Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi Tarafından Vakfıkebir'deki Muhtara yönelik Keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında eğitim semineri TSM Eğitim Hemşiresi Şaduman Şahin tarafından seminer verildi.      


                                                                     
Vakfıkebir Toplum Sağlığı Merkezi toplantı salonunda gruplar halinde verilen seminere ilçe genelindeki tüm muhtarlar ilgi gösterdi. Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Hemşiresi Şaduman Şahin tarafından verilen seminer ile ilgili olarak Hemşire Şahin yaptığı açıklamada şunları söyledi.                                                                     
Şahin, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kenedeki mikropların sebep olduğu ölümle de sonuçlanan bir hastalıktır. Keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı kene tutunmasından sonra 10 gün içinde; halsizlik, ateş, iştahsızlık, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikâyetlerinden herhangi birini görürseniz, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. KKKA Hastalığından Korunmada En Etkili Yol; oturma alanlarına örtü sermek, bağ, bahçe, tarla, orman gibi alanlara giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinmek, pantolon paçalarını çorap içine sokmak ya da çizme giymektir. Hayvanların üzerindeki keneye, ölü hayvanlara çıplak elle dokunmamalıdır
Riskli alanlardan dönüldükten sonra vücudun her yerine dikkatlice bakılmalıdır.
Vücuda kene tutunduğunda çıkarmak için en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Sağlık kuruluşuna gidilemediği durumlarda eldiven, poşet takılarak pens ya da cımbız yardımıyla tek seferde çıkarılmalıdır. Kene çıkartılmasından sonraki 10 gün içinde ateş ve hastalığın diğer belirtileri görülürse hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."  Dedi.