş, halat çekme, yumurta taşıma, çuval yarışı, dokuz taş, seksek ve tombik gibi oyunları çocuklarımıza yeniden kazandırarak gerçek dünyaya dönmelerine imkan sağlıyoruz. Bu yıl ilçemizde ilkini düzenlediğimiz oyunlarımızı inşallah önümüzdeki yıllarda daha geniş bir yelpazeye yayarak daha da ileri taşıyacağız" dedi.