Gençlik ve Spor Bakanlığı, "Ulusal Uyuşturucu İle Mücadele Eylem Planı" kapsamında 17-19 Ocak tarihleri arasında "Madde Kullanımı ile Mücadele Eğitimi" düzenledi.

Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 9 bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü  "Madde Kullanımı ile Mücadele Eğitimi" Ankara'da gerçekleştirildi. Gençlik Merkezi Müdürlerine yönelik yapılan bu eğitime, madde kullanımı İle mücadele alanında çalışmaları olan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan uzmanlar katıldı.
Vakfıkebir Gençlik Merkezi Müdürü Mustafa Turupcu’dan Ankara da yapılan toplantı hakkında edindiğimiz bilgiler doğrultusunda; Gençlik ve Spor Bakanlığı, halkın özellikle de gençlerin uyuşturucu ve zararlı alışkanlıklardan korunması konusunda mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Bu kapsamda yürütülen 20 dernek ve vakfa destek veren Bakanlık, uyuşturucuyla mücadele konusunda etkin rol üstlenmeyi sürdürüyor. Bakanlık, uyuşturucuyla mücadele konusunda 14 ilde proje yürüten 16 dernek ve 4 vakfa son iki yılda 1 milyon 726 bin TL maddi destek verdi. Yapılan yardımlardan İstanbul, Ankara, İzmir, Edirne, Van, Diyarbakır, Çankırı, Elazığ, Aksaray, Nevşehir, Bingöl, Hakkâri, Malatya ve Bursa’dan 54 bin 385 kişi faydalandı. Bakanlık ayrıca, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde görev yapan bin 803 antrenör için düzenlediği seminerlerle “Bağımlılık ile mücadele farkındalık eğitimi” verdi. Uyuşturucuyla mücadele konusunda Bakanlığa bağlı yaz kamplarına katılan öğrenciler de eğitim gördü. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki yurtlarda bulunan yaklaşık 400 bin üniversite öğrencisine eğitim verilmesi planlanıyor. 81 ilde faaliyet gösteren Gençlik Merkezlerinde ise uyuşturucu ile mücadele konusunda Yeşilay ve Emniyet Müdürlükleriyle işbirliği içerisinde seminerler, konferanslar ve bilgilendirme toplantılarında bulunmaya devam ediyor.
“MADDE KULLANIMI İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ FAKTÖRLER”
Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 9 bakanlığın ortaklaşa yürüttüğü projede bağımlılıkla mücadele konusunda en önemli unsurlar; “Gençlere sevgi ile yaklaşalım, onları kucaklayalım. Çocuklarımız için sağlıklı arkadaşlık ortamları oluşturalım. Vicdan eğitimine önem verelim. Helal haram duyarlılığı kazandıralım. Çocuklarımıza emanet bilinci aşılayalım, Ahiret inancını güçlendirelim. Gençlerin elinden tutalım, Sosyal becerilere yönlendirelim. Hedef belirlemede yardımcı olalım. Bağımlılık kötüdür, kötüyle mücadele farzdır. Bağımlılık yapıcı maddeye giden yola set çekelim. Spor/Sanat etkinliklerine katılma, madde kullanımını önlemede çok önemli olduğu dikkate alınarak okullarda spor/sanat etkinliklerinin artırılması gerekmektedir. Sevgi, Hoşgörü ve Merhamet ile bütün çocuklara yakalaşalım. Terörizmle mücadele neyse madde bağımlılığı ile mücadele de aynı tutulmaktadır.
“BU SORUN AYNI ZAMANDA BİR GENÇLİK ÇAĞI SORUNU OLARAK ELE ALINMALIDIR”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, uyuşturucu bağımlılığı ve kötü alışkanlıklar ile mücadele konusunda bakanlık olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini vurgularken, “Çeşitli zararlı maddelere başlama yaşının genellikle gençlik yılları içinde yer alması, bu sorunun aynı zamanda bir gençlik çağı sorunu olarak ele alınmasını gerektirmektedir” dedi. Uyuşturucu ve madde bağımlılığı oranında son yıllarda artış yaşandığına dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, şöyle dedi:
“Son yıllarda tüm Avrupa ülkelerinde ergen ve gençler arasında alkol ve yasadışı madde kullanımında bir artış söz konusudur. Ülkemizde madde kullanımı, birçok ülkeyle karşılaştırıldığında düşük oranlardadır. Fakat ülkemizdeki genç nüfusu göz önüne aldığımızda bu düşük oranların ne kadar büyük rakamlar oluşturacağını unutmamak gerekmektedir. İşte bu noktada farkındalık oluşturmak amacıyla 81 ilde faaliyet gösteren gençlik merkezlerinde uyuşturucu ile mücadele konusunda Yeşilay ve Emniyet Müdürlükleriyle işbirliği içerisinde seminerler, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları düzenliyoruz. Binlerce kişiye eğitim veriyoruz. Uyuşturucu ile mücadele için kurulan dernek ve vakıflarla işbirliği yaparak gençlerimizi zararlı alışkanlıklardan kurtarmak için ne gerekiyorsa yapmaktan çekinmeyeceğiz.”