Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu; Kış mevsiminin gelmesiyle çocuklarda en yaygın olan hastalıklar (nezle, grip, zatürre, bronşit ve sinüzit gibi hastalıklar) yeniden belirebiliyor. Çocukların hava soğukken daha çok hastalanmasının birçok nedeninin var olduğunun açıklamasında bulundu.

Aile Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu yaptığı açıklamada; Çocuklarda, enfeksiyon yapan virüslerin soğuk havalarda daha kolay çoğalması, Çocukların bağışıklık sisteminin gelişmemesi, Okul, dershane gibi çocukların sıklıkla vakit geçirdiği yerlerdeki hijyen eksikliği ve virüs salgınları bu nedenlere örnek gösterilebilir. Çocuğunuz evde eğlenceli vakitler geçirirken zeka oyunları ile okul başarısını artırmaya devam edebilir dedi.
“KIŞ MEVSİMİNDE ÇOCUKLARIN EN SIK YAKALANABİLECEĞİ HASTALIKLAR”
NEZLE HASTALIĞI: Nazofarenjit ya da soğuk algınlığı olarak da bilinir. Üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan ve en çok solunum yollarını etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Tepkileri; hapşırma, burun akıntısı ve ateş yüksekliğidir. Acil tedavi gerektiren bir hastalık değildir. Hafif seyreder. Yaklaşık 1 hafta sonra kendiliğinden geçmeye başlar.
GRİP HASTALIĞI: Halsizlik, vücutta yaygın ağrılar ve çok yüksek ateşle kendini gösteren, hapşırma ya da öksürme sonucu başkalarına geçen, viral bir hastalıktır. Virüs enfeksiyonu olduğu için tedavisi yoktur. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir. Grip virüsü en yaygın ve en bulaşıcı hastalıklardan biridir.
ZATÜRRE HASTALIĞI: Genellikle, virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaların enfeksiyonu sonucu akciğerlerin iltihaplanması durumudur. Yüksek ateş, balgamlı öksürük, solunum güçlüğü, halsizlik, titreme, mide bulantısı ve kusma zatürre belirtilerinden birkaç tanesidir. Erken teşhis edildiğinde evde dinlenerek ve bol su tüketerek 1 ila 2 hafta arasında geçer. Geç teşhis edildiğinde ise hastanede düzenli tedavi sonucu hasta iyileşir.
BRONŞİT HASTALIĞI: Bronşit, akciğerlerin hava yollarının iç yüzünün iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere 2 farklı türü vardır. Belirtileri, balgamlı öksürük, halsizlik, soluk alıp vermede zorlanma ve şiddetli göğüs ağrılarıdır. Antibiyotik tedavisi hastalığın geçmesi için gereklidir.
SİNÜZİT HASTALIĞI: Yüz bölgesinde yer alan, burun ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara “sinüs” adı verilir. Bu sinüslerin iltihaplanması sonucu “sinüzit” hastalığı meydana gelir. Sinüzitin en sık belirtileri: Şiddetli baş ağrısı, halsizlik, yüksek ateş, burun akıntısı, geniz akıntısı ve boğaz yanmasıdır. Doktor tarafından uygulanması gereken antibiyotik tedavisi ve tuzlu su spreyleri hastalığın iyileşmesinde önemli rol oynar.
“HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI”
AŞI İLE KORUNMA: Her yıl kış aylarının başında yapılması gereken grip aşısı, kış aylarında çocuklara bulaşması muhtemel hastalıklardan koruma sağlar. Size en yakın hastane veya sağlık ocağında grip aşısı yaptırtmayı unutmayın.
HİJYEN İLE KORUNMA: Kış aylarında bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken konulardan biri el temizliğidir. Çocuklara hijyen konusunda yeterli eğitim verilmez ise havadaki bakteriler el yoluyla taşınabilir ve çocukların bir başkasına dokunması sonucu hastalıklar kolayca bulaşabilir.
BESLENME İLE KORUNMA: Beslenme düzensizliği bağışıklık sistemini zayıflatarak çocukların sık sık hastalanmasına yol açar. Doğal gıdalardan vitamin almak, düzenli beslenmek, taze sebze meyve tüketmek çocukları hastalıklardan korumada önemli rol üstlenir.
DİKKAT EDEREK KORUNMA: Hasta olduğu bilinen, şiddetli öksüren kişilerden çocuklar uzak durmalı, yakın temas kurmamalıdır. Bu bilincin çocuklara erken yaşlardan itibaren kazandırılması hastalıklardan korunmada çok önemlidir. "Unutulmamalıdır ki, en iyi tedavi yöntemini doktorunuz size uygulayacaktır. Hastaneye gitmeden, doktorunuza danışmadan kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmamanız daha büyük hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır!" dedi.