Trabzon Valiliği, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi arasında belirli suçlardan hüküm giyenlerin cezalarını kamu hizmeti yaparak tamamlamalarına yönelik “Denetimli Serbestlik Protokolü” imzalandı.



 Denetimli Serbestlik sistemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali Yücel Yavuz” Denetimli serbestlik mekanizması Türk idari yapısı ile adli yapı arasında hukuk literatürümüzde yer alan bir sistem. Verilen karar gereği yine mahkemelerimizin vereceği hüküm çerçevesinde bu yükümlülüklerini denetimli serbestlik dediğimiz sistem bünyesinde kurumlarda bilfiil  çalışmak suretiyle yerine getirmeyi öngörüyor. Bununla ilgili prosedürler, şartlar mevzuatta yer almış durumda.  Bu sistem karşılıklı protokol çerçevesinde yerine getiriliyor. Trabzon özelinde Cumhuriyet Başsavcılığımız, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin de arasında imzalayacağımız bu protokol çerçevesinde bu sistem yürütülmekte olan bir uygulamadır. Dolayısıyla protokole bağladığımızda hem kamu kurum ve kuruluşlarımız hem adliye teşkilatımız, hem de başsavcılığımız açısından belirli yükümlülükler belirlenerek daha sistemli bir çalışma olacaktır. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. “şeklinde konuştu.
 Denetimli serbestlik sisteminin uygulamasında toplumun geniş kesimlerinin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu “Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle bugün yaptığımız bu çalışma bu desteğin somut bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Toplumda denetimli serbestlikle ilgili sanki affedilmiş gibi bir yaklaşım, düşünce var. Ama bu böyle değil. Bir hükümlünün infaz maliyeti devlete 900 -1000 lira arasında. Biz denetimli serbestlikle ilgili kurumlarımıza, toplumumuza artı katkı ve artı değer yaratmaya çalışıyoruz. Okullarımızın, hastanelerimizin ve camilerimizin boyanması ve temizlenmesi hükümlülerimiz sayesindedir. Alternatif infaz sistemiyle devletimizin harcadığı infaz maliyetinden kurtularak toplumsal bir dönüşüm sağlıyoruz. Toplumun kamu düzenini bozan birey, topluma katkı sunmak suretiyle bozduğu kamu düzenini telafi etmiş oluyor. Bu sistemle hükümlü bir şey üreterek kendini değerli hissediyor. Onu biz topluma kazandırıyoruz. Sonraki süreçlerde önce ailesine sonra çevresine ve milletine zarar vermeyecek bir hale dönüştürüyoruz. Meslek kazandırmak suretiyle kendisi ve ailesi için yararlı bir birey olması noktasında onu desteklemeye çalışıyoruz. Bu işbirliğiyle bizde bunun önünü açmış oluyoruz. Bu sistemle 155 hükümlü değişik kurumlarımız da çalışmaktadır. Destek dolayısıyla sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. “ dedi.
 Cumhuriyet Başsavcısı Kutanoğlu,  Trabzon'un uzlaşma konusunda başarı oranının yüzde 66,17 düzeyinde olduğunu belirterek “Türkiye açısından çok iyi bir oran. Bu kentin insanının uzlaşıya ve barışa açık olduğunu göstermektedir.” dedi
 Sosyal barışın sağlanması bakımından denetimli serbestlik sisteminin önemine vurgu yapan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise “Toplum birlikteliğini temin edecek bu programın Trabzon’umuzda uygulanması şehrimiz adına çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Denetimli Serbestlik çalışmasıyla sosyal barışın sağlanması ve kültür birlikteliğinin oluşması, hükümlülerin hem kamuya hem de kendilerine faydalı olması ve onların topluma kazandırılması konusunda örnek bir şehir olacağımızı düşünüyorum. “diye konuştu.