Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi Hekimi Dr. Zafer Kamiloğlu, Son dönemlerde oldukça artan bilinçsiz ve reçetesiz ilaç kullanımı büyük tehlikelere yol açtığını belirterek vatandaşlara konu ile ilgili uyarılarda bulundu.



Son dönemlerde oldukça artan bilinçsiz ve reçetesiz ilaç kullanımı büyük tehlikelere yol açıyor. Düzenlenen kampanyalarla maddi külfetin yanı sıra birçok hastalığa ve olumsuzluğa yol açan bu alışkanlık konusunda vatandaşlarımızı uyarıyor ve bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
Büyükliman Aile Sağlığı Merkezi hekimlerinden Dr. Zafer Kamiloğlu bu konuya dikkat çekerek vatandaşların bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmalarını istedi.
Dr. Kamiloğlu, ”Bilinçsizce kullanılan güçlü ağrı kesiciler midemizde istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu durum midesinde geçmişte herhangi bir rahatsızlığı olan hastalarda daha da ciddi problemlere yol açabilir. Midede özellikle kanamaya, ülsere ve şiddetli ağrılara neden olabilirler. Bunun dışında özellikle ağrı kesiciler ve antibiyotikler karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma, karaciğer yetmezliğine kadar giden durumlar ortaya çıkmasına yol açabilirler. Ayrıca bilinçsiz kullanılan ağrı kesici ve antibiyotikler bağırsak sisteminde uzun süren, neredeyse iki ayı bile bulabilen kanlı veya kansız kronik ishallere sebep olabilirler.” dedi.
"DOKTOR KONTROLÜNDE İLAÇ KULLANIN!"
Antibiyotik tedavisine ihtiyacı olan hastaların, kendilerinde daha önceden bilinen herhangi bir karaciğer, bağırsak veya mide rahatsızlığı varsa tedaviye başlamadan önce doktorlarına mutlaka bu konuda bilgi vermeleri gerektiğine vurgu yapan Dr. Zafer Kamiloğlu sözlerine şöyle devam etti: ”Bu tür problemi olanlar kullanacakları ilaçları mutlaka bir uzmana danışarak almalıdırlar. Geçmişte herhangi bir hastalık öyküsü olmayan kişiler, bu tip ilaçları kullandığı zaman, midelerinden rahatsız oluyorlarsa, şikayetleri devam ediyorsa mutlaka ilgili branşlara mide yakınmaları için başvurmalılar. Birde antibiyotiklerle ilgili olarak, özellikle cilt lezyonları için kadın hastalıkları ve dermatoloji uzmanlarının hastalara önerdiği bazı antibiyotikler (Tetrasiklin grubu) vardır. Bu gibi ilaçlar ağızdan alınıp, akabinde hemen yatılırsa, yemek borusunda ülser oluşturabilmektedir. Özellikle antibiyotik grubu yada bu tip ilaçları kullananlar ilacı içtikten sonra hemen uzanmamalılar, mutlaka üzerine sıvı ürünler tüketmeliler. Ayrıca unutulmaması gereken ve çok önemli olan bir konuda bir kişiye iyi gelen bir ilacın, bir başkasına yan etki yapıp, onun hayatının riske girmesine sebep olabileceğidir. Bir ilaç, bir hastalık için bir kişiye verilirken, aynı hastalık için başka bir kişiye verilmeyebilir. Kişinin o ilaca alerjisi olabilir, dozunu o kişiye göre daha farklı ayarlamak gerekebilir. Bilinçsiz ilaç kullanımının geri dönüşü olmayan sağlık sorunları oluşmasına neden olabileceğini düşünürek, kimse kimseye ilaç önerisinde bulunmamalıdır. İlaç yazmak sadece hekimlerin muayenesi ve tetkikleri sonucu yapılacak bir işlemdir.”
"BAŞKALARININ TAVSİYESİYLE İLAÇ KULLANMAYINIZ ve SİZDE TAVSİYE ETMEYİNİZ"
Başkalarının tavsiyesiyle ilaç kullanmayınız ve sizde başkalarına tavsiyede bulunmayınız. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastanın tedavisinde yetersiz kalınması, istenmeyen etki riskinde artış, ilaç etkileşmeleri olasılığında artış, gereksiz tedavi maliyeti, işten kalma ve kazanç kaybı gibi ekonomik zararlar, ilaç tedavisinin kalitesinin düşmesi, bunun kaçınılmaz sonucu olarak hasta sayısının ve ölüm oranının artması, boa kaynak harcanması, ve bunun sonucunda temel ilaçlara ulaşabilirliğin azalması, tedavi maliyetinin yükselmesi, hastaların ilaç bağımlısı olması veya ilaca ihtiyaç olmadığı halde ilaca olan talebin artması gibi psiko-sosyal etkileri ortaya çıkartır” diye konuştu.