AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, TBMM Genel Kurulunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına bir konuşma yaptı.

Milletvekili Balta konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Öncelikle, İstanbul'da hain ve alçak terör saldırısında şehit olan polislerimize ve sivil vatandaşlarımıza, vatan evlatlarına Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum, milletimize de sabırlar diliyorum. Bütün İslam aleminin de Mevlit Kandili'ni tebrik ediyorum.
Değerli milletvekilleri, az önce konuşmacılar, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla alakalı eleştiriler yaptılar, saygımız sonsuz. Ama 2002 öncesini hatırlatmak istiyorum. Yani "Siz is bıraktınız, doğayı kirlettiniz, imar katliamı yaptınız." diye suçlamalarda bulundular. 2002 öncesinde, 1950'den 2002'ye kadar yaklaşık 14 tane imar affı gerçekleşti. Bunun yanında, özellikle 2002 öncesinde, 1990'lı yılları hatırlarsak ve İstanbul başta olmak üzere bütün illerimizde sularımız içilmez durumdaydı. Hava kirliliği vardı, çöpler sokaklardaydı. Vahşi depolama alanları patlıyor, insanlar ölüyordu. O günleri bir hatırlayalım.
Bir televizyon programında, bir belgeselde şu söyleniyor, doktora soruyorlar "Hastalarınızı ne yapacaksınız?" diye, diyor ki: "Hastalarımız ya İstanbul'a gelmesin ya da evlerinden dışarı çıkmasın." Bunları çok erken unuttuk. Tekrar o günleri biz hatırlatmak istemiyoruz ama biz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, AK PARTİ hükümetleri olarak suyu da temizledik, havayı da temizledik, toprağı da temizledik. Neler yaptığımızı da burada ifade etmek istiyorum.
Özellikle Türkiye'de AK PARTİ iktidara geldiği zaman belediye nüfusunun yüzde 35'ine atık su arıtma hizmeti veriliyordu. Şu anda toplam yüzde 80'ine veriliyor. Hedefimiz ne? Yüzde 100. Bu atık su arıtma tesisleriyle çevresel duyarlılığı ve zihniyeti insanlarda değiştirmek için, geliştirmek için özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bütçesinden hem belediyelere hem il özel idarelerine hibeler veriliyor. Mevzuata uygun olarak işletilen atık su arıtma tesislerinin yıllık elektrik enerjisi sarfiyatının yüzde 50'sini Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız karşılıyor. 2011 ile 2016 arasında 157 milyon destek verilmiş, 2016 yılında da 60 milyon destek verilecek, bu yıl içerisinde.
Başka? Çöp dağları patlarken, insanlar ölürken biz çöpü ekonomik değeri olan bir ham madde hâline getirdik. Ne yaptık biz? Katı atık tesisleri vardı 15 tane, bunları 82'ye çıkardık. Başka? 1.091 belediyeyle 52 milyon nüfusa hizmet ediyoruz. Hedefimiz ne? Bütün Türkiye'de 79 milyon insana hizmet etmek. Biz burada çöplerden 155 megavat elektrik enerjisi üretiyoruz ve özellikle atık geri kazanım tesislerinde de 3 milyar katma değer, 60 binin üzerinde de insana istihdam sağlıyoruz.
Değerli kardeşlerim, özellikle hava kalitesini izliyoruz. 2005 yılında 36 istasyon vardı, bugün itibarıyla 229 sabit ve 4 mobil olmak üzere 233 istasyona ulaştırdık. Yine, İLBANK vasıtasıyla belediyelerimize destek veriyoruz; 2002 ile 2016 yılları arasında 36 milyar, bunun 4 milyarı hibe. Yine SUKAP kapsamında su, kanalizasyon altyapı projelerinde 2,5 milyar hibe, yaklaşık 4 milyar krediyle beraber destek verdik ve burada belediyelere hiçbir ayrım yapmadan, hiçbir siyasi ayrım yapmadan bunları yapıyoruz.
Ülkemiz genelinde Çevre Düzeni Planları tamamlandı. 79 İlin çevre düzeni planı onaylandı. Ankara ve Kilis illerimizde çalışmalar devam ediyor. Ülkemiz kıyılarının %20’sinin bütünleşik kıyı alanları planları tamamlandı. Ülkemiz deniz kıyılarına ait kıyı kenar çizgisi tespitlerinin tamamı bitirildi. Veri Paylaşım Altyapısı kuruldu. Coğrafi ve kent bilgi sistemi için geliştirdiğimiz milli yazılımı belediyelere ücretsiz veriyoruz. 2016 yılında uçaklardan alınan görüntülerle tüm il ve ilçe merkezlerimizin %98’inin 3 boyutlu 10cm çözünürlüklü ortofoto haritalarını ürettik.
Şehircilik Alanında Yapılan Çalışmalardan bahsetmek istiyorum;
Kentsel dönüşümler afetlere hazır bir Türkiye için 2012 yılında çıkarılan 6306 Sayılı Kanun ile; 81 İlimizde kentsel dönüşüm başladı. 49 farklı ilimizde 188 adet riskli alan ilan edildi. Ülke genelinde 402.642 adet konut ve işyerini “Riskli Yapı” statüsünde yeniliyor. Bütün bu çalışmalar yaklaşık 3.100.000 kişiyi ilgilendiriyor. Kentsel dönüşüm kapsamında ülke genelinde 2,5 milyar TL kaynak kullanıldı. Kentsel dönüşüm rant değil, Çevre, Güvenlik ve Sağlık Projesidir. Ülke çapında daha yaygın hale getirmek, hızlandırmak, çözüm üretmek için belediyeler çözüm ortağı olmalıdır.
Terörden etkilenen şehirlerimizi yeniden imar ediyoruz. Bölücü ve hain terör örgütünün bölgedeki çukur siyaseti sonucu yaklaşık 30 bin konut kullanılamaz hale gelmiştir. O bölgedeki belediyeler Kandil’e hizmet etmeyi birinci iş gördüklerinden dolayı vatandaşları alt yapı hizmetlerinden mahrum bıraktılar. Terörden etkilenen Şırnak İl Merkezi, Sur, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin ve Yüksekova ilçelerimizde imar çalışmaları hızlı şekilde devam ediyor. Bölgede bu amaçla, 10 milyar TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirilecek. Bu şehirlerde altyapı ve sosyal donatı alanlarıyla birlikte 36 bin konut yapılacak. Diyarbakır Sur İlçesinin tarihi dokusu korunarak şehir yeniden imar edilecektir.
Bu bütçenin hayırlı olmasını diliyor, başta Bakanımız olmak üzere bütün bürokratlarımıza başarılar diliyor, yüce heyetinizi tekrar saygıyla selamlıyorum.